Ziua porţilor deschise la Departamentul de Simulare Medicală al UMF „Carol Davila”
Articol de arionmihaela, 5 iulie 2024, 13:46
Jurnaliştii pot participa la Centrul de Simulare Medicală al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti la o sesiune specială, organizată pe 10 iulie, pentru a afla cum se efectuează corect manevrele de resuscitare, cum se efectuează dezobstrucţia căilor aeriene superioare şi vor putea vedea cum se foloseşte un defibrilator.
Totodată, jurnaliştii îşi pot însuşi noţiunile de bază despre principiile de funcţionare ale unui ecograf, achiziţia de imagini şi particularităţi în examinarea patologiei abdominale sau cardiace pentru a putea efectua o ecografie abdominală sau cardiacă unui pacient şi vor descoperi noţiuni teoretice şi practice despre manevra de intubare oro-traheală sau care sunt tehnicile chirurgiei laparoscopice.
„Fiţi beneficiarii unor demonstraţii medicale de excepţie şi bucuraţi-vă de oportunitatea de a vă alătura celor 15.600 de cursanţi – studenţi de la Medicină Generală, Asistenţă Medicală Generală, Stomatologie şi Farmacie, medici rezidenţi şi cadre didactice universitare – instruiţi deja în cadrul Departamentului de Simulare Medicală a Centrului de Inovaţie şi e-Health (CieH) al Universităţii de Medicină şi Farmacie ‘Carol Davila’ din Bucureşti! Şi pentru ca toate aceste secrete să vă fie dezvăluite, Universitatea de Medicină şi Farmacie ‘Carol Davila’ din Bucureşti vă invită miercuri, 10 iulie, ora 10 , la o sesiune specială dedicată jurnaliştilor cu ocazia împlinirii a doi ani de activitate a Centrului de Simulare Medicală, eveniment ce va avea loc la sediul acestuia, din în str. Thomas Masaryk, nr. 19”, a anunţat UMF „Carol Davila”.
Gazdele sesiunii demonstrative vor fi rectorul UMFCD, Viorel Jinga, prorectorul pentru dezvoltarea infrastructurii informaţionale, digitalizare şi tehnologii inovative, Ştefan Busnatu, directorul Departamentului de simulare medicală al centrului Cristian Toma, cadre didactice universitare, medici din diverse specialităţi medicale, precum şi studenţi ai Universităţii.
Simularea medicală reprezintă o metodă modernă de formare ce utilizează diverse tehnici de predare complementare modelului clasic, în combinaţie cu aparatură, instrumente şi tehnologii inovative pentru a crea un mediu şi scenarii de practică similare realităţii. Aceasta permite profesioniştilor din domeniul sănătăţii, cum ar fi medicii, asistentele, dar şi studenţilor din disciplinele medicale, să-şi exerseze şi să-şi îmbunătăţească abilităţile clinice, de manualitate, dar şi abilităţile de comunicare, coordonare şi luare a deciziilor, stimulând munca în echipă.
Din vara anului 2022 este iniţiată activitatea Centrului de Simulare Medicală al Universităţii de Medicină si Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, sediu special achiziţionat şi adaptat nevoilor acestui tip de activitate.
În cei doi ani de la inaugurarea Centrului de Simulare Medicală, au fost desfăşurate 892 de ateliere, cu participarea a 15.598 de cursanţi – studenţi de la Medicină Generală, Asistenţă Medicală Generală, Stomatologie şi Farmacie, medici rezidenţi şi cadre didactice ale UMFCD.