Ascultă Radio București FM Live

Birocrația întârzie cu încă un an consolidarea școlii nr. 146 „I. G. Duca”, din Sectorul 5

Birocrația întârzie cu încă un an consolidarea școlii nr. 146 „I. G. Duca”, din Sectorul 5

Articol de Mircea Apostolescu, 6 august 2024, 13:48

Elevii Școlii Gimnaziale nr. 146 „I. G. Duca”, din Sectorul 5, nu vor putea reveni, nici în acest an, în localul din Șoseaua Panduri nr. 42.
Clădirea este încadrată în clasa întâi de risc seismic și elevii au fost mutați din școală de către Primăria Sectorului 5, cu doi ani de zile în urmă.

Cu toate că mai este mai puțin de o lună până la debutul noului an școlar, iar Primăria Sectorului 5 a obținut o finanțare de 6,7 milioane de euro, de la Ministerul Dezvoltării, încă de la jumătatea lunii mai, lucrările de consolidare, nu au demarat încă.
Asta pentru că, în ciuda demersurilor Primăriei din Fabrica de Chibrituri, începute din martie 2023, Primăria Capitalei nu a eliberat, până ieri, certificatul de urbanism și Autorizația de construire pentru clădirea monument istoric.

Sectorul 5 al Municipiului Bucuresti a depus la Primăria Municipiului Bucureşti documentația pentru obținerea Certificatului de Urbanism pentru CONSOLIDARE, REABILITARE, SUPRAETAJARE PARȚIALĂ ȘI EXTINDERE Școala Gimnaziala „I.G.Duca%, încă din luna martie a anului 2023.

După 8 luni de zile, Primăria Municipiului București a emis 2 certificate de urbanism în care a schimbat soluția prevăzută în Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenție (DALI), respectiv Certificatul de Urbanism pentru CONSOLIDARE, REABILITARE, SUPRAETAJARE PARȚIALĂ ȘI EXTINDERE si Certificatul de Urbanism pentru DESFIINȚARE TEREN MULTISPORT ȘI DESFIINȚARE PARȚIALĂ CORP EXISTENT C1, TRONSON A PARȚIAL ȘI TRONSON B.
Așa se face că Primăria Sectorului 5 a trebuit să modifice toată documentația DALI, pentru ca aceasta să fie în conformitate cu certificatul de urbanism emis de către Primăria Municipiului Bucureşti.

De asemenea, pentru a obține finanțarea necesară proiectului, in perioada 19 – 23 februarie 2024, Primăria Sectorului 5 a depus, pentru Școala Gimnazială „I.G.Duca”, mai multe aplicații pentru fonduri nerambursabile.

Unua dintre acestea vizează “Lucrări de consolidare, reabilitare, supraetajare parțială și extindere Școala Gimnazială I.G.Duca – Șoseaua Panduri nr. 42, Sector 5, București ” și a fost depusă în cadrul Programului Operațional Regional București – Ilfov.
Valoarea totală a proiectului este de 61.844.329,58 lei , din care 4.329.103,07 lei contribuție de la bugetul local al Sectorului 5 al Municipiului București.

Un alt proiect, vizând “Lucrări de consolidare, reabilitare Școala Gimnazială I.G.Duca” a fost depus în cadrul Programului Național de Consolidare a Clădirilor cu Risc Seismic Ridicat, derulat de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice si Administraţiei.
Valoarea totală a obiectivului de investiții este de 33.875.474,76 lei, din care valoare solicitată de la bugetul de stat 22.872.444,63 lei si valoare finanțată de la bugetul local 11.003.030,13 lei.

Strădaniile Primăriei din Fabrica de Chibrituri nu au rămas fără rezultat, deoarece, prin Ordinului Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice si Administrației nr. 1270/25.04.2024, proiectul “Lucrări de consolidare, reabilitare Școala Gimnazială I.G.Duca”, depus în cadrul Programului Național de Consolidare a Clădirilor cu Risc Seismic Ridicat, derulat de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice si Administrației, a fost selectat pentru semnarea contractului de finanțare.

După obținerea finanțării, pe data de 16.05.2024, au fost depuse la Primăria Municipiului București două solicitări de emitere în regim de urgență a Certificatului de Urbanism și a Autorizației de construire pentru executarea lucrărilor de consolidare, reabilitare și punere în siguranță a imobilului din Șoseaua Panduri nr. 42.

