Primăria Capitalei e încă datoare la Elcen. Când începe auditul solicitat de Primarul General?

foto: Adriana Baciu

Din datoria curentă a Primăriei Capitalei către Electrocentrale București S.A. (ELCEN), ar mai fi rămas numai 250 de milioane de lei, iar „datoria istorică” s-ar ridica la aproximativ 400 de milioane de lei, spune primarul general al Capitalei Nicușor Dan.

Însă, auditul anunțat, încă de la jumătatea lui februarie, de către edilul șef, pentru stabilirea cu exactitate a sumei datorate către ELCEN, nici nu a început, încă, recunoaște Nicușor Dan.

Primarul general al Capitalei Nicușor Dan anunța, pe 14 februarie, că, prin intermediul ADI-ului de termie, Municipalitatea va contracta o firmă de audit care să analizeze situația financiară a serviciului public de termoficare, de la preluarea gestionării acestuia de către Compania Municipală Termoenergetica București (CMTEB), în 2019 și până în 2023.

Asta pentru a lămuri situația datoriilor CMTEB către principalul său furnizor Electrocentrale București S.A.

„Avem o problemă tehnică, aici. Pentru că avem mai multe instituții care se ocupă de zona asta și fiecare dintre ele are propriul ei calcul, cu diferențe de zeci de milioane, de la una la cealaltă.

Și, atunci, decizia pe care am luat-o a fost să contractăm, prin intermediul ADI-ului – și ADI-ul are bani în buget pentru asta, ADI-ul de termie, să contractăm o mare casă de audit, care să facă un audit pe sistemul de termoficare, începând din 2019, decembrie 2019 – când el s-a mutat de la RADET la Termoenergetica, deci 2019-2020 până în 2023. Și să închidem toate situațiile la 2023.

Dar asta, realist, va dura până în vara acestui an, când vom avea toate calculele făcute. În acest interval, vom continua să plătim în avans facturile pe care Termoenergetica ni le dă. ELCEN-ul a făcut un profit considerabil, în fiecare dintre iernile trecute și, în special 2021-2022, pe seama bugetului nostru”, răspundea, la jumătatea lui februarie, Nicușor Dan, la întrebările București FM.

Pe timpul lunilor de vară, însă, Municipalitatea va plăti, și în acest an, mai mult decât sumele facturate de către ELCEN, pentru a recupera din „datoria curentă”. Astfel încât, în luna august, această datorie ar putea fi stinsă, speră primarul Capitalei.

București FM a vrut să știe dacă auditul anunțat a început

Reporter: „Domnule primar, ce se mai întâmplă cu acel audit al datoriei față de ELCEN? S-a terminat? Am aflat cât avem de plătit? Începem să plătim? ELCEN spune că e vorba despre 1 miliard de lei și că nu au bani să cofinanțeze modernizarea CET-urilor”.

Nicușor Dan: „Nu a început. În schimb – am avut niște luni dificile, inclusiv mai, în iunie, am stat mai bine și am mai compensat din datoria curentă pe care o avem la ei. Deci, pe curent, cred că mai sunt, poate, între 200 – 250 de milioane și ce o să rezulte din audit, probabil că 400 de milioane, de ordinul ăsta de mărime… „

Reporter: „Când s-ar putea stinge datoria primăriei?”

Nicușor Dan: „Dacă suntem în calendarul de plăți din impozite care, așa cum a fost estimat de Ministerul Finanțelor, la început, acum urmează lunile de vară, în care ce trebuie noi să plătim, facturile sunt de 15 – 20 – 25 de milioane și noi am dat, în fiecare an, 89 – 99 de milioane, ca să compensam datoria curentă.

Deci, cu datoria curentă, o să fim la zi cel târziu în august. Și probabil că, în măsura în care se termină auditul, până atunci, o să începem să plătim… Deci, aș zice că undeva la jumătate din acea datorie istorică”.

În context, trebuie amintit faptul că directorul ELCEN, Claudiu Crețu, declara, pentru București FM, că datoria Primăriei Capitalei către producătorul de energie termică s-ar cifra la 1 miliard de lei. Această sumă ar reprezenta datorie curentă, rezultând din neplata de către Termoenergetica a facturilor pe primele patru luni ale acestui an.

Din cauza acestei datorii neachitate, ELCEN s-ar afla în pericol de a nu putea cofinanța modernizarea a două dintre Electrocentralele sale, CET Grozăvești și CET Progresul, investiții în valoare totală de peste 280 de milioane de euro.

ELCEN a depus aplicații pentru obținerea de fonduri nerambursabile, pentru finanțarea acestor două investiții și speră să obțină o finanțare de circa 70% prin Programul Cheie 5: Cogenerare de Înaltă Eficiență și Modernizarea Rețelelor de Termoficare, un apel de proiecte în valoare de 361 de milioane de euro. Însa directorul ELCEN, Claudiu Crețu, spune că plățile primăriei sunt esențiale pentru cofinanțarea acestor proiecte:

Claudiu Crețu: „Este foarte important ca Primăria București să se țină de cuvânt și să facă acele plăți care sunt întârziate, astăzi, raportat la subvenție, raportat la sumele care trebuie să intre în contul Termoenergetica și, mai departe, la ELCEN.

Fără acești bani din partea Primăriei Municipiului București, din păcate, nu putem cofinanța aceste proiecte!

Și facem mențiunea că nu sunt bani cadou de la primărie, ci sunt bani aferenți ultimelor trei – patru facturi. Deci, vorbim de facturi din ianuarie, februarie, martie, aprilie, deci cursul acestui an, facturi curente aferente anului 2024.

Nu putem cofinanța proiectele și nu putem atrage fonduri europene. Și e păcat, pentru că avem șansa de a atrage sute de milioane de euro, fonduri europene, și de a moderniza acest sistem, astfel încât factura la gigacalorie să fie cât mai mică”.

Până la sfârșitul acestui an, ar putea fi lansate licitațiile pentru modernizarea celor două CET-uri, mai spunea Claudiu Crețu directorul ELCEN.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.