Dr.Roxana Nemeş: 8,30% – prevalenţa BPOC în România; 50% dintre pacienţii cu această afecţiune pot fi nediagnosticaţi

foto: Adriana Baciu

Prevalenţa BPOC în România este de 8,30%, a declarat  preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, Roxana Nemeş, care a susţinut că peste 50% dintre pacienţii cu Boală Pulmonară Obstructivă Cronică pot fi nediagnosticaţi.

Potrivit medicului, principalele cauze ale BPOC sunt fumatul, poluarea, status socio-economic scăzut, infecţii din timpul copilăriei.

„O singură exacerbare moderată a BPOC a crescut riscul de deces cu 17%. Riscul de infarct miocardic s-a dublat în primele 5 zile după o exacerbare moderată a BPOC. (…) BPOC este a doua cea mai frecventă cauză de spitalizare în regim de urgenţă în anumite ţări. 40% dintre pacienţi au fost respitalizaţi sau au decedat în primele 90 de zile de la exacerbare. 40 – 78% dintre exacerbări nu sunt raportate”, a spus Nemeş.

Medicul pneumolog a afirmat că una din cinci persoane va muri în primul an după spitalizare (exacerbare severă). Dr. Nemeş a arătat că doar 50% dintre pacienţi erau în viaţă la 3,6 ani de la prima lor exacerbare severă.

În opinia sa, BPOC trebuie să fie abordată ca o prioritate de sănătate publică în România.

Roxana Nemeş a mai declarat că vaccinarea atât cu vaccin antigripal, cât şi cu pneumococic poate produce un efect aditiv care reduce exacerbările mai eficient decât oricare dintre vaccinuri.

La rândul său, dr. Florin Mihălţan a afirmat că 33% dintre pacienţii cu BPOC care accesează serviciile medicale spitaliceşti prezintă o exacerbare acută.

Cheltuielile totale estimate ale FNUASS cu îngrijirile spitaliceşti pentru pacienţii cu BPOC reprezintă 1% din totalul cheltuielilor cu servicii spitaliceşti.

Mihălţan a spus că România compensează doar 50% tratamentul pentru BPOC/afecţiuni respiratorii.

Totodată, pacienţii cu BPOC din medii socio-economice mai sărace au de două ori mai multe şanse de a avea rezultate clinice mai proaste, inclusiv deces.

Boala Pulmonară Obstructivă Cronică (BPOC) este o afecţiune pulmonară heterogenă caracterizată prin simptome respiratorii cronice (dispnee, tuse, producţie de spută şi/sau exacerbări) cauzate de anormalităţile căilor respiratorii (bronşită, bronşiolită) şi/sau alveolelor (emfizem) care determină obstrucţie persistentă, adesea progresivă, a fluxului de aer.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.