„Am venit, la Registratura Primăriei Capitalei, să depună o autorizație, în regim de urgență, privind autorizarea liceului „I.G. Duca”. Cu banii în cont, 6,7 milioane de euro, primarul general nu semnează această autorizație.
Am refăcut proiectele după cum a conceput domnia sa și am semnat cele 6,7 milioane de euro, de la Ministerul Dezvoltării , și sunt în cont.
Astăzi, i-am depus și Autorizația, încă odată, în regim de urgență, conform legii. Acolo, este – știți foarte bine, o clădire cu risc seismic gradul unu, copiii sunt împărțiți, în trei zări. O parte îi ținem cu chirie și primarul general nu semnează”, se plângea edilul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, pe 16 mai, în fața registraturii Primăriei Generale.

Abia la finele lui iunie, PMB emitea răspunsul nr. 82196/28.06.2024, prin care i se transmitea Primăriei Sectorului 5 că lucrările nu se încadrează în regulamentul de emitere a autorizației de construire în regim de urgență, fiind necesare noi clarificări și completări, respectiv argumentareași justificarea caracterului de “pericol public” al imobilului.

Abia ieri, 05.08.2024, PMB a transmis la sediul Primăriei Sectorului 5 invitația de a ridica Certificatul de urbanism nr. 500/82203 din 22.07.2024 emis urmare a cererii depuse de Sectorul 5 și înregistrate cu nr. 82203/16.05.2024.

Elevii de la „I. G. Duca” tot într-un spațiu privat și anul acesta!

Așa se face că, deși demersurile au inceput din martie 2023, iar banii pentru consolidarea si extinderea clădirii di Șoseaua Panduri nr.42 sunt in contul Autorității Locale din Fabrica de Chibrituri, elevii Școlii nr. 146 „I. G. Duca” vor continua să învețe, pentru a-l treilea an consecutiv, într-un spațiu comercial dintr-o clădire de birouri, „Cotroceni Park”, transformat pentru nevoile unei unități de învățământ și pus la dispoziție de către un mare dezvoltator imobiliar.
Amenajarea spațiului, în suprafață de 1375 de metri pătrați, a costat 350 de mii de euro, iar chiria pe cei doi ani care au trecut, deja, ar fi însemnat alți 480 de mii de euro.

„Școala I. G. Duca era afectată seismic, practic , ea nu mai putea să adăpostească acei copii. Primăria (… Sectorului 5 n.r.) trebuia să o mute într-o rază de 500 de metri. Și singurele clădiri care ar fi putut să acomodeze – nu perfect, într-un mod sănătos această școală era , practic, dezvoltarea noastră de pe platforma (… fosta fabrică n.r.) Ventilatorul .
Și, atunci, Primăria (… Sectorului 5 n.r.) ne-a solicitat dacă putem să facem această investiție și să refacem un spațiu comercial, să-l transformăm în școală și să îl cedăm, gratuit, Primăriei, astfel încât să aibă timp ei să refacă școala, din punct de vedere seismic, și să mute, practic, copiii înapoi, peste doi ani.
Și noi am făcut asta, imediat.
Probabil că, și la I. G. Duca o să trebuiască să mai prelungim, probabil cu încă un an, pentru că s-ar putea ca lucrările de consolidare să dureze un pic mai mult, dar am preluat această idee și, aproape toate proiectele mari, pe care le dezvoltăm, în momentul de față, includ și spații educaționale – școli, grădinițe after-school”, a explicate pentru București FM Andrei Diaconescu, cofondator și co-CEO One United Properties.

Proiecte de regenerare urbană de sute de milioane de euro, pe bani privați!

Deși, mai cu seamă în ultimii ani, industria real estate a căpătat o imagine nefavorabilă, dezvoltatorii imobiliari, numiți, adesea, și „rechini”, fiind acuzați că nu urmăresc altceva decât să demoleze case vechi pentru a construi clădiri de birouri, nu toate dezvoltările imobiliare sunt malefice și inoportune.
Unele dintre acestea vin să recupereze și să reintroducă în circuitul economic și social foste zone industriale. După închiderea respectivelor platforme industriale, zonele respective au rămas în părăsire, ani de zile, fostele hale si clădiri industriale degradandu-se, până la prăbușire. Mai mult, multe dintre acestea deveniseră adevărate focare de infecție, din cauza depozitelor spontane de deșeuri, și de insecuritate, de infracționalitate.
Și clădiri de patrimoniu abandonate, aproape distruse, pot fi refăcute și reintroduse în circuitul economic.

