Ascultă Radio București FM Live

JO de la Paris, 2024, ziua 10: Gimnastica românească, marcată de o tensiune colosală iscată de la o decizie de arbitraj, Ebru Bolat nu prinde finala de la yachting. Polo-ul termină într-o notă negativă, iar atletismul românesc rămâne în cursa pentru medalii

JO de la Paris, 2024, ziua 10: Gimnastica românească, marcată de o tensiune colosală iscată de la o decizie de arbitraj, Ebru Bolat nu prinde finala de la yachting. Polo-ul termină într-o notă negativă, iar atletismul românesc rămâne în cursa pentru medalii
Foto: Sursă foto: Facebook - Olympics

Articol de mariosoare, 6 august 2024, 01:21

Ziua a 10 de la Jocurile Olimpice de la Paris 2024, pentru sportivii români, a fost una în care scandalul provocat de la neacordarea medaliei de bronz pentru Ana-Maria Bărbosu la proba de la sol de la gimnastică artistică a dominat evenimentele.

Ebru Bolat și-a încheiat campania de la dinghu, probă din yachting, fără să poată prindă primele 10 locuri care o propulsau în marea finală, în timp ce naționala de polo finalizează un parcurs dezastruos cu o nouă înfrângere. La atletism, situația nu a fost atât de dramatică precum s-a întâmplat în cazul selecționatei de la tenis de masă, acolo unde India a fost superioară.

Andrea Mikloș s-a calificat direct în semifinalele probei de 400 m, după ce a terminat pe 3 în seria 1. Atleta noastră a terminat cu timpul de 50.54 și și-a setat un nou record personal. Alin Firfirică s-a calificat în finala probei de aruncarea discului, după ce a terminat al 11-lea în serii. Cea mai bună încercare a sa a măsurat 63.66 metri.
Echipa feminină de tenis de masă a României a părăsit competiția pe echipe încă din optimi, după un eșec împotriva Indiei, în meciul decisiv. În primul meci, perechea de dublu formată din Adina Diaconu și Elizabeta Samara a cedat în fața indiencelor Archana Girish Kamath și Sreeja Akula, scor 9-11, 10-12, 7-11.
Apoi, Bernadette Szocs a fost și ea învinsă, în primul meci de simplu, de Manika Batra, care s-a impus în minimum de seturi, scor 5-11, 7-11, 7-11.
Primul punct al României a fost adus de Elizabeta Samara, care a învins-o pe Sreeja Akula, cu scorul de 8-11, 11-4, 7-11, 11-6, 11-8. Ulterior, Szocs a restabilit egalitatea, trecând de Archana Girish Kamath, scor 11-5, 8-11, 11-7, 11-9.

În meciul decisiv, Adina Diaconu a stat față în față cu Batra, o sportivă mult mai bine clasată decât ea, care a câștigat partida în minimum de seturi, scor 11-5, 11-9, 11-9.

Gimnasta Sabrina Maneca Voinea s-a clasat pe locul 8 în finală la bârnă, după ce a căzut de două ori. Alice D’Amato (Italia, 14.366) a luat aurul, urmată de Yaqin Zhou (China, 14.100) şi Manila Esposito (Italia, 14.000). Simone Biles, favorită la medalie, a căzut și a terminat abia pe 5.

România nu a mai luat o medalie olimpică la gimnastică de 12 ani și se părea că această perioadă de secetă a luat sfârșit la Jocurile Olimpice de la Paris. Timp de 30 de secunde, Ana Bărbosu a sărbătorit medalia de bronz în finala de la sol, dar o decizie controversată a arbitrilor a privat-o de această performanță imensă.

Ana-Maria Bărbosu a terminat pe poziția a patra finala probei individuale de la sol de la gimnastică artistică din cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris 2024, dar pentru câteva momente, sportiva din țara noastră ocupa poziția a treia, care ar fi trebuit să îi aducă medalia de bronz. Contestația a făcut ca aceasta să coboare o treaptă, iar dezamăgirea trăită a fost una uriașă.

