Medalie de bronz, ”smulsă” gimnasticii românești după o contestație depusă de o americancă: Ana-Maria Bărbosu, rămasă în afara podiumului

Sursă foto: Facebook - Olympics

România nu a mai luat o medalie olimpică la gimnastică de 12 ani și se părea că această perioadă de secetă a luat sfârșit la Jocurile Olimpice de la Paris. Timp de 30 de secunde, Ana Bărbosu a sărbătorit medalia de bronz în finala de la sol, dar o decizie controversată a arbitrilor a privat-o de această performanță imensă.

 

Ana-Maria Bărbosu a terminat pe poziția a patra finala probei individuale de la sol de la gimnastică artistică din cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris 2024, dar pentru câteva momente, sportiva din țara noastră ocupa poziția a treia, care ar fi trebuit să îi aducă medalia de bronz. Contestația a făcut ca aceasta să coboare o treaptă, iar dezamăgirea trăită a fost una uriașă.

 

Ana-Maria Bărbosu și Sabrina-Maneca Voinea au concurat în finala probei individuale de la sol organizată la Jocurile Olimpice din capitala franceză, iar cele două s-au luptat cot la cot cu gimnaste mult mai bine văzute de specialiști. Simone Biles sau Rebeca Andrade erau favoritele competiției, dar și Alice D’Amato, după ce învinsese în finala de la aparate.
Brazilianca care a terminat pe poziția a patra proba de la aparate, peste cea care este considerată „regina gimnasticii” din secolul XXI, a fost cea mai bună la sol, iar aceasta a câștigat prima medalie de aur la această disciplină din istoria țării sale, dar și din istoria continentului pe care îl reprezintă.
Pe poziția secundă a revenit Simone Biles, care a evoluat față de proba de la bârnă, reușind un număr de o calitate mai ridicată, dar care tot nu a atins bornele obișnuite ale americancei. Locul al treilea al podiumului, la capătul exercițiilor, era ocupat de gimnasta din România, Ana-Maria Bărbosu, care obținuse un punctaj de 13.700, exact la fel cu compatrioata sa, Sabrina-Maneca Voinea, aceasta fiind poziționată pe locul al cincilea.
Ultima gimnastă care a evoluat în proba individuală de la sol feminin de la Paris 2024 a fost o altă reprezentantă a Statelor Unite ale Americii, Jordan Chiles.
Aceasta primise un punctaj inferior gimnastei din țara noastră, dar a decis să depună contestație. Timp de 30 de secunde, reprezentanta țării noastre a stat pe a treia treaptă a podiumului, având asigurată medalia de bronz. Totuși, arbitrii și judecătorii au decis ca a treia distincție din punct de vedere valoric să fie revendicată de gimnasta de peste Ocean, care, în urma, revizuirii prestației sale, a obținut un rezultat de 13.766, suficient pentru a o depăși pe Ana-Maria Bărbosu.
În aceste condiții, lotul olimpic de gimnastică artistică al României a rămas fără medalie la finalul probelor, iar contestația a fost una tensionată. Sabrina-Maneca Voinea a depus, la rândul său, „plângere”, din cauza punctajului trecut în cont, dar la capitolul dificultate nimic nu s-a schimbat. La finalul exercițiilor de la sol, care au mai adus SUA două medalii în cont, mai multe reacții venite atât din zona internă, cât și din zona externă, au făcut referire la momentul discutabil din finalul ultimului act de la sol.
Clasament final al probei de gimnastică artistică la sol, feminin:
1. Rebeca Andrade (Brazilia) – 14.166

2. Simone Biles (SUA) – 14.133

3. Jordan Chiles (SUA) – 13.766

4. Ana Maria Bărbosu (România) – 13.700

5. Sabrina Voinea (România) – 13.700

6. Alice D’Amato (Italia) – 13.600

7. Rina Kishi (Japonia) – 13.166

8. Ou Yushan (China) – 13.000

9. Manila Esposito (Italia) – 12.133

Sursă clasament: Euronews

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.