ELCEN ar putea moderniza și CET Sud

Sursa foto: Electrocentrale Bucuresti ELCEN/facebook

Electrocentrale București S.A. (ELCEN) continuă eforturile de modernizare a capacităților de producție a energiei electrice și termice pentru sistemul de termoficare din București.

Astfel, ieri, ELCEN a depus, în sistemul MySMIS, cererea de finanțare pentru proiectul: „Implementarea unei unități de cogenerare de înaltă eficiență în cadrul CTE București Sud” în vederea obținerii de finanțare nerambursabilă din cadrul Fondului pentru Modernizare, Programul Cheie 5: Cogenerare de Înaltă Eficiență și Modernizarea Rețelelor de Termoficare. Investiția va avea o putere nominală de cca. 275 MWe și 214 MWt.

Inițial, proiectul de modernizare a CET București Sud ar fi urmat să fie depus pentru finanțare printr-o aplicaţie separată, sub formă de proiect individual și nu în cadrul unui apel de proiecte, ținând cont de faptul că puterea nominală a unității noi, stabilite prin studiul de fezabilitate inițial, era de aproximativ 600 MWe.

Însă, în urma unei analize aprofundate, raportate la condițiile actuale de pe piața de energie termică și electrică, precum și la noile ținte energetice și climatice europene și naționale, a reieșit că soluția tehnică optimă de echipare a noii surse de energie: de cca. 275 MWe.

Noua soluție tehnică – scăderea capacității CET Sud, stabilită în Studiul de Fezabilitate – a condus la o valoare estimată a investiției mai mică, și la decizia depunerii de către ELCEN a cererii de finanțare pentru proiectul „Implementarea unei unități de cogenerare de înaltă eficiență în cadrul CTE București Sud” în vederea obținerii de fonduri nerambursabile din cadrul Fondului pentru Modernizare.

Prin realizarea unei unități de cogenerare de înaltă eficiență în CET București Sud, se va produce în cogenerare energia termică furnizată consumatorilor arondați sursei și energia electrică tranzacționată pe piețele de energie electrică din România.

„Eficiența, adică consumul gazului, în cogenerare de înaltă eficiență presupune avantaje pe tot lanțul: un consum mai mic, prețuri mai mici ale gazului, preț mai mic al energiei electrice, preț mai mic al energiei termice”, a explicat, pentru București FM, directorul general al ELCEN, Claudiu Crețu.

Deci, principalul obiectiv urmărit prin modernizarea CET Sud este eficientizarea funcționării centralei, noua centrală de cogenerare de înaltă eficiență, urmând să asigure economii globale de energie primară în comparație cu producerea separată de energie termică și de energie electrică.

În plus, noua capacitate de cogenerare de înaltă eficiență flexibilă va putea funcționa atât cu gaz natural, cât și cu hidrogen (hydrogen ready).

Prin modernizarea CET Sud, centrala va asigura energie termică pentru consumatorii aferenți, în condiții de siguranță și continuitate, pe toată durata anului.

Nu în ultimul rând, investiția de modernizare a centralei va asigura reducerea costurilor de producție la nivelul acesteia și reducerea poluării, a cantităților anuale de emisii de gaze cu efect de seră, încadrarea în normele de protecția mediului în vigoare.

Astfel, se vor reduce și costurile cu certificatele verzi, pe care ELCEN le plătește, în momentul de față, pentru poluarea generată de centralele vechi. Aceste costuri se regăsesc, în mod direct, în prețul de producție a energiei termice și, deci, în facturile bucureștenilor.

În context, trebuie reamintit faptul că ELCEN a mai depus, în data de 30 mai, două cereri de finanțare pentru alte două proiecte de centrale noi în vederea obținerii de finanțare nerambursabilă din cadrul Fondului pentru Modernizare, Programul Cheie 5: Cogenerare de Înaltă Eficiență și Modernizarea Rețelelor de Termoficare: Eficientizarea activității din CTE Grozăvești prin implementarea unei unități de cogenerare de înaltă eficiență, investiție cu o putere nominală de 32,5MWe și 41 Mwt.

Implementarea unor capacități de cogenerare de înaltă eficiență utilizând motoarele termice, în CTE Progresu, investiție cu o putere nominală de 74,2 MWe și 72,8 MWt.

Lansarea de către Ministerul Energiei a apelului aferent ghidului CHP pentru accesarea finanțărilor nerambursabile disponibile prin Fondul pentru Modernizare a avut loc în data de 30 mai.

În domeniul încălzirii – răcirii, prin toate măsurile luate atât la nivel european cât și la nivel național, se urmărește reducerea poluării, creșterea eficienței energetice la nivelul clădirilor, integrarea resurselor regenerabile de producere a energiei, utilizarea gazului natural ca și combustibil de tranziție în soluții de cogenerare de înaltă eficiență.

Ca urmare, eficientizarea încălzirii centralizate prin realizarea unor centrale noi de cogenerare de înaltă eficiență reprezintă prioritățile ELCEN în anii următori, întrucât aceste investiții vor permite întocmai alinierea la cerințele UE și naționale privind reziliența sistemelor energetice, creșterea eficienței energetice și reducerea emisiilor.

„Prin modernizarea CET-urilor, în același timp, sincronizat, cu modernizarea rețelei, putem avea un sistem centralizat, cu pierderi minime, mult mai eficient. Într-adevăr, astăzi, sistemul are pierderi, pentru că nu s-au făcut investiții, în ultimii 20 – 30 de ani”, a declarat, pentru București FM, Claudiu Crețu, șeful de la ELCEN.

Pentru a putea, însă, accesa fondurile europene și a dispune de resursele financiare necesare pentru cofinanțarea investițiilor de modernizare a celor trei CET-uri, ELCEN trebuie să recupereze datoria curentă de 1 miliard de lei de la Primăria Capitalei, susține Claudiu Crețu.

„Acest sistem centralizat este o imensă oportunitate, mai ales în contextul actual, în care fiecare strop de gaz este important. Deci, putem fi mai eficienți, prin acest sistem centralizat.

Dar, cum? Cu investiții, cu CET-uri moderne, eficiente, cu țevi care să nu mai piardă 2500 de tone de apă pe oră, deci, prin investiții.

Absorbția fondurilor europene, proiectele pe Fondul de Modernizare presupun o situație financiară normală.

Deci, o condiție de eligibilitate, pentru a depune pe fonduri europene, este situația financiară normală. În concluzie, este nevoie urgentă de aceste sume, pentru a putea intra în normalitate”, a declarat șeful ELCEN.

De cealaltă parte, primarul general al Capitalei Nicușor Dan susține că datoria către ELCEN ar fi numai de circa 650 de milioane de lei.

Dintre acestea, 250 de milioane ar urma să fie achitate până la sfârșitul lunii august.

Însă, restul datoriei va fi plătit numai după finalizarea auditului, anunțat de către edilul șef încă din luna februarie, dar care nu a demarat, încă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.