Ana-Maria Bărbosu și Sabrina-Maneca Voinea au concurat în finala probei individuale de la sol organizată la Jocurile Olimpice din capitala franceză, iar cele două s-au luptat cot la cot cu gimnaste mult mai bine văzute de specialiști. Simone Biles sau Rebeca Andrade erau favoritele competiției, dar și Alice D’Amato, după ce învinsese în finala de la aparate.

Brazilianca care a terminat pe poziția a patra proba de la aparate, peste cea care este considerată „regina gimnasticii” din secolul XXI, a fost cea mai bună la sol, iar aceasta a câștigat prima medalie de aur la această disciplină din istoria țării sale, dar și din istoria continentului pe care îl reprezintă.

Pe poziția secundă a revenit Simone Biles, care a evoluat față de proba de la bârnă, reușind un număr de o calitate mai ridicată, dar care tot nu a atins bornele obișnuite ale americancei. Locul al treilea al podiumului, la capătul exercițiilor, era ocupat de gimnasta din România, Ana-Maria Bărbosu, care obținuse un punctaj de 13.700, exact la fel cu compatrioata sa, Sabrina-Maneca Voinea, aceasta fiind poziționată pe locul al cincilea.
Ultima gimnastă care a evoluat în proba individuală de la sol feminin de la Paris 2024 a fost o altă reprezentantă a Statelor Unite ale Americii, Jordan Chiles.
Aceasta primise un punctaj inferior gimnastei din țara noastră, dar a decis să depună contestație. Timp de 30 de secunde, reprezentanta țării noastre a stat pe a treia treaptă a podiumului, având asigurată medalia de bronz. Totuși, arbitrii și judecătorii au decis ca a treia distincție din punct de vedere valoric să fie revendicată de gimnasta de peste Ocean, care, în urma, revizuirii prestației sale, a obținut un rezultat de 13.766, suficient pentru a o depăși pe Ana-Maria Bărbosu.
În aceste condiții, lotul olimpic de gimnastică artistică al României a rămas fără medalie la finalul probelor, iar contestația a fost una tensionată. Sabrina-Maneca Voinea a depus, la rândul său, „plângere”, din cauza punctajului trecut în cont, dar la capitolul dificultate nimic nu s-a schimbat. La finalul exercițiilor de la sol, care au mai adus SUA două medalii în cont, mai multe reacții venite atât din zona internă, cât și din zona externă, au făcut referire la momentul discutabil din finalul ultimului act de la sol.
Luptătorul de greco-romane Alin Alexuc Ciurariu a fost eliminat în primul tur al categoriei 130 kg. El a pierdut cu kazahul Alimkhan Syzdykov, scor 3-1. Răzvan Arnăut s-a calificat în sferturile de finale ale categoriei 60 kg, la lupte greco-romane. Românul a trecut de turcul Enes Basar, cu 4-2. Răzvan Arnăut a fost eliminat în sferturile categoriei 60 kg la lupte greco-romane. Românul a cedat în fața lui Zholaman Sharshenbekov (Kirghizstan), dublu campion mondial și principal favorit în competiția olimpică de la Paris.
Ebru Bolat a terminat întrecerea olimpică de yachting pe locul 23.

Naționala de polo a României a pierdut și ultimul meci din grupe, 7-10, cu Muntenegru. Pentru noi au marcat: Fulea 2 goluri, Iudean 1 gol, Luţescu 1, Ţepeluş 1, Colodrovschi 1, Georgescu 1.
Programul sportivilor români de la Jocurile Olimpice de la Paris 2024, marți, 6 august:
  • Atletism
  • 11:20 » aruncarea suliţei (m) calificări grupa A » Alexandru Novac
  • 12:15 » săritura în lungime (f) calificări grupa A » Alina Rotaru-Kottmann
  • 20:57 » aruncarea ciocanului (f) finala » Bianca Ghelber
  • Kaiac-canoe sprint
  • 11:30 » canoe-2 (m) 500 metri serii seria 1 » Ilie Sprîncean, Oleg Nuţă
  • 14:50 » canoe-2 (m) 500 metri sferturi » Ilie Sprîncean, Oleg Nuţă (dacă se califică)
Etichete:
Actualitate sâmbătă, 3 mai 2025, 18:19

DSU: Atenție, ȘTIRI FALSE despre accidente grave, tragedii sau incidente!

