Cu o lună înainte de debutul noului an școlar, infrastructura educațională a Sectorului 1 în impas?
Articol de Mircea Apostolescu, 25 iulie 2024, 15:50
În ciuda faptului că, în ședința de astăzi, consilierii locali din Banu Manta nr. 9 au aprobat hotărâri privind investiții, cu o lună înainte de începerea noului an școlar, infrastructura educațională a Sectorului 1 pare să se afle tot în impas, atât în privința numărului de locuri din creșe și grădinițe, cât și în ceea ce privește supra-aglomerarea unor școli.
Consiliul Local al Sectorului 1 a adoptat, astăzi, proiectul de hotărâre privind „Consolidarea, remodelarea, supraetajarea și extinderea cu etaj mansardat+scară exterioară metalică” a imobilului din Strada Pajurei 15A.
Este vorba, de fapt, despre o reactualizare a indicatorilor tehnico-economici ai investiției, pentru că aceasta a fost aprobată, inițial, din 2021.
„In Strada Pajurei nr. 15A, acest proiect a fost aprobat din 2021, am aprobat, atunci indicatorii tehnico-economici, au fost, atunci, vreo 21 de milioane de lei alocați.
Nu s-a făcut nimic. Sunt schelele puse pe clădire, dar, în părți ani de zile, nimic, niciun grafic de lucrări, nimic. Nu s-a respectat nimic. Noi considerăm oportun acest proiect, avem nevoie de creșe și de grădinițe, în Sectorul 1, o să-l aprobăm”, a declarat Daniela Popa, președintele de ședință al Consiliului Local din Banu Manta.
Dacă, de această dată lucrările vor demara, cu adevărat, constructorii ar trebui să consolideze corpurile A și B și să ridice câte un etaj pentru fiecare dintre ele.
În plus, corpurile A, B și C vor fi supraetajate cu un etaj mansardat.
Valoarea totală a investiției ar urma să fie de 5,6 milioane de euro, conform noilor indicatori tehnico-economici aprobați de către consilierii locali.
În Sectorul 1, ar putea fi înființată o nouă creșă, care ar urma să ia locul unor centre de zi, conform unei hotărâri adoptate, astăzi de către consilierii locali din Banu Manta nr 9.
Noua creșă ar urma să funcționeze în mai multe locatii: Strada Vrancea nr. 9A, Bulevardul Pajurei nr. 2C, Strada Cosmești nr. 15-19, Strada Constantin Dobrogeanu Gherea nr. 74 și Bulevardul Mareșal Averescu nr. 17, corp J.
Conform proiectului, angajații din centrele de zi ar urma să fie transferați în noua creșă „Rodacie”, până în august, anul viitor. Aceștia vor trebui să absolve, până în septembrie 2027, cursuri ale Ministerului Educației privind educația timpurie, pentru a deveni educatori și profesori pentru educație timpurie.
Consilierul local Ruxandra Regalia a atras atenția asupra cerințelor de legalitate ce trebuie îndeplinite pentru această nouă creșă.
„Pentru a înființa o unitate de învățământ, fie ante-preșcolar, preșcolar, liceal, trebuie să avem aprobare ARACIP și ordin de ministru.
Pentru acest lucru, de trei ani, tot spun Direcției de Protecție a Copilului să intrăm în legalitate cu acele centre de zi. Alea nu sunt grădinițe sau unitati de învățământ. Alea sunt centre de zi”, a subliniat consilierul local Ruxandra Regalia.
În fine, Consiliul Local al Sectorului 1 a votat, astăzi, componența unei Comisii de negociere, în vederea închirierii imobilului din Strada Aviator Mircea Zorileanu nr.61 pentru Școala „Ion Heliade Rădulescu”.
Pe de altă parte, in ciuda hotărârilor adoptate și astăzi de către Consiliul Local, Sectorul 1, adică cetățenii acestuia, se va confrunta, și în acest an, cu criza locurilor în creșe și grădinițe și cu supra-popularea unor școli, unde elevii sunt obligați să învețe în trei schimburi.
„De o lună și, tot spun: atenție la clădirea Grădiniței 206. Și, la fel, vă spun: mai avem o lună, intrăm in ultima sută de metri pentru școli.
Pentru „Heliade Rădulescu”, ați făcut o comisie.
Pentru Școala „Pia Brătianu”, s-a găsit soluție? Pentru Școala 7? Cineva a întrebat, la Școala 12 „Herăstrău” , care este situația, la 1 septembrie, având planul ăsta de școlarizare, cu atât de mulți copii, la pregătitoare și la clasa a cincea?
Cineva a întrebat ce se întâmplă și la „Iorga”, care are o clasă în plus?
Cineva a întrebat ce se întâmplă la Școala 6, la 179?
Și mai avem niște probleme, care vor fi ridicate, după data de 31 august, când se va finaliza înscrierea la grădinițe și creșe. Și, pentru că vor fi cetățeni din Sectorul 1, va trebui să găsim o soluție pentru școlarizarea copiilor, pentru că aceasta este obligatorie”, a declarat consilierul local Ruxandra Regalia.
Un exemplu de situație disperată în ceea ce privește localul este aceea a Grădiniței 206, care a fost expertizată și încadrată în clasa întâi de risc seismic. Conducerea Grădiniței 206, împreună cu părinții copiilor, a identificat o altă clădire, pe Strada Lăculeț, din acelașicartier, Aviației, pentru mutarea localului. Însă, în lipsa unei reacții prompte a Primărie Sectorului 1, clădirea a fost închiriată.
Cu o lună înainte de debutul noului an școlar Grădinița 206 solicită sprijinul Autorității Locale pentru a închiria o altă clădire din zonă, pentru a-și putea continua activitatea.
„Expertizarea s-a realizat. Locația actuală a grădiniței necesită consolidare, reabilitare. Drept urmare, trebuie relocata. Ne aflăm în situația în care , din data de 6 iunie, facem adrese de solicitare aprobare închiriere spațiu.
Locația pe care am găsit-o, împreună cu părinții copiilor din Grădinița 206, locația Lăculeț, s-a închiriat. Drept urmare, am căutat alte locații, care oarecum să respecte indicatorii prevăzuți pentru o unitate de învățământ. Și, în acest moment, vă fac imperios solicitarea de a de a ne susține în urgentarea închirierii acestui spațiu.
Fac vorbire despre o zonă a Sectorului 1, respectiv zona Aviației, unde nu functionam decât cu două unități, respectiv cu două grădinițe și cu o creșă. Așa că avem posibilitatea, atât pe plan de școlarizare, atât pe spațiul actual al locației pe care solicităm să o închiriem, de înființare a încă unei grupe de preșcolari”, a spus, în fața consilierilor locali, Luana Grigore, directoarea Grădiniței 206.