Asociaţia Melanom România: Pacienţii cu cancer ocular riscă să moară, dacă nu intervine statul

Foto: Marga Tudor

Preşedinta Asociaţiei Melanom România, dr. biolog Violeta Astratinei, a declarat că această maladie este o boală rară, cu tratament foarte scump, pe care pacienţii nu şi-l pot permite, riscând să moară dacă statul nu intervine să-i sprijine.

În prezent există doar câteva spitale în România în care tratamentul pentru pacienţii cu melanom metastatic ocular este administrat gratuit, în baza unui protocol de donaţii cu firma producătoare, dar contractul va expira în curând.

Violeta Astratinei a făcut afirmaţia în cadrul celei de-a VII-a ediţii a Conferinţei Naţionale a Asociaţiei Melanom România „Împreună putem salva vieţi”, care se desfăşoară la Timişoara, în perioada 28-29 iunie, având ca temă prioritară oncologia de precizie.

Medicii şi pacienţii prezenţi la întâlnire au tras un semnal de alarmă cu privire la faptul că în lipsa unor terapii eficiente disponibile pe plan mondial, mulţi bolnavi de cancer ocular îşi pierd viaţa.

„Există un singur medicament destinat melanomului ocular metastatic, care contribuie la prelungirea vieţii acestor bolnavi. Am sperat că terapia va fi inclusă în lista de medicamente compensate în aprilie 2024, dar acest lucru nu s-a întâmplat. În prezent, avem pacienţi trataţi în câteva centre din ţară, unii cu răspuns favorabil, dar în pericol să nu mai aibă acces la tratament. Este o situaţie greu de acceptat, sunt pacienţi cu un cancer rar, cu stadiul metastatic inoperabil, a căror speranţă de viaţă este mai mică de un an”, a arătat dr. Violeta Astratinei.

Potrivit statisticilor, din cauza preţurilor foarte mari ale tratamentului, în România şansele de supravieţuire ale acestor bolnavi sunt de 50%, spre deosebire de ţările occidentale, unde rata de supravieţuire ajunge la 90%.

Tratamentul este de durată, iar o singură doză, care se administrează săptămânal, costă 16.000 de euro, preţ inaccesibil pentru pacienţi.

„Melanomul acesta este o boală rară, sunt pacienţi puţini şi în consecinţă preţul medicamentului este foarte ridicat. Se ajunge la 50.000 de euro lunar, ceea ce mi se pare enorm”, a spus conf. dr. Michael Schenker, membru al Comisiei de Oncologie a Ministerului Sănătăţii şi al Centrului Oncologic Sfântul Nectarie Craiova.

Pacienţii cu melanom metastatic ocular din România nu dispun de tratamente inovative decontate prin Casa de Asigurări de Sănătate.

La sfârşitul primei sesiuni a conferinţei, cei prezenţi au semnat o Scrisoare deschisă pe care au adresat-o autorităţilor din Sănătate şi tuturor celor implicaţi, în care sunt expuse problemele pacienţilor cu melanom ocular metastatic.

Melanomul ocular este un tip de cancer foarte rar, cu o incidenţă de 2 până la 7 cazuri la un milion de locuitori. În România sunt circa 30-40 de pacienţi cu acest diagnostic care aşteaptă sprijinul statului român.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.