În ultimele ore, în mediul online au fost postate mai multe ȘTIRI FALSE despre producerea unor accidente rutiere grave sau incendii devastatoare...

DSU: Atenție, ȘTIRI FALSE despre accidente grave, tragedii sau incidente!
Actualitate sâmbătă, 3 mai 2025, 15:03

Gabriel Torje, desemnat jucătorul român al anului 2011, membru al „Minunii de la Liberec”, dar și fotbalist cu evoluții în La Liga și Serie A, invitat „În Comunitate”: „Nu am fost niciodată un vânător de trofee individuale”

Gabriel Torje a fost prezent în emisiunea cu tematică sportivă de pe București FM, acolo unde, alături de gazdele emisiunii, Răzvan Ursuleanu,...

Gabriel Torje, desemnat jucătorul român al anului 2011, membru al „Minunii de la Liberec”, dar și fotbalist cu evoluții în La Liga și Serie A, invitat „În Comunitate”: „Nu am fost niciodată un vânător de trofee individuale”
Actualitate sâmbătă, 3 mai 2025, 12:18

Ziua Mondială a Libertăţii Presei

Ziua Mondială a Libertăţii Presei a fost instituită cu peste trei decenii în urmă în scopul conştientizării rolului major pe care libertatea...

Ziua Mondială a Libertăţii Presei
Actualitate sâmbătă, 3 mai 2025, 11:47

MAI: 149 de sesizări referitoare la fapte nelegale în timpul campaniei electorale

Un număr de 149 de sesizări referitoare la fapte nelegale în legătură cu procesul electoral au fost înregistrate în campania pentru alegerile...

MAI: 149 de sesizări referitoare la fapte nelegale în timpul campaniei electorale
Actualitate sâmbătă, 3 mai 2025, 11:36

MAI: Aproximativ 43.000 de angajaţi ai Ministerului de Interne menţin siguranţa publică în ziua votului

Aproximativ 43.000 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne vor menţine siguranţa publică în ziua votului, a anunţat sâmbătă...

MAI: Aproximativ 43.000 de angajaţi ai Ministerului de Interne menţin siguranţa publică în ziua votului
Actualitate sâmbătă, 3 mai 2025, 10:08

Theo Rose, în De10xRomânia: „M-am considerat o prezență în momentul în care am început să mă folosesc de mai mult decât de voce” | VIDEO

De la „doar o voce” la un fenomen în industria muzicală și de divertisment Ascensiunea sa nu a fost marcată de un moment precis, ci de un...

Theo Rose, în De10xRomânia: „M-am considerat o prezență în momentul în care am început să mă folosesc de mai mult decât de voce” | VIDEO
Actualitate sâmbătă, 3 mai 2025, 07:44

Sorana Cîrstea este in finala la dublu la Madrid

Perechea Sorana Cîrstea/Ana Kalinskaia s-a calificat in ultimul act dupa ce a trecut de cuplul Su-Wei Hsieh(Taiwan)/Jelena Ostapenko(Letonia) cu...

Sorana Cîrstea este in finala la dublu la Madrid
Actualitate sâmbătă, 3 mai 2025, 06:56

Programul Visa Waiver – anulat

Romanii nu vor calatori in Statele Unite fara viza in scop turistic sau de afaceri. Departamentul american de Securitate Interna a anulat ieri...

Programul Visa Waiver – anulat