Ultimele aranjamente pentru JO: Lotul complet de canotaj al României, dezvăluit la Snagov. Mihai Covaliu: ”Canotajul reușește datorită unei echipe profesioniste, dar și datorită unui antrenor care a umblat la mentalitate”

Sursă foto: Mario Soare

Lotul de canotaj al României care va participa la Jocurile Olimpice, ediția 2024, a fost prezentat în fața publicului larg, la puțină vreme rămasă până la debutul celei mai importante competiții ale anului. Într-un eveniment care s-a ținut pe malul lacului Snagov, în Siliștea-Snagovului, incinta Complexului Sportiv Național ”Elisabeta Lipă”, seria de canotori ce vor fi integrați în delegația țării noastre pentru deplasarea și performarea la Paris și-au făcut apariția.

Evenimentul a fost moderat de omul de comunicare al ”Comitetului Olimpic și Sportiv Român”, Alina Alexoi, care, în deschidere a menționat că țara noastră beneficiază de un număr record de sportivi la această disciplină trimiși la Jocurile Olimpice, mai exact, 44 de reprezentanți. Aceștia sunt următorii, după cum se prezintă și într-un articol redactat de cei de la Euronews.

Magda Rusu, Roxana Anghel, Adriana Adam, Iulia Buhuș, Mădălina Bereș, Maria Tivodariu, Ioana Vrînceanu, Amalia Bereș, Victoria Petreanu (canotaj – 8+1)

Mihăiță Țigănescu, Alexandru Danicu, Mugurel Semciuc, Bogdan Baitoc, Marius Cozmiuc, Sergiu Bejan, Ștefan Berariu, Florin Lehaci și Adrian Munteanu (canotaj – 8+1)

Simona Radiș și Ancuța Bodnar (canotaj – dublu vâsle)

Florin Enache, Ioan Prundeanu, Andrei Cornea și Mihai Chiruță (canotaj – patru vâsle)

Mihăiță Țigănescu, Mugurel Semciuc, Ștefan Berariu și Florin Lehaci (canotaj – patru rame)

Patricia Cireș, Cristina Drugă, Andrada Moroșanu și Ema Ciotău (canotaj – patru vâsle)

Amalia Bereș, Maria Tivodariu, Magda Rusu și Mădălina Bereș (canotaj – patru rame)

Ionela Cozmiuc și Mariana Dumitru (canotaj – dublu vâsle categorie ușoară)

Ciprian Tudosă și Florin Arteni (canotaj – dublu vâsle)

Marius Cozmiuc și Sergiu Bejan (canotaj – dublu rame)

Ioana Vrânceanu și Roxana Anghel (canotaj – dublu rame)

Mihai Chiruță (canotaj – simplu)

Sursă foto: Mario Soare

Pe parcursul evenimentului, toți acești sportivi au fost chemați în față pentru a fi aplaudați, fotografiați, dar și pentru a transmite ceea ce simt înainte de plecarea la Paris. Unii dintre ei, cum ar fi Ciprian Tudosă, au fost vizibil emoționați de acest moment pe care îl trăiesc și au declarat că vor să facă românii mândri de ei.

De asemenea, pe acest mic podium au urcat și toți antrenorii sportivilor implicați la această disciplină sportivă. Dintre tehnicienii care se ocupă de pregătirea canotorilor, Antonio Colamonici, care este, la origine, italian, a transmis, fiind ajutat de un traducător, că speră ca, pe lângă presiunea și importanța competiției, să fie loc și de ”distracție” pentru acești sportivi.

Președintele ”Comitetului Olimpic și Sportiv Român”, Mihai Covaliu, nu a fost neapărat de acord cu acest tehnician al echipei de canotaj românesc, menționând cum și când își dorește ca voia bună să se instaleze în vestiare. În plus, fostul scrimer român a punctat cum vede șansele României la medalii la întrecerea din Franța care stă să înceapă, dar și ce părere are despre evoluția canotajului pe teritoriul statului nostru:

Am și spus astăzi în câteva cuvinte adresate celor prezenți aici, nu prea vezi sportivi zâmbind. Eu sper ca ei să se distreze și mai mult după competiție, ci nu înainte. Sigur că sunt momente bune, momente frumoase în care trebuie să te destinzi, dar adevărata bucurie sper să o exprime cu adevărat după ce se termină competiția, cu medalia de gât. Așa îmi doresc eu.

