VIDEO: Corvinul Hunedoara continuă să scrie istorie, după ce a ”distrus” vicecampioana Ungariei în primul tur preliminar Europa League

Corvinul Hunedoara a scris istorie pe plan european, după ce a reușit să învingă la o diferență de scor uriaș vicecampioana Ungariei, Paks, în fața a aproximativ 6.000 de spectatori. La prima apariție într-un meci din cupele europene, în turul întâi preliminar din UEFA Europa League, câștigătoarea ediției de Cupa României din acest an a obținut un succes remarcabil în fața locului secund din prima ligă din campionatul maghiar, venind din poziția de formație de divizie secundă.

Confruntarea care s-a jucat în apropiere de țara noastră a început pentru Corvinul Hunedoara cu nouă fotbaliști care au făcut parte din echipa care a impresionat în stagiunea trecută și alți doi nou-veniți, categorisiți drept jucători cu mare experiență.

Fostul jucător de la Poli Iași, FCSB sau Gaz Metan Mediaș, printre alte cluburi, Sergiu Buș, dar și omul care a trecut, de-a lungul carierei sale pe la UTA Arad și CFR Cluj, Roger, sunt cele două nume care s-au înțeles cu conducerea hunedorenilor în special pentru participarea în aceste preliminarii europene, au strălucit alături de restul fotbaliștilor Corvinului.

Gruparea antrenată de Florin Maxim a intrat foarte montată în meci și a debutat cu un spirit de luptătoare. Totuși, prima mare ocazie a venit la poarta lui Ștefan Lefter, atunci când Jozsef Windecker a sărit și a câștigat un duel aerian, dar lovitura sa de cap a trecut cu puțin peste bara transversală. Cu Dominik Szoboszlai aflat în tribunele arenei din Ungaria, Corvinul a înscris prima. Golul a venit la buturile maghiarilor, atunci când un corner executat scurt de jucătorii hunedoreni a surprins apărarea adversă, iar centrarea lui Alexandru Neacșa, cel care a bifat o evoluție eficientă și în Supercupa României, cu FCSB, a fost respinsă până la Sergiu Buș.

Atacantul român a șutat din prima, din voleu, la colțul lung, iar execuția trimisă de acesta pe jos l-a lăsat fără replică pe goalkeeper-ul celor de la Paks. 1-0 pentru trupa din Hunedoara, aflată la golul inaugural în meciurile din competițiile europene. Peste alte cinci minute trecute de la acea fază, un fotbalist al maghiarilor a căzut în careu, dar arbitrul a ignorat protestele acestuia, prin care solicita acordarea executării unei lovituri de la 11 metri.

Tot atunci, ungurii au ratat o ocazie imensă, dar șutul trimis de unul dintre fotbaliștii deținătoarei Cupei Ungariei din sezonul precedent a fost respins in extremis de defensiva echipei din România. În apropierea atingerii primei jumătăți de oră din această partidă, Corvinul Hunedoara a fost la un pas de a își dubla avantajul. O pasă filtrantă l-a găsit în careu pe Marius Lupu, care a preluat și a încercat să finalizeze cu un lob peste portarul advers, dar balonul trimis de acesta s-a scurs pe lângă buturile maghiarilor.

Peste alte patru minute de la această acțiune, hunedorenii au fost nemulțumiți, din cauza neacordării unei lovituri de pedeapsă din partea centralului meciului. În al doilea minut de prelungiri din prima repriză a înfruntării, trupa din divizia a doua a fotbalului românesc a punctat încă o dată și a intrat mai liniștită la cabine. Sergiu Buș a fost lansat de apărarea Corvinului, iar acesta a reușit să devieze corect spre un coechipier. După ce a primit mingea de la atacantul român, Daniel Pîrvulescu a avansat spre buturile ungurilor.

Acesta a trimis o centrare periculoasă în gura porții, depășind toată apărarea celor de la Paks. Din fața goalkeeper-ului formației maghiare, Marius Lupu a pus talpa și a înscris pe lângă omul din poarta vicecampioana țării vecine. A doua parte a acestui joc a început cu un atac al Corvinului, atunci când Daniel Pîrvulescu a driblat o serie de adversari, iar centrarea sa l-a găsit liber în careu pe Sergiu Buș. Vârful hunedorenilor nu a stat prea mult pe gânduri și a tras, dar mingea a fost blocată, iar maghiarii au evitat pentru moment încasarea unei alte reușite.

Un minut mai târziu, Roger a primit o pasă la marginea careului, iar șutul acestuia a trecut puțin peste poarta adversă. Următoarea acțiune importantă a venit cu un sfert de oră înainte de fluierul de final al duelului, atunci când gazdele au rămas cu un om în minus pe gazon. Balint Szabo a preluat prea în față, mingea a fost interceptată de un fotbalist al Corvinului, iar intrarea sa cu talpa a fost penalizată de arbitrul înfruntării cu cartonaș roșu.

La 10 minute după ce s-a petrecut faza oribilă în care a fost implicat maghiarul, hunedorenii și-au triplat avantajul. Marius Lupu a profitat de o respingere eronată a defensivei adverse, iar din fața portarului a trimis în plasă. Faza periculoasă plecase de la Roger, care recuperase la mijlocul terenului, se lansase spre buturile maghiarilor, dar pasase spre un oponent. 3-0 pentru fotbaliștii antrenați de Florin Maxim, care au mai marcat o dată pe final de joc.

În al treilea minut suplimentar al meciului, același Marius Lupu, care a fost desemnat omul partidei, grație hat-trick-ului izbutit, a mai punctat o dată pentru formația sa. Acesta s-a aflat la locul potrivit, în momentul potrivit, în momentul în care unui coechipier i-a fost suflată mingea de la finalizare. Marius Lupu a tras puternic, iar balonul s-a oprit sub bara transversală, fiindu-i imposibil lui Peter Szappanos să scoată această execuție.

Manșa tur a primei faze din preliminariile Europa League dintre Paks și Corvinul Hunedoara s-a încheiat cu victoria briliantă a echipei de liga a doua din România, care va porni cu prima șansă la calificare, la momentul returului. A fost prima partidă și prima victorie din istoria formației din divizia secundă a fotbalului românesc pe plan european, iar aceasta a fost înregistrată în fața locului doi din întrecerea maghiară.

Întâlnirea de la retur este programată să se dispute fix peste o săptămână, joi, 18 iulie, de la ora 21:00, pe stadionul din Sibiu, acolo unde joacă FC Hermannstadt meciurile de acasă în Superligă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.