EURO 2024: Campioana en-titre, „trimisă acasă” de o fostă adversară a României din preliminarii, iar țara gazdă trece de Danemarca, după un meci care a avut și grindină

Sursă foto: UEFA.com

Optimile de finală de la această ediție a Campionatului European de Fotbal din Germania au debutat astăzi, pe două dintre cele mai mari arene din această țară, cea de la Berlin, dar și cea de la Dortmund. În primul duel al zilei, Elveția și Italia s-au întâlnit pe stadionul „Olympiastadion”, iar cel de-al doilea joc s-a desfășurat pe arena „Signal Iduna Park”.

Câștig de cauză în confruntarea dintre fosta adversară a României și campioana în exercițiu de la ediția trecută de EURO au avut elvețienii, iar în partida dintre țara gazdă și selecționata scandinavă, nemții au trecut la două goluri diferență și s-au calificat mai departe.

Înfruntarea dintre reprezentativa antrenată de Murat Yakin și cea pregătită de Luciano Spalletti a început cu naționala Elveției instalată mult mai mult în jumătatea de teren adversă. Posesia le-a aparținut foștilor oponenți ai „tricolorilor” din campania de calificare de la turneul final din acest an, iar prima ocazie s-a ivit la jumătatea primei reprize. Breel Embolo a fost lansat în profunzime de Granit Xhaka, iar atacantul elvețian a încercat să finalizeze cu un șut la colțul lung. Execuția a fost parată de căpitanul Italiei, Gianluigi Donnarumma, care a avut o intervenție de senzație.

Golul a venit tot în poarta goalkeeper-ului celor de la PSG, atunci când Remo Freuler a fost cel care a trimis mingea în plasă. Ruben Vargas a primit o pasă în flancul stâng și a găsit un spațiu liber în centrul careului. Balonul a ajuns la fotbalistul celor de la Bologna care a preluat și a trimis în poartă cu un șut precis, pe jos, iar, chiar dacă Gianluigi Donnarumma a atins mingea, acesta nu a putut evita golul.

Această reușită a venit după o serie de 31 de pase consecutiv legate de fotbaliștii reprezentativei Elveției, un record stabilit în această competiție, conform OptaStatistics. De asemenea, Remo Freuler, grație golului consemnat, a fost implicat în patru goluri la această ediție de Campionat European, reușind trei pase decisive și un gol.

În minutele de prelungire ale primei părți, elvețienii au fost aproape să marcheze încă o dată. Dintr-o lovitură liberă obținută chiar la marginea careului de selecționata „țării cantoanelor”, Fabian Rieder a trimis puternic spre vinclu, dar goalkeeper-ul italienilor a scos in extremis și a menținut naționala sa în joc.

Actul secund a fost unul început extrem de prost de elevii lui Luciano Spalletti. După ce în meciul de debut de la EURO 2024 disputat contra Albaniei, italienii au primit gol la 23 de secunde trecute de la startul partidei, elvețienii au marcat și ei după 27 de secunde scurse de la reluarea confruntării. Ruben Vargas a recepționat o pasă în centrul terenului, a avansat cu mingea la picior și a expediat un șut de zile mari la colțul lung, care l-a lăsat fără șanse pe portarul celor de la PSG. 2-0 pentru Elveția, al cărei gol secund candidează pentru reușita turneului final.

Italienii s-au remarcat pe plan ofensiv într-un mod serios abia în minutul 75, după ce timp de câteva minute reușiseră să pună stăpânire pe joc și să lege câteva pase precise. Vârful de atac al celor de la Atalanta, Gianluca Scamacca, a preluat în centrul careului și a șutat spre poartă, dar tentativa sa de a reduce din diferență s-a soldat cu lovirea bării din stânga buturilor lui Yann Sommer. A fost a doua oară în acest meci când italienii au țintit unul dintre stâlpii porții elvețiene, după ce, câteva minute mai devreme de această ocazie, Fabian Schar a fost aproape să își dea un autogol, atunci când a trimis cu capul spre propriul portar.

Scorul final al acestui prim meci din optimile de finală a fost de 2-0 pentru elvețieni, care au obținut primul succes în fața Italiei după o pauză de mulți ani, deoarece ultima victorie înregistrată în compania Squadrei Azzurra data din anul 1993. De asemenea, elvețienii au izbutit să elimine campioana en-titre și să se califice în sferturile de finală ale întrecerii din Germania, acolo unde vor întâlni câștigătoarea meciului dintre Anglia și Slovacia.

