Modificarea regulilor privind testele antidrog – reacții pro și contra
Articol de alinadecu, 7 iulie 2024, 10:54
Șoferii care refuză testarea cu etilotestul sau drugtestul vor rămâne fără permis până vin rezultatele de sânge. Este cea mai nouă modificare a Codului Rutier, care a dus la o adevărată revoltă printre români, care au inițiat inclusiv o petiție online prin care cer anularea modificărilor din lege. Sunt revoltați că ar putea rămâne fără permis luni bune, cât durează uneori să vină rezultatele de analizelor de sânge.
Masura este buna, spun experții antidrog, in contextul in care țara noastra e pe primul loc in Europa la accidente rutiere mortale, in timp ce șoferii afirma ca testele rapide ar avea o rata mare de eroare. Poliția Romana va recomanda sa va informați cu privire la medicamentele pe care le luați, adica citiți cu atenție prospectul sau consultați medicul. Unele medicamente sunt contraindicate pentru condus, iar aparatele drugtest detecteaza inclusiv substanțe din compozitia acestora.
IGPR sustine ca nu toți șoferii sunt testați, așa cum s-a vehiculat in spațiul public, ci doar cei care se regasesc intr-una din situațiile menționate in mod explicit in ordonanța, cum ar fi comportament nefiresc, existența in mașina a unor recipiente susceptibile sa conțina alcool sau droguri și, mai ales, vor fi testați cei care au mai fost sancționați contravențional sau au fost condamnați ca au condus bauți ori drogati.
Deși admite ca 15-20% din totalul testelor din trafic sunt infirmate de medicina legala, Poliția spune ca testarea este o obligație legala. Exista și opțiunea refuzului, dar in acel moment se ia masura administrativa a retragerii permisului pana la primirea rezultatului probelor biologice. Aici intervine una dintre problemele semnalate de cei care contesta Ordonanța 84: durata foarte mare a intervalului dintre recoltarea probelor și obținerea rezultatului.
Poliția iși declina competența și spune ca analizele respective sunt atributul serviciilor de medicina legala. Totuși, noua legislație va permite IGPR sa aiba laboratoare proprii, iar rezultatele sa fie emise cat mai rapid.
Primul dintre acestea, pentru care documentația este deja pregatita, va fi operaționalizat la nivelul Institutului Național de Criminalistica.
Organizatia neguvernamentala Declic a anuntat pentru saptamana viitoare organizarea de proteste fata de Ordonanta 84, iar in mediul online se strang semnaturi pentru o petitie care solicita anularea de catre executiv a actului normativ.
Pana astazi, petitia a strans peste 163.000 de mii de semnaturi.
Premierul Marcel Ciolacu afirma ca este de acord cu ordonanta pentru ca statul are obligatia sa salveze vieti si a anuntat achizitionarea de aparate noi de testare pentru probele de sange.