„Regenerarea urbană este, cumva, în ADN-ul companiei noastre. Fie că discutăm despre platforme industriale – care, evident că nu își mai găsesc locul, in oraș, fie ca discutăm despre clădiri de patrimoniu, care sunt abandonate de mult timp, interesul nostru pentru a dezvolta orașul, prin readucerea în circuitul civil a platformelor industriale și a clădirilor de patrimoniu este unul constant.
În ultimii zece ani, am cumpărat două platforme industriale – Ventilatorul și Uzinele Ford (…prima hală Ford de pe Calea Floreasca n.r.). Uzinele Ford sunt aproape finalizate. În momentul de față, mai avem aproximativ șase luni din restaurarea Halei Ford, care cred eu că va fi poate cel mai reprezentativ proiect de regenerare urbană, din București, a unei foste hale industriale. Un proiect de peste 100 de milioane de euro, ca valoare.
În momentul de față, suntem în proces de restaurare cu două clădiri istorice – Casa Braikoff, care a devenit One Athenee, și cu Hotelul Mondrian, care tocmai a pornit șantierul, în momentul de față.
Sunt două clădiri care, cred eu, vor întregi cvartalul din spatele fostului Hotel Hilton”, a declarat pentru București FM Andrei Diaconescu.

Incendiu la 3 imobile, pe strada 9 Mai, localitatea Tunari, județul Ilfov
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 15:42

Incendiu la 3 imobile, pe strada 9 Mai, localitatea Tunari, județul Ilfov

Pompierii intervin pentru stingerea unui incendiu care se manifesta la 3 imobile, aflate pe strada 9 Mai, localitatea Tunari, județul Ilfov. Au fost...

Incendiu la 3 imobile, pe strada 9 Mai, localitatea Tunari, județul Ilfov
Cinci persoane, audiate după ce ar fi obligat un bărbat să efectueze tranzacţii bancare de peste 40 de mii de lei
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 14:52

Cinci persoane, audiate după ce ar fi obligat un bărbat să efectueze tranzacţii bancare de peste 40 de mii de lei

Percheziții în Capitală într-un dosar privind constrângerea unui bărbat de către alte persoane să efectueze tranzacții bancare de 40.700 de...

Cinci persoane, audiate după ce ar fi obligat un bărbat să efectueze tranzacţii bancare de peste 40 de mii de lei
București: prima ediție a Târgului Meleti, dedicat autorilor debutanți
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 13:20

București: prima ediție a Târgului Meleti, dedicat autorilor debutanți

Târgul Meleti, un eveniment dedicat culturii, inspirației și cărților, organizat de către Andreea Halikias, antreprenor, trainer și...

București: prima ediție a Târgului Meleti, dedicat autorilor debutanți
Nicușor Dan, despre referendumul de duminică: “Pot vota inclusiv cei care și-au făcut viză de flotant acum două zile” 
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 13:04

Nicușor Dan, despre referendumul de duminică: “Pot vota inclusiv cei care și-au făcut viză de flotant acum două zile” 

Primarul General, Nicușor Dan, a prezentat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, ultimele detalii în legătură cu organizarea...

Nicușor Dan, despre referendumul de duminică: “Pot vota inclusiv cei care și-au făcut viză de flotant acum două zile” 
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 12:58

INSP: 93.605 de cazuri de infecţii respiratorii, în perioada 11 – 17 noiembrie

93.605 de cazuri de infecţii respiratorii – gripă clinică, IACRS şi pneumonii – s-au înregistrat în perioada 11 – 17...

INSP: 93.605 de cazuri de infecţii respiratorii, în perioada 11 – 17 noiembrie
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 12:26

Tîlvăr: Avioanele F-35 – un element central în strategia noastră de securitate naţională

Aeronavele F-35 vor reprezenta, nu doar un simbol al competitivităţii Forţelor Aeriene Române la Marea Neagră, ci şi un element central în...

Tîlvăr: Avioanele F-35 – un element central în strategia noastră de securitate naţională
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 12:08

VIDEO: E-an-na lansează albumul „Nomad” și pornește într-un turneu național

Roxana Amarandi, solista trupei E-an-na, a fost invitata matinalului București FM, unde a împărtășit detalii despre noul album al...

VIDEO: E-an-na lansează albumul „Nomad” și pornește într-un turneu național
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 11:40

INSP: Consumul de tutun – principala cauză prevenibilă de deces

Consumul de tutun este principala cauză prevenibilă de deces în lume, a transmis Institutul Naţional de Sănătate Publică într-un mesaj...

INSP: Consumul de tutun – principala cauză prevenibilă de deces