EURO 2024: Se știe primul meci din optimile de finală, după ce Italia a oferit un final de meci „interzis cardiacilor” cu Croația. Spania, maximum de puncte în grupa B

Sursă foto: UEFA.com

Ultima etapă a grupelor de la EURO 2024 s-a jucat și între echipele din grupa B, acolo unde Croația și Italia au remizat, grație unui gol marcat în ultima fază a meciului, iar Spania a obținut toate punctele și după duelul cu Albania, de la Dusseldorf.

În confruntarea care s-a disputat la Leipzig, dintre campioana europeană en-titre, Italia, și vicecampioana mondială din anul 2018, Croația, dramatismul a atins cote maxime. Duelul dintre cele două naționale a început cu o ocazie uriașă ratată de Luka Sucic, care a trimis o „rachetă” din afara careului. Mingea șutată de croat a fost respinsă în corner spectaculos de Gianluigi Donnarumma, portarul care a salvat-o pe „squadra azzurra” și în întâlnirea cu Spania, din runda precedentă.

Următoarea ocazie uriașă a acestui joc a apărut în minutul 28, dar la poarta cealaltă. De această dată, Lorenzo Pellegrini a centrat precis pentru Alessandro Bastoni, iar jucătorul celor de la Inter a reluat cu o lovitură de cap. Dominik Livakovic a plonjat acrobatic și a scos în ultimă instanță balonul, refuzând golul adversarilor.

În repriza secundă, dramatismul a devenit din ce în ce mai ridicat de la minut la minut. La primele atacuri din a doua repriză susținute de croații, Danny Makkelie a dictat lovitură de la unsprezece metri pentru naționala antrenată de Zlatko Dalic. Intrat la pauza confruntării în echipa italienilor, Davide Frattesi, a lovit mingea cu mâna, dar din penalty-ul obținut, Luka Modric, a trimis slab, pe jos, iar portarul italienilor, s-a opus golului.

După o paradă de excepție a lui Ginaluigi Donnarumma, croații au intensificat atacurile, iar la imediata fază creată, Ante Budimir a fost servit în careu de Josip Stanisic. Atacantul celor de la Osasuna a fost blocat de goalkeeper-ul celor de la PSG, dar din mingea respinsă de italian, același Luka Modric s-a aflat la locul potrivit în momentul potrivit și a introdus balonul în plasa porții.

Căpitanul naționalei croate și-a luat revanșa după execuția mai puțin convingătoare de la punctul cu var cu câteva minute în urma golului marcat și a reușit să își pună selecționata în avantaj. La acel scor, croații erau calificați în optimile de finală de pe a doua poziție, depășind italienii la numărul de puncte. Replica italienilor a venit la șapte minute distanță, atunci când Alessandro Bastoni a trimis cu capul puțin peste bara transversală și a oferit emoții unui stadion întreg.

Cu 10 minute înainte de finalul acestei partide, Luka Modric a fost și el schimbat de selecționerul croaților, iar în naționala Italiei, Mattia Zaccagni, avea să fie introdus în partidă și avea să modifice soarta calificării în optimile de finală ale competiției. În minutul al optulea suplimentar al acestui joc, Riccardo Calafiori a avansat în jumătatea adversă și a pasat spre fotbalistul celor de la Lazio.

Din flancul stâng al atacului italienilor, Mattia Zaccagni a reluat din prima puternic la colțul lung, iar nebunia a fost declanșată în sectorul de tribună al italienilor de pe stadionul din Leipzig. S-a terminat 1-1 această partidă, iar egalul le-a permis elevilor lui Spalletti să progreseze în următoarea fază de la EURO 2024 de pe poziția secundă, iar croații așteaptă finalul tuturor rezultatelor pentru a vedea dacă se va afla printre cele patru naționale care vor merge în optimi de pe locul al treilea. Totuși, șansele pentru ca acest scenariu să se îndeplinească sunt slabe, având în vedere calculele actuale.

Cel de-al doilea duel din această grupă, prin care s-a încheiat prima fază a turneului final din Germania, a propus o victorie la limită a Spaniei, care este singura reprezentativă care a terminat cu nouă puncte meciurile din grupă până la acest moment. Cu o serie de schimbări majore efectuate în primul 11 de către selecționerul Luis de la Fuente, Aymeric Laporte fiind unicul jucător care a fost păstrat în echipă comparativ cu partida cu Italia, Ferran Torres a deschis scorul în minutul 13 al înfruntării.

Din pasa lui Dani Olmo, care a trimis cu exactitate pe culoarul deschis în defensiva adversă, jucătorul celor de la Barcelona nu a mai avut nevoie de preluare și a finalizat cu un șut la colțul lung, iar mingea a atins bara înainte să intre în plasă. Datorită acestei reușite, Ferran Torres a atins borna de 20 de goluri în 43 de meciuri în tricoul naționalei „Furia Roja”.

O șansă uriașă de a egala situația la general pentru albanezi, care aveau nevoie de cel puțin un punct pentru a spera la o calificare în optimi, a apărut în minutul 45 al jocului. Portarul celor de la Arsenal al Spaniei, David Raya, a fost întins serios de Kristjan Asllani, care a șutat de la marginea careului, dar după plonjonul ibericului, balonul a fost reținut în doi timpi de către acesta.

La două minute trecute din repriza a doua, Spania a trecut pe lângă majorarea avantajului. Din partea stângă, Mikel Oyarzabal a centrat ideal pentru Joselu, dar atacantul care, recent, și-a anunțat plecarea de la Real Madrid, a reluat acrobatic la o palmă distanță față de poarta albanezilor. Cu 25 de minute rămase până la finalul confruntării, Armando Broja a tras primejdios, dar David Raya s-a opus golului.

Pe final de meci, același vârf de la Chelsea a mai irosit o șansă pentru reprezentativa albaneză, atunci când a găsit spațiu necesar în careu, dar din câțiva metri, a trecut pe lângă egalare. Armando Broja nu a câștigat nici de această dată duelul său cu David Raya, care, încă o dată, și-a dovedit calitățile aeriene și a blocat balonul.

Spania a terminat grupa cu maximum de puncte, 9, dar și cu un golaveraj de +5 goluri, fiind cea de-a doua națională, după Franța, care nu a primit gol în această fază a competiției, cu mențiunea că naționala din „Hexagon” nu a disputat cel de-al treilea meci. Totodată, după ce și italienii au avansat direct în optimile de finală, nefiind dependentă de jocul rezultatelor, prima partidă din faza următoare de la turneul final a fost consemnată: Elveția – Italia.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.