Prima pagină » Actualitate » Protocol de colaborare între Departamentul pentru Situații de Urgență și Asociația Serviciul Iezuiților pentru Refugiați din România
Protocol de colaborare între Departamentul pentru Situații de Urgență și Asociația Serviciul Iezuiților pentru Refugiați din România
Departamentul pentru Situații de Urgență, cu sprijinul colaboratorilor săi, a jucat un rol important atât în prima etapă de răspuns a României la criza refugiaților, asistență de urgență, cât și în a doua etapă de răspuns, cea de protecție și incluziune pe termen mediu și lung.
Astfel, astăzi, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, a avut loc semnarea unui protocol de colaborare între Departamentul pentru Situații de Urgență și Asociația Serviciul Iezuiților pentru Refugiați din România/Jesuit Refugee Service (JRS).
Semnarea acestui act oficial vizează desfășurarea unor activități în domeniul pregătirii pentru acțiuni în cazul unor situații de urgență de amploare sau dezastru, în vederea conștientizării riscurilor, în special prin susținerea unor activitățile comune ce vor include organizarea de seminare, workshop-uri și sesiuni interactive, instruirea în acordarea primului ajutor, acordarea de sprijin umanitar refugiaților, implicarea în operațiuni de asistență umanitară și programe de prevenire și intervenție în cazurile de violență cibernetică.
De asemenea, colaborarea va sprijini consolidarea mecanismelor de informare și comunicare pentru societatea civilă și migranți, prin intermediul platformelor, campaniilor, exercițiilor practice, analizelor, studiilor, etc.
Prin această colaborare, se dorește creșterea nivelul de pregătire și conștientizare în fața riscurilor, îmbunătățirea răspunsul la situațiile de urgență și întărirea legăturilor între instituții și comunități, oferind sprijin de calitate refugiaților și migranților.
Asociația Serviciul Iezuiților pentru Refugiați din România este parte a organizației catolice internaționale JRS, care desfășoară activitate la nivel internațional în peste 50 de țări. JRS pledează pentru o Europă a drepturilor omului, protecției, ospitalității, integrării și reconcilierii, pentru societăți incluzive și primitoare. Asociația este una din organizațiile non guvernamentale care și-a pus încă de la început amprenta în gestionarea și ajutorul oferit cetățenilor ucraineni ajunși în țara noastră.