Corupția imobiliară sau blocajul urbanistic?

Primarul general al Capitalei Nicușor Dan acuză Marea corupție imobiliară, în cazul mai multor imobile care s-ar fi construit nelegal, în centrul orașului, fără ca organele abilitate ale statului să ia măsuri, conform atribuțiilor ce le revin.
În același timp, însă, un dezvoltator imobiliar protestează în fața Primăriei Capitalei, pentru că Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pe care l-a depus nu este pus în dezbaterea Consiliului General al Municipiului București (CGMB), așa cum ar fi fost legal.

Edilul șef acuză Inspectoratul de Stat în Construcții și Parchetul de corupție, în cazul a patru imobile care s-ar fi construit nelegal, în zone centrale ale Capitalei.
Cele două instituții nu ar fi luat măsurile legale ce se impuneau, deși au fost sesizate chiar de către primarul general.

„Au fost trei imobile în această situație, în care erau valori de patrimoniu și în care eu am oprit lucrările, chiar pe șantier: Icoanei 2-8, Dionisie Lupu 39 și Știrbei Vodă, dacă nu mă înșel, 132.
Am mers la Inspectoratul de Stat în Construcții și am spus: faceți verificarea.
Inspectoratul a făcut această verificare și a și făcut litigiu, pentru aceste imobile, dar nu și pentru Icoanei 2-8.
S-a demolat, deși, în urma suspendărilor succesive, autorizațiile expiraseră.
Eu, ca primar al Municipiului București, am spus proprietarului: aceste autorizații nu mai există.
Am spus Parchetului: aceste autorizații nu mai există.
Am spus Inspectoratului de Stat în Construcții: aceste autorizații nu mai există.
Și, cu toate astea, nici Parchetul și nici Inspectoratul de Stat în Construcții, deși aveau autoritatea să oprească lucrările, nu au făcut-o.
După ce clădirile s-au demolat, însfârșit, Inspectoratul de Stat în Construcții din București a făcut o verificare de legalitate. A rezultat că și certificatul de urbanism și cele două autorizații au multiple probleme de nelegalitate.
Și Inspectoratul București a trimis aceste rapoarte la prefect, pentru că prefectul să atace autorizația de construire și lucrările să nu se desfășoare.
Și a venit domnul Racoviță, la vremea aceea, inspector general al Inspectoratului de Stat în Construcții, și a zis: revoc procesele verbale de control.
Și, acum, este un litigiu în care noi contestăm ordinul prin care el a revocat procesele verbale. Și mai este și un litigiu civil, în care solicităm să se demoleze.
Este un mare caz de corupție imobiliară și eu sunt convins că, deși va dura, probabil, 10 ani, acea clădire nu va mai exista acolo”, a declarat Nicușor Dan.

În timp ce edilul acuză corupția imobiliară, un dezvoltator imobiliar, care vrea să construiască pe Calea Văcărești acuză, la rândul său, că PUZ-ul pe care l-a înaintat Primăriei Capitalei nu este pus în dezbaterea Consiliului General al Municipiului București, de patru ani de zile.
Asta deși zona în care ar vrea să construiască este una în care sunt permise construcțiile înalte.

Alexandru Lunca: „În 2018, am achiziționat patru terenuri, pe care le-am unit, în zona urbanistică CB3 – poli urbanistici principali.
Am încercat să dăm drumul la o dezvoltare. Am făcut PUZ, deoarece PUZ-ul e obligatoriu, conform Planului Urbanistic General.
Am terminat toate demersurile cu PUZ-ul, în decembrie 2020, adică ne-am luat toate avizele, tot, inclusiv referatul de admitere, și trebuia să intre pe ordinea de zi, la Consiliu, începând cu 2020. A fost pus în dezbatere (… publică n.r.).
Doar că, din 2020 până acum, primarul Capitalei nu vrea să pună niciun PUZ pe listă, la Consiliu, să voteze, nici pe al meu.
Nu a existat niciun fel de dialog. Singurul lucru pe care l-a făcut a fost să-și numească o Comisie, care să analizeze aceste PUZ-uri, care erau pe ordinea de zi, 43 la număr.
Această Comisie a spus că a făcut o analiză, dar în limita timpului pe care îl au și pro bono aceasta este o analiză fără valoare juridică, doar pur orientativă. Doar că primarul consideră că această analiză fundamentează refuzul dânsului.

Reporter: „Dumneavoastră vreți să faceți un bloc, între case, sau un mall, între case”?

Alexandru Lunca: „Nu, nu, vreau să fac un bloc, în zona urbanistică CB3, în care s-au dezvoltat alte imobile cu același caracter ca și al meu”.

Reporter: „Puteți să ne spuneți ce zonă este”?

Alexandru Lunca: „Da, Calea Văcărești, numărul 331”.

În context, trebuie amintit faptul că, în conformitate cu prevederile Legii 350 a urbanismului, Municipalitatea, prin primarul general, are obligația de a promova pe ordinea de zi a Consiliului General al Municipiului București orice documentație de urbanism de tip PUZ, la cel mult 45 de zile de la depunerea sa.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.