Blocul de locuințe sociale din Prelungirea Ghencea a fost cumpărat de Primăria Capitalei!
Articol de Mircea Apostolescu, 9 iulie 2024, 12:26
După aproape patru ani de când, în septembrie 2020, 114 beneficiari – familii defavorizate, au repartitii pentru tot atatea locuințe sociale nefinalizate, Primăria Capitalei, prin Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București (DGASMB) a reușit, să cumpere blocul de locuințe sociale din Prelungirea Ghencea nr. 322-326 de la propria companie municipală.
DGASMB a făcut, la finele săptămânii trecute, plata în valoare de circa 13 milioane de euro – 64.400.808 lei, către Compania Municipală Imobiliara SA, pentru a aduce în patrimoniul Primăriei Capitalei blocul de locuințe sociale din Prelungirea Ghencea, astfel încât să poată fi finalizate lucrările la această investiție.
Cand vor putea beneficiarii să se mute în locuințele sociale, rămâne de văzut deoarece, după finalizarea procedurilor pentru transferarea documentelor între companie și DGASMB, va urma o fază de evaluare a stadiului în care se află blocul, pentru a se stabili care sunt lucrările rămase de executat și de elaborare a unui nou proiect tehnic pentru obținerea autorizației de construire.
Dupa încheierea acestor etape, vor putea demara lucrările de execuție pentru finalizarea imobilului.
În context, ar trebui menționat faptul că lucrările la blocul de locuințe sociale din Prelungirea Ghencea – care ar fi urmat să facă parte dintr-un ansamblu de 8 blocuri cu un total de 600 de apartamente cu aceeași destinație, au demarat în 2020.
Proprietarul imobilului a fost, până acum, Compania Municipală Imobiliara SA, iar de lucrările de construcție s-a ocupat o altă companie municipală, Trustul de Clădiri Metropolitane București S.A. (TCM).
Însă numai până cu doi ani în urmă – în iulie 2022, când TCM a primit ordin de sistare a lucrărilor.
Ambele sunt companii înființate în mandatul 2016 – 2020, al căror unic acționar este Consiliul General al Municipiului București. Nicusor Dan a declarat că întregul demers este un efort bugetar imens, însă este necesar pentru a repara greseli ale administratiei precedente, care a alocat unui număr de 114 familii defavorizate, locuinte într-un bloc aflat în stadiu incipient de constructie.
Ar mai trebui menționat și faptul că, potrivit legislației în vigoare, sunt îndreptățite la locuința socială familiile sau persoanele care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
- au un venit mediu net lunar pe persoană realizat în ultimele 12 luni sub nivelul câștigului salarial mediu lunar pe total;
- nu dețin sau nu au deținut o altă locuință după anii ‘90;
- nu au beneficiat de sprijinul statului pentru realizarea unei locuințe;
- nu stau cu chirie într-o altă locuință din fondul locativ de stat.