„Lipsa Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană blochează accesarea fondurilor europene!” – Ciprian Ciucu
Articol de Mircea Apostolescu, 12 iulie 2024, 11:58 / actualizat: 12 iulie 2024, 13:43
Edilul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, reclamă că deși a fost elaborată de patru ani de zile, prin colaborarea cu Banca Mondială, Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU) a Municipiului București 2050 nu a fost, încă supusă dezbaterii Consiliului General și adoptată.
În lipsa SIDU, este blocată accesarea fondurilor europene de către toate cele șapte primării din București, inclusiv Primăria Capitalei, spune Ciprian Ciucu.
„Dar, din păcate, în acest moment, după patru ani de când este gata, Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Municipiului București nu a fost supusă votului Consiliului General.
Suntem, din păcate, blocați pe orice înseamnă finanțare europeană, pe cadrul financiar 2021 – 2027. Și nu mă refer doar la Primăria Sectorului 6, mă refer la toate primăriile din București, toate cele șapte, începând cu Primăria Generală.
Fără Strategia, pe care o cer de patru ani de zile, orice primărie din București nu poate aplica. Deci, este imperativ necesar, este urgent să ofere Bucureștiului (…primarul general Nicușor Dan n.r.) – ca oricărui oraș normal și civilizat din lumea aceasta, să aibă o Strategie Integrată de Dezvoltare Urbană.
Banii europeni, banii care nu au legătură cu PNRR, dar pe care noi trebuia, deja, să fi început să îi luăm… Deci, suntem la jumătatea anului 2024, suntem la jumătatea Cadrului Financiar Multianual 2021 – 2027 și, în lipsa SIDU, nu vom putea depune proiecte. Pentru că fondurile europene au o regulă care spune că finanțează acele proiecte care sunt cuprinse în SIDU. Iar ea, ca să devină efectivă, să producă efecte, trebuie să fie votată, în Consiliul General”, explică Ciprian Ciucu.
Ștrandul și Baia Giulești fără finanțare europeană!
Un exemplu de proiect pentru care Primăria Sectorului 6 nu poate aplica pentru finanțare nerambursabilă europeană, din cauza lipsei SIDU, este reabilitarea, consolidarea, modernizarea și extinderea complexului format din Ștrandul și Baia „Giulești”.
Investiția, în valoare de 21 milioane de lei, ar putea fi eligibilă pentru finanțare din fonduri europene și ar presupune un bazin de inot semiolimpic acoperit, consolidarea și renovarea băii publice, dar și extinderea acesteia cu un nou corp care va pune la dispoziția cetățenilor facilități noi, precum sală de fitness, săli de recuperare și kinetoterapie, o cafenea, săli de activități pentru copii.
Accesul pietonal în cadrul complexului ar urma să se realizeze dinspre Calea Giulești, iar cel auto dinspre Strada Perfecționării.
În context, trebuie amintit faptul că Ștrandul și Baia Giulești, din Calea Giulesti nr. 240, aflat în administrarea Primăriei Municipiului București, prin Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement, până anul trecut, este închis de ani de zile.
Cu mai bine de cinci ani în urmă, Consiliul General al Municipiului București adopta HCGMB nr.166/11.03.2019 prin care se aprobau indicatorii tehnico-economici aferenți documentației de avizare a lucrărilor de intervenție pentru obiectivul de investiții „Reparații capitale Ștrand și Baia Giulești”, prin care se alocau 5 milioane de lei pentru lucrările de reabilitare. Lucrările ar fi urmat să fie efectuate de către Compania Municipală de Consolidări și să se finalizeze în septembrie 2022.
„Deci, noi l-am luat tocmai pentru a oferi comunității din Giulești un loc de bună calitate, în care să petreacă timpul liber.
Pe locul fostului Ștrand Giulești, vrem să facem un bazin de înot, cu dimensiuni semiolimpice, săli de sport, zone de petrecere a timpului liber, inclusiv diferite elemente de terapie.
Costul lucrării este destul de mărișor. De aceea, avem nevoie – și astfel de lucrări sunt perfect eligibile pe fondurile europene, avem nevoie să depunem acest proiect, pentru a primi finanțare.
Dar, din păcate, în acest moment, suntem cumva blocați, nu doar pe acest proiect. Suntem, din păcate, blocați pe orice înseamnă finanțare europeană, pe Cadrul Financiar 2021 – 2027″, a declarat pentru București FM primarul Sectoruli 6, Ciprian Ciucu.
Nici proiectul Lacul Morii nu poate accesa finanțarea europeană!
Deși procedurile au avansat, Primăria Sectorului 6 aflându-se aproape de semnarea contractului de execuție, ceea ce ar permite demararea lucrărilor în toamnă, imediat după HallowFest, și proiectul privind amenajarea Lacului Morii ar putea avea de suferit, în ceea ce privește accesarea fondurilor europene, din cauza lipsei SIDU.
