JO de la Paris, 2024, ziua 3: David Popovici scrie istorie pentru România, canotajul este în grafic, iar tenisul de masă și tenisul de câmp dezamăgesc

Sursă foto: Facebook - Olympics

Jocurile Olimpice de la Paris, ediția 2024, ziua a treia, au adus diverse emoții pentru sportivii români care au concurat în disciplinele în care sunt angrenați. La înot, David Popovici a bifat una dintre cele mai importante performanțe din istoria sportului românesc, după ce a cucerit medalia de aur olimpică, în timp ce membrii canotajului din țara noastră au stabilit rezultate împărțite. În schimb, tenisul de masă și tenisul de câmp nu au putut ține pasul, iar cifrele de la aceste două discipline au fost unele destul de slabe.

Ziua pentru membrii ”Team Romania” a început cu proba de patru vâsle masculin la canotaj, acolo unde reprezentanții țării noastre, Leontin Nuțescu, Andrei Lungu, Florin Horodișteanu, Ioan Prundeanu au ratat calificarea în finala A. Cei patru canotori se poziționaseră pe locul al cincilea în recalificări. Aceștia se aflau pe poziția secundă la capătul primilor 500 de metri, iar locul s-a menținut și după ce distanța s-a dublat.

Ulterior, a început să se piardă distanță față de urmăritori, iar locul cinci a fost cel care le-a revenit, în cele din urmă. Timpul stabilit de echipajul de patru vâsle masculin al României a fost de 5 minute și 56 de secunde, dar acest punctaj a fost sub cel cu care s-au calificat în finală. Echipajul feminin de patru vâsle al României, format din Mădălina Moroșan, Emanuela Ciotău, Alexandra Ungureanu și Patricia Cireș nu a izbutit să meargă mai departe înspre finala competiției, asta după ce locul patru a fost bifat în recalificări.

Cele patru sportive din țara noastră nu au fost deloc între primele participante la această probă, iar timpul de 6 minute și 33 de secunde a fost trecut în dreptul acestora. În finala întrecerii au mers Elveția și China, iar toate celelalte echipaje vor evolua în a doua finală. La proba de înot de 800 de metri liber, Vlad Stancu a fost împiedicat de îmbolnăvirea cu COVID-19, diagnostic primit cu trei zile în urmă, pentru a performa, iar acesta s-a clasat pe locul șase în cea mai slabă dintre toate seriile, cu un timp de 8:20:78.

Timpul înregistrat de cel de-al treilea înotător român de la Paris 2024, alături de David Popovici și Rebecca Diaconescu, a fost cu mult mai prejos față de cel cu care s-a calificat la Jocurile Olimpice, ce a devenit, de altfel, un adevărat record național. Tenisul de masă a urmat în programul zilei, iar Ovidiu Ionescu a fost eliminat de croatul Andrej Gacina cu scorul final de 4-1 (11-8, 10-12, 11-8, 12-10, 11-5), în proba masculină de simplu. Chiar dacă era mai bine poziționat în ierarhia generală decât adversarul său, croatul a avut nevoie de mai puțin de o oră de joc pentru a ieși victorios din acest duel.

Exact cum s-a întâmplat și la ediția precedentă a Jocurilor Olimpice, cea de la Tokyo, din urmă cu trei ani, poziția cu numărul 33 îi revine jucătorului din țara noastră. În prima serie la proba de opt plus unu la canotaj masculin, delegația română a ieșit ultima, iar recalificările, care sunt programate pe data de 1 august, vor trebui tratate mult mai eficient. Românii au fost în spatele americanilor, iar în recalificări, sportivii noștri vor da peste olandezi și peste germani.

