EURO 2024: Duelul ”granzilor” din sferturi promite o ”bătălie” pe cinste, iar favorita principală a turneului final se salvează la ultima fază de la eliminare. Rezultatele și cifrele celor mai recente optimi de finală

Sursă foto: UEFA.com

În ziua de duminică, 30 iunie, la EURO 2024, au mai avut loc două confruntări din optimile de finală care au adus răsturnări incredibile de scor, dramatism complet și calificări ale celor mai bine cotate reprezentative în următoarea fază a competiției. Anglia și Spania au mers împreună în sferturile de finală, iar adversari în această etapă a turneului final le vor fi Elveția, respectiv, Germania, țara gazdă.

În prima înfruntare din această zi de la Campionatul European de Fotbal, principala favorită la cucerirea titlului conform computerelor performante și specializate, Anglia, a dat piept cu o națională a Slovaciei care a rezistat până aproape de final și a fost aproape de o calificare istorică. Fotbaliștii lui Francesco Calzona au avut un debut mult mai eficient de partidă, deoarece au replicat pe câteva contraatacuri duse la capăt.

Golul prin care s-a deschis scorul a venit în poarta britanicilor, care până la acel moment, erau debusolați în teren și nu puteau avansa nicidecum spre careul slovac. În minutul 25 al jocului, David Strelec a fost inspirat la marginea careului, atunci când i-a pasat în spațiu liber golgheterului naționalei de la acest turneu final, iar Ivan Schranz a finalizat în timp ce era faultat de Marc Guehi în plasa buturilor apărate de Jordan Pickford.

Până la finalul primei părți, fotbaliștii antrenați de Gareth Southgate nu au putut să își creeze vreo oportunitate clară de gol. Chiar dacă prin benzile Bukayo Saka și Phil Foden s-au încercat pătrunderi periculoase, defensiva condusă din teren de Milan Skriniar a fost blindată. La cinci minute trecute de la reluarea jocului, englezii reușiseră să egaleze. Harry Kane deschisese foarte bine faza în partea stângă de teren, acolo unde Kieran Trripier a pasat în fața porții goale lui Phil Foden, iar fotbalistul celor de la Manchester City îndeplinise o simplă formalitate

Totuși, golul egalizator a fost anulat pe motiv de offside semnalizat la cel care a fost plecat în țară pentru câteva zile, în această perioadă de pauză, pentru a asista la nașterea celui de-al treilea său copil. Slovacia a rămas în avantaj după această acțiune, iar la patru minute după aceea, și-au creat o ocazie uriașă de a înscrie. David Strelec și-a făcut loc în careul advers, dar a finalizat puțin alături.

Cu 12 minute înainte de fluierul de final al înfruntării, odată cu intensificarea jocului de pase al britanicilor, care dominau desfășurarea evenimentelor, Phil Foden a mai trecut o dată pe lângă gol. Mijlocașul ofensiv al naționalei britanice a șutat în blocaj în primă fază un balon care avea o traiectorie periculoasă, iar, mai apoi, la recuperare, a centrat pentru Harry Kane care a irosit o șansă monumentală, lovind cu capul pe lângă poartă din câțiva metri.

Declan Rice a lovit și el bara pentru Anglia la trei minute după această oportunitate. Fotbalistul celor de la Arsenal a recepționat un balon la marginea careului și a tras tare, la firul ierbii, dar mingea a ricoșat din stâlpul din dreapta porții apărate de Martin Dubravka în lateral. În minutele de prelungiri ale confruntării, atunci când speranțele fanilor englezi se diminuau odată cu scurgerea secundelor, Jude Bellingham s-a remarcat, la capătul unor 90 de minute slabe prestate de omul lui Real Madrid.

Cu toată echipa în atac, englezii au repus de la margine prin fundașul dreapta de la Manchester City, Kyle Walker, a cărui minge trimisă l-a găsit pe Marc Guehi, urcat în ofensivă. Apărătorul central al celor de la Crystal Palace a deviat pe spate pentru Jude Bellingham, iar cel mai bun fotbalist al anului în campionatul Spaniei a finalizat cu o execuție superbă, din foarfecă, pentru 1-1. Acest gol înscris la ultima fază a meciului i-a permis Angliei să ducă confruntarea din optimi în prelungiri.

