Oamenii de ştiinţă americani spun ca Elon Musk a exagerat cand a promis că va oferi vedere supraomenească nevăzătorilor cu un nou implant!
Articol de Vicentiu Andrei, 31 iulie 2024, 12:04
Promisiunea unei vederi supraomeneşti datorită implantului cerebral promovat de Elon Musk, este pusă sub semnul întrebării!
Un studiu ştiinţific american pune sub semnul întrebării afirmaţiile făcute recent de Elon Musk, potrivit căruia un implant cerebral al companiei sale Neuralink ar putea să redea vederea persoanelor nevăzătoare sau chiar să le ofere acestora o vedere supraomenească, conform Agerpres.
Miliardarul american de origine sud-africană a declarat în luna martie pe reţeaua sa de socializare X că următorul proiect al Neuralink, denumit ‘Blindsight’, ar putea să redea vederea persoanelor nevăzătoare, chiar dacă acestea s-au născut oarbe, dând totodată asigurări că noul implant cerebral funcţionează deja în cazul unor maimuţe.
‘Rezoluţia va fi scăzută la început, ca prima grafică a jocului video Nintendo, dar ar putea depăşi în cele din urmă vederea umană normală’, a adăugat CEO-ul companiilor Tesla şi SpaceX.
Însă proiectul lui Elon Musk se bazează pe ipoteza ‘greşită’ că implantarea a milioane de electrozi minusculi în partea creierului responsabilă cu procesarea informaţiilor vizuale va duce la o vedere de înaltă rezoluţie, a declarat într-un comunicat de presă Ione Fine, profesoară de psihologie la Universitatea din Washington şi coautoare a studiului publicat în revista Scientific Reports.
Folosind date obţinute de la animale şi oameni, cercetătorii au creat un model informatic, un fel de pacient virtual, pentru a studia felul în care un om ar trece prin experienţa de a trăi cu un implant cerebral de tip ‘Blindsight’.
‘Inginerii cred adeseori că electrozii produc pixeli, dar biologia nu funcţionează în acest fel’, a explicat Ione Fine.
Obţinerea unei vederi bune implică nu doar stimularea unor celule individuale, aşa cum fac implanturile, ci şi crearea unui cod neuronal care este transmis apoi către mii de celule.
Ione Fine consideră că oamenii de ştiinţă sunt încă departe de momentul în care vor şti cum să creeze codul neuronal necesar pentru a reda vederea unei persoane oarbe, ceea ce înseamnă că rezultatele obţinute de implantul promovat de Elon Musk ar fi limitate.
‘Multe persoane devin oarbe ceva mai târziu în timpul vieţii lor’ şi ‘pot fi disperate să îşi recapete vederea’, a continuat profesoara americană. ‘Aşadar, atunci când Elon Musk spune astfel de lucruri – ‘acest implant va depăşi vederea umană’ -, este ceva periculos’, a adăugat ea.
Compania Neuralink, al cărei sediu se află în oraşul Fremont din California, a instalat în luna ianuarie primul său implant cerebral la un pacient, Noland Arbaugh, un bărbat de 29 de ani care a devenit tetraplegic după un accident de scufundări.