Dependenţe de intervenţii chirurgicale estetice şi nonchirurgicale sub 18 ani
Articol de arionmihaela, 26 iulie 2024, 18:47
Vârsta de la care se înregistrează o dependenţă de produse şi proceduri cosmetice, dar şi de intervenţii chirurgicale estetice şi nonchirurgicale a scăzut sub 18 ani, a atras atenţia prof. dr. Alina Popa-Chereceanu, medic primar la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, şef Clinică Oftalmologie, la conferinţa cu tema „Telefon, internet, jocuri de noroc, pericolele de lângă noi”, eveniment organizat de Academia de Ştiinţe Medicale.
Ea a menţionat că pericolele acestor dependenţe există şi pot fi văzute în fiecare zi, fiind constituit un grup pentru siguranţa intervenţiilor, Save Face, care administrează un registru de practicieni siguri.
„Pericolul există şi noi, ca oftalmologi, le putem vedea în fiecare zi: infecţii, necroze, mutilări; dependenţe; dermatită de contact, eczeme, reacţii alergice şi de sensibilizare . Există un grup pentru siguranţa intervenţiilor care se cheamă Save Face, care administrează un registru de practicieni siguri şi calificaţi. Acesta a semnalat că a primit în anul 2022 un număr de 2.824 de plângeri despre practicieni neînregistraţi, în creştere cu 16% faţă de 2021 şi cu 36% faţă de 2020. 82% dintre pacienţi nu puteau să spună ce produs/substanţă li s-a injectat, iar dintre persoanele care s-au plâns cu privire la procedurile cu Botox, 92% au spus că nu au avut o consultaţie face-to-face cu un medic autorizat. Mulţi alţii îşi fac publicitate pe reţelele sociale şi efectuează tratamente în propriile case, dependinţe sau chiar pe bancheta din spate a maşinilor”, a arătat medicul.
Potrivit acesteia, în Marea Britanie există un site cu peste două milioane de membri, dependenţi de produse cosmetice.
„Există dependenţă de produse cosmetice, există şi un site în Marea Britanie care se numeşte Skincare Addiction, care în momentul de faţă numără mai mult de două milioane de membri. Nu este o industrie care să crească pe seama celor care au venituri mari sau medii, ci 30% dintre utilizatori au venituri mici şi foarte mici şi doar 33% venituri medii şi 37% venituri mari”, potrivit dr. Alina Popa-Chereceanu.