AUDIO & VIDEO: Fără taxă pe mașinile poluante care circulă prin București?

Sursa: Mircea Apostolescu

Ministerul Dezvoltării a pus în dezbatere publică un proiect de lege prin care autoritățile locale din marile orașe ar urma să interzică accesul autovehiculelor poluante în anumite zone sau să îl taxeze.
Această măsură ar trebui să contribuie, în viziunea Guvernului, la scăderea poluării și creșterea calității aerului, dar primarul general al Capitalei nu este de acord cu ea.

Primăriile din marile orașe vor trebui să instituie așa-anumite „zone cu nivel scăzut de emisii” (ZNSE). Iar cei care conduc mașini poluante vor trebui să plătească o taxă pentru a tranziția aceste zone, potrivit unui proiect promovat de către Ministerul Dezvoltării, aflat în dezbatere publică.

ZNSE ar urma să fie supravegheate video, iar riveranii ar urma să fie exceptați de la plata taxei, potrivit proiectului.

Înainte de instituirea ZNSE, autoritățile locale vor trebui să asigure anumite „măsuri compensatorii”, constând în asigurarea serviciului de transport public, în aceste zone, și să asigure infrastructura necesară mobilității active, adică piste pentru biciclete și trotinete electrice, în interiorul zonelor.

Cât privește ZNSE, autoritățile locale vor putea alege între a institui taxe de acces, în funcție de norma de poluare a mașinii sau a limita accesul autovehiculelor, în funcție de norma de poluare.

Amenda pentru nerespectarea regulilor ar urma să fie de 300 de lei, conform aceluiași proiect al Ministerului Dezvoltării.

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, însă nu este de acord cu măsurile preconizate de către Guvern.

Nicușor Dan: „Eu aștept, eu aștept o hotărâre de Guvern, care să spună că primul ministru este și primar.
Noi suntem autoritate locală, lasă-ne să ne desfășurăm politicile noastre locale, pe mașini, pe trafic…”.

Reporter: „Deci, nu trebuie să scoatem mașinile cele mai poluante din oraș”?

Nicușor Dan: „Asta puteam s-o facem și fără legea asta. Pentru că noi, autoritate locală, putem să instituie orice fel de taxă, pe orice fel de domeniu public, din Municipiul București.
Din punctul meu de vedere, pentru a descuraja traficul cu autoturismul personal din București – ceea ce toți ne dorim, există două soluții. Una, să taxăm parcarea – ceea ce am început să facem, suntem la 30 de mii, primarii de sector o fac, de asemenea.
Și, doi, să îmbunătățim transportul public, ceea ce facem, de asemenea”.

Reporter: „Dar taxarea celor mai poluante mașini – fiindcă circulă pe stradă mașini care scot nori de fum, în urma lor, credeți că asta n-ar fi o idee bună”?

Nicușor Dan: „Asta este o… Dacă sunt mașini pe stradă care scot nori de fum, există o instituție a statului, care se numește, ăăă, ARR, și care poate să-i oprească și să le măsoare noxele și care le face verificări periodice.
În opinia mea, pentru faza de dezvoltare în care orașul este, azi, trebuie să…, ăăă, și pentru următorii doi ani, care urmează, noi trebuie să extindem foarte mult sistemul de parcare. Pentru că parcarea este proporțională, adică modul în care tu plătești parcarea pe domeniul public, este proporțională cu timpul în care folosești mașina proprietate personală, în oraș”.

În context, trebuie amintit faptul că, în București au mai existat așa-numita Zonă de Acțiune pentru Calitatea Aerului (ZACA) și așa-numita Taxă sau vinieta Oxigen, instituite din 1 ianuarie 2020, la inițiativa fostului primar general Gabriela Firea.

Toate mașinile cu norma de poluare sub Euro 5 urmau să fie taxate. Iar, pentru centrul orașului, restricțiile erau mai dure, accesul mașinilor sub Euro 3 fiind interzis.
Într-o a doua fază, din 2021, ar fi urmat să se plătească Taxa Oxigen și pentru mașinile Euro 4.

În martie 2020, când ar fi urmat să înceapă aplicarea sancțiunilor împotriva șoferilor care nu ar fi respectat noua reglementare, edilul șef de atunci, Gabriela Firea, a dat înapoi. Ea a propus Consiliului General al Municipiului București abrogarea hotărârii prin care se instituția ZACA și vinieta Oxigen, ceea ce s-a și întâmplat.

Mai trebuie amintit și faptul că Bucureștiul este în proces de imfringement cu Comisia Europeană, în ceea ce privește calitatea aerului, din cauza depășirilor constante ale concentratiilir maxime admise la pulberi în suspensie – PM 10 și PM 2,5, PM 1, și la dioxid de azot – NO2.
În plus, Capitală nu are, nici până acum, un Plan Integrat de Calitatea Aerului (PICA).
Într-un clasament al celor mai poluate orașe, capitala României *conduce” Sofia, Kievul sau Budaoesta, cu o calitate mai proastă a aerului.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.