Plan de Urbanism de Detaliu, cu scandal, în Cotroceni!   

Foto: Nicusor Dan/facebook

După un an de zile de la avizare, primarul general Nicușor Dan retrage avizul de circulație pentru un proiect imobiliar din zona Cotroceni.

Proiectul presupune construirea a cinci turnuri, cu o înălțime de 35 de etaje, la intersecția dintre Calea 13 Septembrie și Șoseaua Progresului, și se află pe ordinea de zi a ședinței de mâine a Consiliului Local al Sectorului 5.

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, îi cere Primarului Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, să retragă de pe ordinea de zi a ședinței de mâine a Consiliului Local din Fabrica de Chibrituri, Planul de Urbanism de Detaliu (PUD) pentru o parcelă situată la intersecția dintre Șoseaua Progresului și Calea 13 Septembrie.

Dacă, totuși PUD-ul se va afla pe ordinea de zi, Nicușor Dan le cere consilierilor locali să nu îl voteze, pentru că acesta nu ar fi legal.

Principalul motiv de nelegalitate ar fi acela că primarul general al Capitalei a retras, astăzi, avizul de circulație pe care tot el îl dăduse, în 2023, a spus Nicușor Dan.

„Am venit aici pentru că acest PUD este nelegal. În primul rând că, azi, la ora 12, am trimis o adresă către Primăria Sectorului 5, în care am solicitat primarului să scoată proiectul de pe ordinea de zi, consilierilor să nu-l voteze și, dacă îl votează, secretarului general să nu contrasemneze pentru legalitate.

Orice documentație de urbanism și, uneori, și autorizațiile de construire, trebuie să aibă un aviz de circulație. Instituția noastră, Primăria Municipiului București, a dat un aviz de circulație, în august 2023, pentru acest proiect, pe care eu l-am retras, azi.

Proiectul nu mai are aviz de circulație, nu mai poate să fie votat, azi, mâine”, a declarat Nicușor Dan, după discuția cu consilierii USR din Comisia de urbanism a Consiliului Local al Sectorului 5.

Consilierul local USR Alexandru Dimitriu spune că infrastructura din zonă nu ar putea susține o astfel de dezvoltare imobiliară.

„Dacă acolo se vor construi – mare atenție, cinci turnuri, cu o înălțime de 120 de metri, adică vreo 35 de etaje, fiecare dintre cele cinci turnuri. Stau să mă gândesc, pe Progresului intersecție cu 13 Septembrie, cum reușim noi să ținem încă 15 mii de oameni?

Cincisprezece mii de oameni este o valoare care este cât un oraș de dimensiuni medii. Prin urmare, nu avem voie să construim la o astfel de înălțime, pentru că PUZ-ul interzice.

Avem reglementări foarte clare care spun că nu ai cum să pui atâta apă, acolo. Canalizarea nu poate să fie preluată. Apa Nova însăși stabilește că nu poate să dea un aviz favorabil”, a susținut consilierul local Alexandru Dimitriu, fost candidat USR la funcția de primar al Sectorului 5.

Și Asociația Cotroceni, Ghencea, Drumul Taberei este împotriva proiectului imobiliar ce ar urma să fie dezvoltat pe o suprafață de 44.000 de metri pătrați.

„În primul rând, fluxul de locuitori, gândiți-vă la un oraș de dimensiunea Mizilului sau Râșnovului sau Urziceni băgat în 44 000 de metri, într-o parcelă de 44 de hectare.

Din nou, traficul generat, noxele generate de încălzirea tunurilor, da? Forajele care se vor face… Gândiți-vă că suntem pe Dealul Cotroceniului, un deal istoric, cu probleme și la pânza freatică, probleme și în caz seismic. Gândiți-vă că o mare bucată din dealul ăsta va fi forată, ca fi asanată. Se distruge și un eco-sistem, până la urmă.

Ce facem cu seismele? La fiecare 40 de ani, sau așa ceva, apare un seism de categoria șapte, dacă nu mă înșel, sau unul mai mare. La noi, urmează să se întâmple. În alte orașe, unde avem astfel de înălțimi, nu avem seismele pe care le avem, în România”, a susținut reprezentantul Asociației Cotroceni, Mircea Bălașa.

Însă arhitectul șef al Sectorului 5, Robert Bașca, spune că proiectul se PUD are toate avizele cerute de lege și, prin urmare, este obligația Executivului să îl pună pe ordinea de zi, consilierii locali urmând să se exprime, prin vot, asupra oportunității acestei dezvoltări imobiliare.

Robert Bașca: „Întotdeauna sunt pentru dezvoltarea orașului, pentru accente înalte și investiții serioase, la nivelul Municipiului București”.

Reporter: „Domnul primar general a vorbit despre motive de nelegalitate, retragerea avizului de circulație”?

Robert Bașca: „Pot să vă spun că instituția noastră dorește să aplice legislația în vigoare, cu privire la procedura de autorizare a unei investiții. Noi vorbim de o hotărâre a Consiliului General, prin care a fost aprobată documentația de urbanism de tip PUZ (… PUZ Sector 5 n.r.). Instituția noastră nu face nimic altceva decât să aplice legislația în vigoare, respectiv să detalieze această documentație de tip PUZ, printr-o documentație de tip PUD. Ulterior, după avizarea de către consilierii locali ai Sectorului 5 a documentației de urbanism, Autoritatea Locală va analiza și va emite autorizația de construire”.

Reporter: „Deci, documentația este legală, spuneți”?

Robert Bașca: „Altfel, n-o înaintam”.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.