În schimb, la aceeași probă, doar că la categoria feminin, România a mers mai departe fără mari probleme, datorită performanței izbutite. Câștigul a fost unul clar, obținut în șase minute și 12 secunde, iar timpul a fost peste cea care s-a impus în serii, Marea Britanie. La proba de tenis feminin, parcursul lui Jaqueline Cristian s-a încheiat în runda a doua a competiției, după ce românca a fost scoasă din circuit de nemțoaica mai slab clasată în ierarhia WTA, Angelique Kerber. Fostul lider mondial și câștigătoarea de Grand-Slam s-a impus în set decisiv.

La disciplina de cross-country masculin, singurul reprezentant al României, Ede Molnar, a fost forțat să declare abandon în competiția organizată la Paris 2024, din pricina unei probleme tehnice suferite. Totul s-a întâmplat în finala probei categoriei sportive din care nativul din Sfântu Gheorghe se calificase. La proba de dublu la tenis feminin, Jaqueline Cristian și Ana Bogdan au fost surclasate de perechea niponă formată din Shuko Aoyama, respectiv, Ena Shibahara, cu scorul final de 6-2, 6-3. Prezența tenisului românesc de la această ediție a Jocurilor Olimpice avea să se încheie odată cu eliminarea provocată ”tricolorelor”.

Tenisul de masă a culminat pentru sportivii români cu partidele în care au fost implicați Elizabeta Samara, dar și Eduard Ionescu. Ambii jucători au fost depășiți de adversarii lor, iar dacă sportiva româncă a fost eliminată de reprezentanta Taiwanului, cu scorul de 4-2, după ce sportiva noastră câștigase setul secund, la masculin, Eduard Ionescu nu a avut prea multe șanse în fața unui alt taiwanez, Cheng-Jui Kao, fiind surclasat cu scorul de 4-1.

Ziua a treia pentru membrii ”Team Romania” a fost încheiată cu performanța istorică obținută de David Popovici, în finala probei de 200 de metri liber, din interiorul ”La Defanse Arena”. Înotătorul din țara noastră a pornit mai greu și nu a condus pe nicio lungime de bazin, dar în ultima parte a cursei, cel care s-a clasat pe poziția a patra la aceeași probă la ediția trecută a Jocurilor Olimpice, a forțat și a terminat pe prima treaptă a podiumului cu timpul de 1:44:72, la două sutimi în fața britanicului, Matt Richards. Pe locul al treilea a încheiat competiția de la Paris amercanul, Luke Hobson, la cinci sutimi în spatele lui David Popovici.

Urcând pe podium, acolo unde i-a fost cântat imnul României, David Popovici a fost ”încoronat” drept primul înotător din țara noastră care câștigă o medalie olimpică. Acesta se pregătește de finala probei de 100 de metri liber, cursă care va avea loc mâine și în care se va întâlni din nou cu marele său rival, Matt Richards.

Programul zilei a patra de la Jocurile Olimpice pentru delegația ”Team Romania”:

Box
18:22 categoria 54 kg feminin – optimi: Lăcrămioara Perijoc – Enkhjargal Munguntsetseg (Mongolia)
Canotaj
11:10 simplu masculin – sferturi de finală: Mihai Chiruţă
12:00 dublu vâsle feminin – semifinale: Ancuţa Bodnar, Simona Radiş
12:10 dublu vâsle masculin – semifinale: Andrei Cornea, Marian Enache
12:40 patru rame masculin – recalificări: Ştefan Berariu, Sergiu Bejan, Andrei Mândrilă, Ciprian Tudosă
Gimnastică artistică
19:15 echipe – feminin – finala: România (Ana Maria Bărbosu, Sabrina Maneca Voinea, Lilia Cosman, Amalia Ghigoarţă şi Andreea Preda)
Înot
12:15 100 m liber masculin – serii: David Popovici
21:30 100 m liber masculin – semifinale: David Popovici (dacă se califică)
Polo pe apă
17:35 SUA – România (Grupa A, masculin)
Tenis de masă
11:00 simplu feminin – turul II: Bernadette Szocs – Margarita Pesoţka (Ucraina)
Triatlon
09:00 Individual masculin (finala): Felix Duchampt

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.