DSU: Elicopter pentru stingerea incendiilor forestiere în Europa – operat de Inspectoratul General pentru Aviaţie

Un nou elicopter Sikorsky S-70M „Black Hawk” pentru stingerea incendiilor forestiere în Europa va fi operaţionalizat de ţara noastră, în urma semnării unui contract de achiziţie, la Ministerul Afacerilor Interne.

„Asistăm la un proiect extrem de important, diferă de proiectul care a fost şi prin care au veni deja şapte elicoptere Black Hawk în România – şase pe situaţii de urgenţă şi unul pentru poliţie. Aici vorbim de un elicopter care va fi coordonat la nivel european, de Mecanismul de Protecţie Civilă european – este o finanţare venită 100% din partea Uniunii Europene prin care s-au contractat echipamente de intervenţie, iar România contractează prin banii care au venit primul elicopter RescEU care va fi pus la dispoziţia Comisiei Europene. Şi bineînţeles, acest elicopter va fi operat de IGAv şi va fi amplasat în România, însă atunci când este nevoie el poate să fie mobilizat oriunde în spaţiul european”, a declarat seful DSU, Raed Arafat.

El a adăugat că proiectele RescEU au arătat o eficienţă mare în situaţiile de urgenţă şi este una dintre cele mai de succes măsuri care au fost luate de Protecţia Civilă europeană, asigurând capacităţi suplimentare atunci când cele aflate la dispoziţie au fost insuficiente.

„Astfel, programul RescUE este considerat un program ‘last resort’, adică ultima soluţie, se apelează la el atunci când alte soluţii nu mai pot funcţiona sau nu mai sunt suficiente”, a mai spus Arafat. El a precizat că livrarea elicopterului va avea loc în maxim doi ani.

Proiectul este coordonat de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă  al MAI şi implementat în parteneriat cu Inspectoratul General de Aviaţie (IGAv), având ca obiectiv general dezvoltarea unei capacităţi de stingere a incendiilor forestiere, constând în achiziţionarea unui elicopter mediu-greu multirol, în cadrul Mecanismului de Protecţie Civilă al Uniunii Europene.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.