„În curând, vom semna și contractul de atribuire a lucrărilor. Am putea să ne apucăm chiar la începutul toamnei, dar aș prefera să mai întârziem vreo două luni, ca să putem să ținem și HallowFest, și în acest an, care să devină și el un eveniment de tradiție. Pentru că, anul trecut, Târgul de Halloween din Sectorul 6 s-a bucurat de foarte mult succes și să începem lucrările puțin mai târziu.
Este un proiect care are la bază un concurs de soluții organizat de către Ordinul Arhitecților, un concurs internațional. Proiectarea este cu totul deosebită. Proiectul este deosebit și, cu siguranță, după ce îl vom implementa, Lacul Morii va deveni principalul punct de atracție din București, care va fi chiar și peste Parcul Herăstrău.
Am prezentat acest proiect Comisiei Europene și suntem printre primele locuri pentru a primi finanțare directă, prin New European Bauhaus.
Iarăși, fără Strategia (… SIDU n.r.), pe care o cer de patru ani de zile, orice primărie din București nu poate aplica”, a explicat, pentru București FM, edilul Ciprian Ciucu.
Locuințele pentru tinerii fără părinți, fără fonduri PNDL?
Și proiectul construcției de locuințe pentru tinerii care ies din sistemul de protecție socială, la împlinirea vârstei de 18 ani va rămâne, cel mai probabil, fără finanțare din fonduri nerambursabile, PNDL.
„Cel mai probabil, nu vom primi acel aviz de la PMB, acel PUZ de la PMB, prin care ni se permite să construim acele locuințe pentru tinerii care ies din sistemul de protecție, tinerii fără părinți.
Cel mai probabil, îi vom rata (… banii din PNDL n.r.). Pentru că nu vom avea când să facem proiectul, adică nu mai este timp să contractăm lucrările, să facem PUZ-ul, să contractăm lucrări, să le executăm.
Deci, din păcate, vestea este proastă și, chiar dacă domnul primar general ne-a promis că ne va da drumul la acest proiect, îl ține, în continuare, blocat”, a anunțat Ciprian Ciucu.
În context, ar trebui menționat faptul că tinerii care împlinesc 18 sunt nevoiți să părăsească centrele în care au crescut. Din această cauză, încă din 2022, Primăria Sectorului 6 a luat inițiativa de a construi un bloc de locuințe sociale, pentru acești tineri.
Blocul ar fi urmat să fie ridicat pe Strada Constantin Marinescu nr. 6.
Proiectul a fost aprobat, în Consiliul Local al Sectorului 6, în noiembrie 2022.
Potrivit proiectului, valoarea investiției ar fi urmat să se ridice la peste 15,7 milioane de lei, din care peste 13 milioane ar fi urmat să provină din fonduri PNDL, nerambursabile.
Drumul Valea Largă cu un capăt de pământ?
În sfârșit, lucrările de modernizare a Drumului Valea Largă, deși avansează în grafic, ar putea fi deschis cu o porțiune de pământ, în partea de nord, spre Bulevardul Timișoara. Acolo, Compania Municipală Termoenergetica din subordinea Primăriei Capitalei întârzie aprobarea soluțiilor tehnice pentru mutarea unor elemente de infrastructură de termoficare, spune edilul Sectorului 6.
„În acest moment, constructorul lucrează și lucrările sunt în grafic, pentru că îi monitorizăm permanent.
Le reamintesc oamenilor că, aici, nu exista un drum, era o uliță de pământ, care se înfunda, la fiecare ploaie. Și vom avea, în acest an, un drum complet nou, un drum de 1,5 kilometri, cu două benzi pe sens, cu trotuare largi, piste de biciclete și, bineînțeles, spațiu verde – plantband-uri, și 3000 de arbori, care vor fi plantați, imediat ce vor fi finalizate lucrările.
A fost o lucrare complexă, chiar mai complexă decât Prelungirea Ghencea – care se află în proximitate, pentru că am avut de trecut peste două apeducte de la Apa Nova. Care au trebuit să fie protejate, iar apa trebuie să fie ridicată prin pompe și trimisă către canalizare.
Ne aflăm pe ultima sută de metri, avem niște întârzieri, din păcate, către capătul nordic al drumului – adică către Bulevardul Timișoara, deoarece PMB, și în speță Termoenergetica, a întârziat foarte mult să aprobe soluția de mutare a unor elemente de infrastructură pe care le are Termoenergetica, acolo – niște cămine.
Și noi, oricum, vom da drumul circulației pe tronsonul pe care se poate. Acolo (… tronsonul spre Bd. Timișoara n.r.) este posibil să se circule doar pe o singură bandă sau doar pe pământ, în funcție de cum răspunde PMB și Termoenergetica.
Deci, dacă dânșii vor da drumul la soluție mai devreme, noi vom executa. Dar, aici, nu mai depinde de noi, depinde de dânșii”, a declarat, pentru București FM, primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu.