Acțiuni ale Primăriei Capitalei împotriva oamenilor străzii din zona centrală!

foto: Facebook Primăria Municipiului București

În ultimele două săptămâni, Direcția Generală de Poliția Locală a Municipiului București și Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București au desfășurat o acțiune comună în Piața Unirii pentru identificarea persoanelor care stau pe spațiile verzi și trotuarele din zonă. Este vorba despre persoane fără adăpost, cerșetori, vânzători ambulanți fără autorizație.

În perioada 04 – 12 iulie 2024, echipele PLMB și DGASMB au localizat 104 astfel de persoane, dintre care două persoane minore și nouă cetățeni străini, în urma celor 150 de interacțiuni de identificare. Dintre acestea, 96 de persoane se află deja în evidențele DGASMB, iar 50 de persoane adulte fără adăpost au fost nou identificate.

În urma acțiunii, au fost preluate din Piața Unirii 39 de persoane. 28 de adulți au fost acompaniați la centrele de asistență sociale din subordinea DGASMB, minorii au fost predați către DGASPC, șase cetățeni străini au fost acompaniați la centrul pentru refugiați Carusel, iar trei au fost preluați de către Inspectoratul General pentru Imigrări.

Numărul persoanelor preluate este mult mai mic decât cel al persoanelor identificate întrucât nici o persoană nu poate fi preluată sau obligată să părăsească domeniul public dacă nu este de acord, atât timp cât nu încalcă în vreun fel legea, drept garantat de Constituția României, a explicat Municipalitatea.

De asemenea, potrivit Legii Asistenței Sociale – 292/2011, actualizată 2024, fiecare persoană are dreptul de a face propriile alegeri, indiferent de valorile sale sociale, atât timp cât nu ameninţă drepturile sau interesele legitime ale celorlalţi, iar personalul care activează în domeniul asistenței sociale are obligația de a respecta libertatea beneficiarului de a alege serviciile sociale şi furnizorii de servicii sociale.

Astfel de acțiuni vor continua în zona centrală a Capitalei, anunță Municipalitatea.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.