Opt suspecţi au fost reţinuţi în urma percheziţiilor la presupuşi traficanţi de migranţi

Foto: DIICOT

Procurorii DIICOT au reținut 8 inculpați, dintre care trei cetățeni străini, acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat și trafic de migranți.
DIICOT precizează că urmează să fie sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului București cu propunerea de arestare preventivă a acestora, pentru o perioadă de 30 de zile.

În acest dosar, au fost puse în aplicare, luni, 9 mandate de percheziţie domiciliară în municipiile Bucureşti, Timişoara, Arad şi în judeţele Timiş, Ilfov şi Arad, fiind identificaţi 32 de migranţi (proveniţi din Siria şi Irak). De asemenea, au fost descoperite şi ridicate sume de bani în lei şi euro, înscrisuri, precum şi alte mijloace de probă.

Totodată, în cadrul acţiunii au fost efectuate percheziţii, cu sprijinul Inspectoratului General pentru Imigrări Timişoara, la o locaţie de tip safe-house, situată în municipiul Timişoara, utilizată de către membrii grupului infracţional pentru găzduirea temporară a grupurilor de migranţi.

Din cercetările efectuate a rezultat că, începând cu luna decembrie 2023, pe teritoriul României a fost constituită o grupare infracţională transfrontalieră, de tip piramidal, formată din cetăţeni sirieni şi români, care au acţionat în mod coordonat, facilitând grupurilor ilegale de migranţi trecerea frauduloasă a frontierei României către Bulgaria, Republica Serbia şi Ungaria.

În schimbul unor beneficii materiale importante, membrii grupului infracţional au asigurat migranţilor ilegali găzduire temporară în diferite locaţii, situate atât în zona adiacentă municipiului Bucureşti, cât şi în zona de vest a ţării. Pentru activităţile de transport făptuitorii au racolat mai multe persoane (preponderent cetăţeni români) care fiind atrase de posibilitatea unor câştiguri materiale consistente într-un termen scurt, au aderat la gruparea de criminalitate organizată şi şi-au dezvoltat propriile reţele de transportatori.

Pe parcursul investigaţiilor, începând cu luna ianuarie 2024, au fost interceptate pe ruta Turcia-Bulgaria-România-Ungaria-Austria/Germania 5 transporturi de migranţi însumând 70 de persoane (provenind cu precădere din Siria, Irak, Iran şi Turcia) ascunse în mijloace de transport de mare tonaj, care au achitat traficanţilor sume de până la 12.000 de euro. În prezenta cauză penală, a fost iniţiat şi menţinut un dialog constant cu autorităţile din Germania, Ungaria şi Austria, prin intermediul EUROPOL, şi cu autorităţile din Bulgaria, cu sprijinul SELEC. La acţiune a fost prezentă o echipă din cadrul EUROPOL – European Migrant Smuggling Centre, precum şi poliţişti ai Direcţiei Generale de Combatere a Criminalităţii Organizate din Bulgaria, pentru acordarea de sprijin în efectuarea audierii migranţilor depistaţi în urma activităţilor desfăşurate în zona de vest a României.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.