JO de la Paris, 2024, ziua 6: Două medalii aduse de canotajul românesc, evoluții nereușite pentru gimnastica artistică. O nouă înfrângere la polo și cum s-a încheiat proba de yachting

Sursă foto: Facebook - Olympics

Ziua a șasea de la Jocurile Olimpice de la Paris, ediția 2024, a fost una plină de evenimente în care au fost prezenți și sportivi români ce au încercat să stabilească performanțe pentru țara noastră. Canotajul a fost una dintre disciplinele care și-a atins obiectivul, pentru că au fost culese două medalii de pe urma finalelor disputate, în timp ce gimnastica artistică nu a produs nimic semnificativ. La yachting, România a avut de suferit prin singura sa reprezentantă, în timp ce polo-ul continuă să piardă.

Argint pentru Simona Radiș și Ancuța Bodnar la proba de canotaj, dublu vâsle feminin. Au terminat pe poziția secundă sportivele noastre, în spatele reprezentantelor din Noua-Zeelandă, după ce au condus cursa în marea majoritate a timpului. Nu și-au putut apăra titlul olimpic de la Tokyo.

Andrei Cornea și Marian Enache au terminat primii proba de dublu vâsle masculin, după ce au început foarte bine cursa, au fost ajunși și presați de olandezi, dar au oferit un ultim efort pe final pentru a cuceri medalia de aur. Pe locul al doilea a ajuns echipajul italian, iar medalia de bronz a fost adjudecată de irlandezi. Batavii sunt campioni mondiali și erau principalii favoriți.

La patru rame feminin, echipajul României a ratat pentru puțin podiumul. Olandezele, campioane europene și mondiale, câștigă proba olimpică, iar pe locul al doilea a terminat Marea Britanie. Noua Zeelandă a fost cu puțin peste “Team Romania” și obține medalia de bronz.

Echipajul românesc la patru rame masculin a terminat pe locul cinci marea finală, chiar dacă a avut cel mai bun stroke pe toată durata probei. SUA este învingătoare în această cursă pentru prima dată din 1960 încoace, iar americanii au luptat pentru medalia de aur cu neozeelandezi, care au încheiat pe locul al doilea. Podiumul a fost completat de britanici. Un detaliu inedit este acela că medalia de aur obținută de Marian Enache și Andrei Cornea la proba de dublu vâsle masculin a fost cea cu numărul 1.000 din istoria Jocurilor Olimpice.

Mihai Chiruță termină pe locul 5 a doua semifinală a probei individuale. Canotorul nostru va evolua în finala B competiției, pentru locurile 7-12. Echipajul de 8+1 s-a calificat în finala olimpică. Mihăiţă Ţigănescu, Laurenţiu Danciu, Bogdan Băitoc, Constantin Adam, Marius Cozmiuc, Mugurel Semciuc, Florin Arteni, Florin Lehaci și Adrian Munteanu s-au clasat pe 3 în recalificări. Este a 9-a prezență într-o finală A pentru țara noastră la această disciplină.

Mădălina Amăistroaie va trage în optimile de finală ale probei de arc, contra sud-coreencei Nam Suhyeon, campioană olimpică pe echipe la Paris. Partida este programată sâmbătă, nu înainte de ora 12:00.

Ebru Bolat s-a clasat pe locul 28 în prima cursă de la clasa Dinghy, în cadrul competiției olimpice de yachting, care s-a disputat în Marsilia.

Naționala României de polo a făcut cel mai bun meci de la actuala ediție a Jocurilor Olimpice, dar nu a reușit să scoată un rezultat pozitiv. Tricolorii au pierdut cu 8-11 în fața Croației, campioana mondială de la începutul acestui an, și nu mai au nicio șansă de a avansa în sferturile de finală. În ultimul meci, România va juca ultimul meci, contra Italiei, formație care are victorii pe linie până acum.

Simone Biles, cu o prestaţie uluitoare la sol (15,066), s-a impus cu un total de 59,131 puncte, faţă de 57,932 puncte, câte a totalizat Andrade, şi 56,465 puncte, adunate de Lee. Biles şi-a consolidat statutul de legendă a gimnasticii artistice, cu nouă medalii olimpice, dintre care cinci cucerite în 2016, la Rio.

Cu această a şasea medalie de aur, Biles o depăşeşte în palmaresul Jocurilor Olimpice pe altă legendă, Nadia Comăneci (cinci medalii de aur). Americanca se alătură altui club select, al gimnastelor care au câte două titluri olimpice la individual compus, alături de sovietica Larisa Latînina (1956, 1960) şi cehoaica Vera Caslavska (1964, 1968).

Simone Biles, antrenată de francezii Cecile şi Laurent Landi în Texas, este calificată şi în trei finale pe aparate, sărituri, bârnă şi sol. Ana Maria Bărbosu a fost a 17-a, cu 52,465 puncte, după evoluţii bune la sărituri (14,000) şi sol (13,566), dar mai puţin reuşite la paralele (12,433) şi bârnă (12,466).

Situaţia a stat la fel şi în cazul Amaliei Ghigoarţă, care a totalizat 50,732 puncte, după evoluţii mai bune la sărituri (13,100) şi sol (13,166) şi ratări la paralele (12,566) şi bârnă (11,900).

Programul sportivilor români de la Jocurile Olimpice de la Paris, ediția 2024, de vineri, 2 august:

VINERI 2 AUGUST (ora României)

Atletism

11:15 săritura în înălţime – feminin – calificări: Daniela Stanciu
19:15 triplusalt feminin – calificări: Andreea Taloş, Diana Ion
21:10 aruncarea greutăţii masculin – calificări: Rareş Toader

Canotaj

12:30 dublu rame masculin – Finala A: Florin Arteni, Florin Lehaci
12:42 dublu rame feminin – Finala A: Ioana Vrînceanu, Roxana Anghel
13:22 dublu vâsle feminin, categorie uşoară – Finala A: Gianina van Groningen, Ionela Cozmiuc

Yachting

13:15 Dinghy feminin: Ebru Bolat

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.