Intotero: Continuăm programul de fertilizare in vitro

Sursa foto: Andra Radu

Programul de fertilizare in vitro continuă şi anul acesta, statul român s-a angajat să realizeze 150 de centre de zi pentru copii proveniţi din familii vulnerabile, iar mai multe proiecte europene sunt în stadiul de analiză la Comisia Europeană, a declarat  ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Natalia Intotero.

„Şi în anul acesta continuăm programul de fertilizare in vitro, un program care a fost aprobat de Guvern, un program care se va derula în integralitate, în sistem digital, inclusiv acordarea voucherelor, ceea ce reduce foarte mult timpii de aşteptare care vor fi declaraţi eligibili. Pentru anul 2023 am avut 10.000 de proceduri declarate eligibile şi care puteau fi şi finanţate, în egală măsură, peste 27.000 de solicitări, dintre acestea 10.000 care au fost declarate eligibile. Au fost emise 9.322 de vouchere, diferenţa până la 10.000 fiind voucherele care au fost emise şi, din diferite motive, nu au fost cumva folosite. Pentru acest an, acelaşi număr de 10.000, tot ceea ce înseamnă criterii de eligibilitate’, a precizat a precizat Intotero, la o conferinţă de presă susţinută la încheierea unui an de activitate”, a precizat Intotero.

Cu privire la realizarea centrelor de zi pentru copii, ministrul a subliniat că rolul acestora este de a susţine familiile vulnerabile.

Intotero s-a referit, totodată, la mai multe proiecte europene aflate în momentul de faţă în analiza Comisiei Europene.

„Un alt proiect este legat de o caravană pentru stoparea violenţei de orice tip şi de stopare a adicţiilor, proiect a cărui valoare depăşeşte 650.000 de euro. Alte două proiecte, de sprijin pentru familiile monoparentale, în valoare de aproximativ 80 de milioane de euro. Nu în ultimul rând, un proiect în valoare de aproximativ de 41 de milioane de euro, o solicitare din partea noastră pentru a veni în realizarea complementară la Ministerul Sănătăţii, pentru accelerarea procesului de adicţie pentru tratament a tinerilor şi a copiilor care suferă de aceste forme . Centrele pe care ni le propunem să le realizăm pe fiecare regiune a ţării, plus municipiul Bucureşti şi Ilfov, sunt centrele care, după ce copiii tinerii aflaţi în aceste situaţii vulnerabile vin trataţi de la Ministerul Sănătăţii, să beneficieze de recuperare prin activităţi de reinserţie profesională, inserţie profesională în cadrul acestor ferme verzi, pe parte de ecologie, dar şi pe partea de promovare a tot ceea ce înseamnă alimentaţie sănătoasă, activitate fizică şi consiliere pentru cei care se află în nevoie”, a spus Intotero.

Ministrul s-a mai referit, printre altele, la programele guvernamentale de creditare „Student Invest” şi „Family Start”.

„Programul ‘Family Start’, persoanele care doresc să-l acceseze, beneficiază de un împrumut de 30.000 de euro, fondurile au fost accesate aproape în totalitate, în schimb, pentru ‘Student Invest’ avem puţin peste 45% din suma destinată acestui program, 250 de milioane euro. Cu toate acestea, în perioada imediat următoare, având în vedere că avem în desfăşurare taberele pentru studenţi, vom continua popularizarea acestui program, respectiv un credit de 15.000 de euro pentru studenţii care doresc să-l acceseze pentru a beneficia de susţinere în vederea definitivării studiilor, dar şi pentru posibilitatea închirierii unei locuinţe sau un avans pentru o locuinţă nouă. În cazul în care până la sfârşitul lunii august nu constatăm că va fi o solicitare în creştere, am avut deja o discuţie cu domnul ministru Boloş în vederea modificării cadrului legislativ şi acordării diferenţei de sume pentru celălalt program ‘Family start’, care se bucură de un real interes”, a conchis Intotero.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.