Reacții după ce sportiva Jordan Chiles trebuie să renunțe la medalia de bronz în urma deciziei TAS

Sursă foto: Facebook - Olympics

Federaţia Americană de Gimnastică şi Comitetul Olimpic şi Paralimpic American s-au declarat ”devastaţi” de pierderea medaliei obţinute la sol de gimnasta Jordan Chiles, în urma deciziei de sâmbătă a Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, care a acordat-o româncei Ana Maria Bărbosu.

Totodată, Federaţia americană de gimnastică şi Comitetul olimpic american au precizat că în timpul recursului depus de România la TAS, Chiles a fost ţinta abuzului online.

”În timpul acestui apel, Jordan a fost ţinta unor atacuri consistente, absolut nefondate şi extrem de dureroase în social media. Niciun sportiv nu ar trebui suspus unui astfel de tratament. Condamnăm atacurile şi pe cei care le întreprind, susţin sau le instigă. O lăudăm pe Jordan pentru faptul că se comportă integru, atât în competiţie, cât şi în afara ei, continuăm să îi fim alături şi să o susţinem”, se mai arată în comunicatul celor două organizaţii sportive americane.

Tribunalul de Arbitraj al Sportului (TAS) a decis ca medalia de bronz la sol, la Jocurile Olimpice de la Paris, să revină gimnastei Ana Maria Bărbosu, în urma memoriilor făcute de Federaţia Română de Gimnastică şi de Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, a anunţat, sâmbătă, FRG pe pagina sa de Facebook.

În urma acestei decizii, Ana Maria Bărbosu a obţinut medalia de bronz la sol, în timp ce Sabrina Maneca Voinea a încheiat competiţia pe locul 4.

Memoriul depus de FRG şi Sabrina Maneca Voinea a fost respins.

„1. Cererea înregistrată de către Ana Maria Bărbosu este parţial admisă. 2. Contestaţia formulată de către Jordan Chiles a fost depusă peste termenul de 1 minut prevăzut de art. 8.5 din Regulamentul Tehnic FIG şi este determinată ca fiind fără efect. 3. Scorul iniţial de 13,666 acordat atletei Jordan Chiles în finală este reinstituit. 4. Federaţia Internaţională de Gimnastică va determina clasamentul finalei şi va acorda medaliile în concordanţă cu decizia de mai sus. 5. Alte solicitări sunt respinse. FRG, Voinea vs. Federaţia Internaţională de Gimnastică: 1. Cererea înregistrată de FRG şi Sabrina Maneca Voinea este respinsă”, se arată în comunicat.

Pe 5 august, în finala de la sol, Ana Bărbosu a fost pentru câteva zeci de secunde medaliată cu bronz, însă americanca Jordan Chiles a depus contestaţie şi i s-a mărit nota, de la 13,666 la 13,766 astfel că a terminat pe poziţia a treia. Sabrina Maneca-Voinea a făcut şi ea contestaţie pentru nota primită (13,700), dar aceasta a fost respinsă.

Medalia de aur a fost cucerită de brazilianca Rebeca Andrade, notată cu 14,166, în timp ce argintul a revenit americancei Simone Biles (14,133).

În urma deciziei TAS, Ana Maria Bărbosu încheie pe 3, cu 13,700, Sabrina Maneca-Voinea ocupă locul 4, cu 13,700, iar americanca Jordan Chiles va ocupa locul 5, cu 13,666.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.