20 iulie – Ziua Sfântului Ilie, aducătorul de ploi!
Articol de bucurestifm, 20 iulie 2024, 11:17 / actualizat: 20 iulie 2024, 13:18
Creștinii ortodocși îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Ilie, considerat făcător de minuni și aducător de ploaie pe timp de secetă.
Cu această ocazie, peste 140.000 de români își serbează onomastica.
Se spune că Sfântul Ilie a primit de la Dumnezeu un car şi un bici de foc pentru a-i ucide pe diavoli. În unele cărți, Sfântul Ilie este prezentat străbătând cerul într-un car cu roţi de flăcări, lovind diavolii cu biciul său de foc.
Biblia spune să Sfântul Ilie nu şi-a încheiat misiunea pe Pământ, el ridicându-se la cer într-un car de foc şi aşteptând acolo sfârşitul lumii, pentru a se lupta cu căpetenia diavolilor.
Se mai spune că este aducător de ploaie şi că poate provoca furtuni puternice.
Ilie a fost cunoscut pentru curajul său de a-i înfrunta pe regele Ahab și preoții lui Baal din Regatul Israelului de Nord. Văzând că nu poate aduce regele la calea credinţei strămoşeşti, Ilie a vestit că se va abate asupra ţării o secetă mare, care va ţine trei ani şi jumătate, pe care tot el a încheiat-o rugându-se la Dumnezeu pentru ploaie.
De ziua Sfântului Ilie, oamenii nu lucrau, pentru a nu cădea grindina, şi nu mâncau mere, pentru ca grindina să nu fie de mărimea acestora. De asemenea, apicultorii recoltau mierea albinelor, iar ciobanii coborau în sate, pentru prima dată după urcarea oilor la stână, aducând în dar iubitelor sau soţiilor lor furci de lemn pentru tors.
Tot în această zi, femeile mergeau la biserică şi dădeau pomană pentru morţi din roadele gospodăriei. În dimineaţa acestei zile se culeg plante de leac, în special busuioc, care sunt puse apoi la uscat și duse la biserică pentru sfinţit, după care se pun pe foc, iar cenuşa rezultată se folosește în scopuri terapeutice.
Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul este unul dintre cei mai importanți profeți ai Vechiului Testament și patronul spiritual al Forțelor Aeriene Române. De altfel, pe 20 iulie este și Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene.
În această dimineață, la Monumentul Eroilor Aerului din Capitală a avut loc o ceremonie militară și religioasă în memoria eroilor aviatori. Momentul a fost continuat cu survolarea cerului de aeronave militare și cu o scurtă paradă militară pe Bd-ul Aviatorilor.
De asemenea, weekend-ul acesta, bucureștenii sunt invitați la Muzeul Național al Țăranului Român, unde are loc Târgul de Sfântul Ilie, cu produse aduse de tineri artizani și producători. Târgul va fi deschis până duminică, zilnic, între orele 10 -19, iar intrarea este liberă.
Pe 20 iulie se ţin mai multe târguri sau petreceri câmpeneşti, precum Târgul de fete de pe Muntele Găina din judeţul Alba, în timp ce la Covasna are loc nedeea mocănească „Sânt Ilie la români”, la Săcele se desfăşoară „Târgul feciorilor de la Săcele”, la Polovragi – „Nedeea de la Polovragi” , iar la Fălticeni – „Şezătoarea”.