O perioadă care trece pentru unii foarte repede, dar pentru alții chinuitor de încet, dar important este să ajungem acolo cu toții sănătoși, să ne acomodăm cât mai repede, iar după aceea să privim sportivii și ei să intre în competiție să reușească și să pună în aplicare tot ceea ce au lucrat la antrenamente.

Este vorba de sistemul competițional care există în canotaj, nu foarte multe competiții, un sistem de pregătire centralizat, ceea ce permite să ai o pregătire unitară și obiective pe care le poți controla mult mai ușor decât într-un sport de echipă. Canotajul reușește datorită unei echipe profesioniste, dar și datorită unui antrenor care a umblat la mentalitate”, a transmis fostul sportiv român, acum lider în departamentul prezidențial al uneia dintre instituțiile sportive din țară, pentru București FM.

Un alt fost mare sportiv de la această disciplină, Elisabeta Lipă, cea care a fost desemnată responsabila portdrapelului României la edițiile din anii 2000 și 2004 de la Jocurile Olimpice este încrezătoare și privește cu optimism evoluția reprezentanților noștri la întrecerea globală de la Paris.

Liderul ”Agenției Naționale pentru Sport” a punctat care este atmosfera din interiorul lotului canotajului românesc, dar și cum percepe dezvoltarea acestei discipline de o manieră convingătoare în ultima perioadă de timp:

Retrăiesc momentele și emoția pe care o trăiam știind ce mă așteaptă, pentru că Jocurile Olimpice nu pot fi comparate cu nicio competiție. Sunt încrezătoare în potențialul lor, echipa este valoroasă, este foarte bine pregătită, iar eu îmi doresc ca Dumnezeu să le dea înțelepciune atunci când apar deciziile critice.

Sper și îmi doresc să aibă acea inspirație de moment pentru a fi capabili să treacă primii linia de sosire. Am preluat președinția Federației și am plecat de la nimic, am avut o ediție a Jocurilor Olimpice pe care am uitat-o, cea de la Londra.

Trebuie să construiesc, așa mi-am spus, iar atunci când cauți soluții, faci totul cu suflet, cu determinare, nu te lași niciodată, găsești ceea ce este mai bine pentru noi pentru a crește de la ediție la ediție. Rio a venit cu o medalie de bronz care, cu lejeritate, putea fi de argint, iar, mai apoi a venit Tokyo cu trei medalii de argint și urmează Paris unde îmi doresc ceea ce este mai bun pentru ei, pentru că merită.

În lotul canotajului se creează un efect de familie, pentru că stai 11 luni în cantonament. Apar certuri, dar din contradicții apar lucrurile bune. Echipa este determinată, hotărâtă și valoroasă. Cred în fiecare sportiv, de la primul calificat și până la final, știu ce înseamnă să te sacrifici și să treci printr-un ciclu olimpic. Dar, știți cum este, ori îți iese ori nu îți iese”, a spus Elisabeta Lipă, în exclusivitate pentru București FM.

Momentele de încheiere ale acestui eveniment au adus un tort uriaș în centrul mulțimii dedicat grupului de sportivi care vor pleca în scurt timp în capitala Franței. Toată lumea a dansat pe melodia artistului Queen, ”We are the champions”, iar sportivii și antrenorii, alături de cei dragi ori oamenii care au venit să îi susțină și să le fie aproape s-au pus pe povești și au vorbit ore întregi.

Sursă foto: Mario Soare

Finalele de la Jocurile Olimpice pentru canotajul românesc vor începe pe data de 31 iulie și se vor menține până pe 3 august. Competiția din Franța se va desfășura în perioada 26 iulie, atunci când festivitatea de deschidere va avea loc, în premieră, într-un alt loc decât un stadion, mai exact, pe râul Sena.  Această ediție a întrecerii globale se va termina pe data de 11 august.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.