În al doilea meci al acestei zile din optimile de finală de la EURO 2024, țara gazdă a dat piept cu Danemarca la Dortmund. Pe arena Borussiei, nemții au început foarte montați confruntarea și au asaltat poarta lui Kasper Schmeichel. După o presiune constantă pusă asupra buturilor scandinave, un corner executat de Toni Kroos și reluat în plasă cu o lovitură de cap de Nico Schlotterbeck a adus golul prin care s-a deschis scorul. Totuși, reușita a fost anulată de arbitrul britanic, Michael Oliver, pe motiv de fault comis de Joshua Kimmich într-un duel anterior marcării golului.

Imediat după, nemții au revenit în atac, iar fotbalistul celor de la Bayern care comisese o infracțiune la faza anterioară, a șutat puternic de la distanță. Șutul său a fost blocat spectaculos de către Kasper Schmeichel, care a respins acrobatic. Din cornerul executat de același Toni Kroos, fundașul central al Borussiei Dortmund care a înscris neregulamentar, a trimis din nou cu capul spre poartă, dar goalkeeper-ul nordicilor a parat încă o dată.

Kai Havertz a ieșit și el la joc, iar atacantul celor de la Arsenal a expediat un șut spre buturile Danemarcei, dar nici „șeptarul” germanilor nu a fost mai norocos în duelul cu căpitanul selecționatei vecine cu Germania. În minutul 24 al înfruntării, danezii au consemnat prima ocazie importantă din această optime de finală. Joakim Maehle s-a descotorosit în careul nemților, dar finalizarea jucătorului celor de la Atalanta a trecut puțin pe lângă poartă.

În minutul 36 al partidei, arbitrul englez Michael Oliver a decis să întrerupă jocul, din cauza ploii care a început la Dortmund. Precipitațiile puternice, dar și fulgerele și tunetele care se ațintiseră asupra orașului german l-au determinat pe oficialul britanic să trimită ambele echipe la vestiare. După 10-15 minute de pauză, condițiile extreme s-au mai diminuat, astfel că reluarea confruntării de la EURO 2024 a fost posibilă.

Tot nemții au început mai bine după această perioadă de inactivitate pe gazon, iar Kai Havertz a trimis cu capul din apropierea porții adverse, după ce a profitat și a fost pe fază. Execuția acestuia a fost respinsă de Kasper Schmeichel, care și-a păstrat forma și după pauza provocată de precipitațiile ridicate. Cu trei minute înainte de fluierul de final al actului întâi, Rasmus Hojlund a fost pasat în centrul careului de Thomas Delaney, care primise mingea de la Christian Eriksen.

Vârful celor de la Manchester United a încercat să îl lobeze pe Manuel Neuer, dar portarul celor de la Bayern Munchen a fost la post și a intervenit prompt. Rasmus Hojlund a mai avut o șansă pentru a debloca tabela, dar în minutul 45, atacantul danezilor a ratat din nou singur cu goalkeeper-ul nemților, dintr-o poziție foarte bună.

La trei minute trecute de la startul reprizei secunde, nordicii au marcat pentru 1-0, după ce Thomas Delaney a pasat din alunecare spre Joachim Andersen. Fundașul central al Danemarcei a lovit precis balonul, care s-a dus lângă stâlpul din dreapta porții Germaniei, dar bucuria declanșată în sectorul de tribune al scandinavilor a fost „furată” de decizia centralului englez, care a dictat poziție în afara jocului la mijlocașul danezilor, iar reușita nu a mai contat.

Germanii au revenit în atac, iar omul care înscrisese pentru Danemarca cu câteva minute în urmă a comis un henț în careu. Joachim Andersen a atins balonul cu degetele la momentul centrării lui David Raum, iar după consultarea VAR, Michael Oliver a arătat spre punctul cu var. De la 11 metri, Kai Havertz a confirmat și a înscris, după ce a trimis în plasa laterală pentru 1-0.

Atacantul lui Arsenal a mai avut o ocazie uriașă în minutul 59, atunci când a scăpat singur cu portarul, dar din încercarea de a finaliza cu o scăriță, mingea a trecut puțin pe lângă bară. Oportunitatea de a egala situația la general a danezilor a venit prin intermediul aceluiași Rasmus Hojlund, care a preluat în careul germanilor, dar a trimis fix pe portarul Manuel Neuer. Danezii au ratat, iar Germania a marcat, la faza următoare, atunci când o pasă de 30 de metri extrem de bună care i-a aparținut lui Nico Schlotterbeck a fost transformată în gol de Jamal Musiala, care a preluat precis și a finalizat cu un șut la colțul lung.

Nemții au mai avut un gol anulat pe final de meci, atunci când reușita lui Florian Wirtz a fost invalidată pentru un offside uriaș. Germania a avansat în sferturile de finală ale competiției pe care o găzduiește, iar naționala pregătită de Julian Nagelsmann așteaptă să vadă cu cine va juca, la capătul duelului dintre Spania și Georgia.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.