Legea care vizează folosirea inteligenței artificiale a intrat in vigoare! Amenzi mari pentru cine nu respectă regulile

Foto: Pixabay

Începând de astăzi, 1 august, Uniunea Europeană implementează pentru prima dată un act legislativ dedicat inteligenței artificiale, cunoscut sub denumirea de Artificial Intelligence Act. Acest regulament stabilește reguli stricte pentru utilizarea și gestionarea sistemelor de inteligență artificială, cu sancțiuni severe pentru încălcări, care pot ajunge până la 7% din cifra de afaceri globală. Dacă sunt încălcate alte prevederi, sancțiunea este de 3% din cifra de afaceri.

Noile norme interzic anumite utilizări ale inteligenţei artificiale care ameninţă drepturile cetăţenilor, inclusiv sistemele biometrice de clasificare bazate pe caracteristicile sensibile ale persoanelor.

Extragerea fără scop precis a imaginilor faciale de pe internet ori din înregistrările camerelor video cu circuit închis pentru a crea baze de date de recunoaștere facială se numără și ea printre utilizările interzise. Nu va fi permisă nici folosirea inteligenţei artificiale pentru a manipula oamenii sau pentru a exploata vulnerabilităţile utilizatorilor.

Regulamentul va afecta în special serviciile financiare (inclusiv băncile), tehnologia, pharma şi serviciile medicale, utilităţile.

În ceea ce privește protecția datelor cu caracter personal, Regulamentul IA vine în complementaritatea Regulamentului GDPR și nu derogă sau înlocuiește obligațiile privind protecția datelor cu caracter personal, ci din contră noile sisteme IA vor trebui să asigure această protecție.

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.