Acolo, britanicii au preluat rapid conducerea pe tabela de marcaj, deoarece au început furtunos prima repriză de prelungiri. Dintr-un corner executat de Bukayo Saka, Ivan Toney a reluat imprecis din voleu, dar balonul a ajuns pe fruntea lui Harry Kane, iar căpitanul selecționatei ”leilor” a punctat din apropiere, pentru a răsturna rezultatul contra Slovaciei. Până la finalul acestui duel extrem de încins, fotbaliștii lui Francesco Calzona au forțat egalarea, dar în mai multe rânduri s-au precipitat la finalizare.

În minutul 105 al jocului, a fost consemnată cea mai importantă șansă de egalare pentru fosta adversară a României din faza grupelor. O centrare trimisă precis în careu l-a găsit pe legendarul fundaș dreapta, Petar Pekarik, căruia i-a fost imposibil să împingă mingea în poartă din puțini metri. Minutul 120 a adus o altă ocazie a englezilor, care puteau face 3-1, dar meciul s-a încheiat cu victoria băieților lui Gareth Southgate, care au progresat în runda următoare, acolo unde o vor înfrunta pe Elveția.

Duelul al doilea al zilei din optimile de finală a propus un meci cu goluri multe la Koln, acolo unde Spania a trecut de Georgia ”en-fanfare”, cu scorul de 4-1, dar după ce a fost, la fel ca Anglia, condusă de un adversar cotat, cel puțin pe foaie, cu a doua șansă la calificare. Reprezentativa condusă de pe margine de Luis de la Fuente, singura care nu primise gol la EURO 2024, și-a marcat în proprie poartă în minutul 18, prin fundașul central cu origini franceze, Robin Le Normand.

După un prim sfert de oră dominat copios de naționala iberică, în care Lamine Yamal, Nico Williams sau Fabian Ruiz puteau face mai multe la finalizare, dar în care presiunea la poarta georgienilor creștea cu fiecare minut în parte, deschiderea de scor a venit în partea cealaltă. Un contraatac fulgerător purtat de elevii lui Willy Sagnol în trei-patru pase l-a pus pe Otar Kakabadze în poziția de a centra în careu, acolo unde mingea îl căuta pe Kvicha Kvaratskhelia. Din încercarea de a respinge balonul, fundașul central al celor de la Real Sociedad a trimis în proprie poartă și a schimbat scorul de pe tabelă în favoarea selecționatei care învinsese o altă echipă din Peninsula Iberică, Portugalia, în cel mai recent meci.

La prima participare din istorie la un turneu final, Georgia nu a mai putut conta pe paradele extraordinare ale lui Giorgi Mamardashvili, care, până în minutul 39 scosese tot ce putuse. Rodri a primit la marginea careului din partea lui Pedri, iar mijlocașul celor de la Manchester City a finalizat cu un șut plasat, la colțul lung, din poziție centrală, pentru a egala situația la general. Până la pauză, spaniolii nu au izbutit să răstoarne scorul, dar această performanță a venit la cinci minute scurse din actul secund.

Lamine Yamal a executat de la 19 metri o lovitură liberă foarte bine, la colțul lung, dar mingea a fost blocată de portarul Valenciei, dar la faza imediat următoare, puștiul Barcelonei în vârstă de 16 ani și 11 luni a aruncat o centrare ideală în careul Georgiei. Din această centrare, Fabian Ruiz, aflat la cel de-al doilea gol al turneului din Germania, a finalizat precis cu o lovitură de cap, iar ”Furia Roja” stabilea o ”remontada”.

După această fază, spaniolii au pus complet stăpânire pe jocul de la Koln, care a fost caracterizat și de precipitații puternice. În minutul 74 al confruntării, ibericii au avut un gol anulat pe motiv de offside, dar la reluarea jocului, Nico Williams a scăpat singur cu portarul și a tras tare, la colțul scurt, sub bara transversală, pentru a își pune echipa într-un avantaj de două reușite.

Pe final de meci, după o serie de schimbări efectuate de antrenorul ibericilor, Dani Olmo a ”răzbunat” șansele numeroase de a înscrie ratate de Lamine Yamal. Fotbalistul rămas liber de contract, ultima dată legitimat la RB Leipzig, a preluat la marginea careului și a șutat imparabil, pe jos, cu piciorul stâng pentru 4-1. Spania a izbutit să întoarcă scorul și să treacă de georgieni, pentru a da piept cu Germania, gazda competiției, în ceea ce se anunță a fi ”finala din sferturile de la EURO 2024”.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.