Energie geotermală, în caloriferele bucureștenilor? 

Electrocentrale București (ELCEN) a semnat un Memorandum de Înțelegere (MoU) cu Sage Geosystems Incorporated, o companie din SUA care dezvoltă tehnologii de valorificare și stocare a energiei geotermale.

Prin acest Memorandum, ELCEN și SAGE doresc să realizeze unui studiu de fezabilitate privind implementarea unor tehnologii de utilizare a resurselor geotermale în cadrul sistemului de încălzire centralizată din București.

Conform Memorandumului, ELCEN va facilita accesul la date relevante și la infrastructura necesară în vederea realizării studiului de fezabilitate, va contribui cu expertiza tehnică și cunoștințe operaționale specifice sistemului de încălzire centralizată la nivelul Municipiului București.

Partenerul, Sage Geosystems va realiza analiza tehnică și geologică și studiul de fezabilitate privind soluția de utilizare a energiei geotermale.

Directorul general al ELCEN, Claudiu Crețu, spune că unul dintre obiectivele fundamentale, în ceea ce privește dezvoltarea viitoare a celui mai mare producător de energie termică și electrică din București este tocmai acela de a investi în resurse de energii regenerabile.

„Vom avea soluții inteligente de tranziție la energie regenerabilă.
Cu alte cuvinte, cum facem să avem un aer cât mai curat, în București, cum facem să ardem cât mai puțin gaz, cum facem să utilizăm energiile regenerabile – geotermale, stocare de energie, hidrogen, de care am mai vorbit, astfel încât să avem o energie cât mai ieftină, în București, și cât mai verde. Acesta este obiectivul”, a declarat, pentru București FM, Claudiu Crețu.

Si primarul general al Capitalei Nicușor Dan crede că este bine că se încearcă folosirea energiilor regenerabile. Dar măsura în care energia geotermală va putea fi utilizată, în sistemul de termoficare din București rămâne să fie stabilită tocmai prin acest studiu de fezabilitate.

„Atâta timp cât Ministerul (… Energiei n.r.) are competența pe producție, e foarte bine că studiază alternative.
Într-un caz optimist, în care este rentabil economic, ar fi noi surse de producție de energie, care să compenseze energia pe care o dau CET-urile.
Depinde de temperatura pe care condițiile geo le permit. Dacă această temperatură este suficientă sau dacă ea permite doar furnizarea unei ape calde, pe perioadă de vară.
Deci, în funcție de ce dau studiile, putem să vorbim de cum se împarte producția.
E bine că studiem toate alternativele. Trebuie să studiem și componenta Geo, trebuie să studiem și pompe de căldură. Toate alternativele trebuie să fie studiate.
Și puteam să facem și noi asta și n-am făcut-o. Avem un ADI de Termie, care a venit, la un anumit moment și a zis că vrea să facă niște studii de fundamentare. Și bugetul lui n-a trecut de Consiliul General. Și, atunci, nu am făcut. Bine că fac alții”, a declarat Nicușor Dan.

În context, trebuie amintit faptul că, pe data de 7 februarie 2024, ELCEN și Departamentul pentru Energie din SUA (DoE) au încheiat, la Washington, un acord pentru identificarea unor proiecte de investiții folosind resursa regenerabilă geotermală și realizarea unui studiu de fezabilitate pentru exploatarea energiei geotermale în cadrul sistemului de încălzire centralizată din București.

După explorarea diverselor posibilități de cooperare, DoE a propus ELCEN colaborarea cu SAGE Geosystems. SAGE a prezentat ELCEN tehnologia geotermală utilizată și a transmis draft MoU cu scopul de a stabili cadrul de colaborare între cele două entități.

Pe data de 18 iulie 2024, Guvernul României a aprobat Memorandumul de Înțelegere în vederea semnării acestuia de către cele două companii în data de 23 iulie în cadrul P-TECC.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.