Final extrem de palpitant în maratonul feminin! Sifan Hassan (Olanda) a sprintat pe ultimii metri și a stabilit un nou record olimpic. Tigst Assefa (Etiopia) a veni a doua, la doar 3 secunde în spate, în timp ce podiumul a fost completat de Hellen Obiri (Kenya). România a avut două sportive în competiția de pe străzile Parisului. Delvine Meringor a obținut un excelent loc 7, în timp ce Joan Chelimo Melly a abandonat.
Cătălina Axente nu a luptat duminică în meciul din recalificări, contra sportivei Miliamy Marin Potrille (Cuba), la Jocurile Olimpice. În urmă cu două zile, ea a fost trântită puternic de Alexis Blades și a ajuns la spital. Federația Română de Luptă a anunțat pe pagina de Facebook că, în ciuda eforturilor echipei medicale și a dorinței de a concura, Cătălina Axente nu se va putea lupta în meciul din recalificări, contra sportivei Miliamy Marin Potrille (Cuba).
Investigațiie medicale efectuate au arătat că sportiva este în afara oricărui pericol, însă recomandarea staff-ului medical este de a o proteja pe Cătălina. Luptătoarea noastră s-ar supune unui risc dacă ar intra pe saltea într-un timp atât de scurt de la momentul accidentării suferite ieri, în optimile Jocurilor Olimpice, precizează Federația Română de Lupte, care subliniază că prioritare sunt sănătatea și integritatea sportivilor.
Rezultatele complete ale sportivilor români de la JO de la Paris 2024:
Delegația României se întoarce de la Jocurile Olimpice de la Paris cu 9 medalii, cel mai bun rezultat al țării noastre la cea mai importantă competiție sportivă a lumii după ediția de la Atena, din 2004. În ultimii 20 de ani, România nu a depășit niciodată 10 medalii, bornă de care a fost aproape acum, când a adunat mai multe distincții decât o făcuse adunat la ultimele două ediții, la Rio 2016 și Tokyo 2020.
România a reușit la Paris să urce de 3 ori pe cea mai înaltă treaptă a podiumului și să facă imnul nostru să răsune în capitala Franței: o dată la natație, prin David Popovici, și de două ori la canotaj. Tricolorii noștri au obținut la Paris și patru medalii de argint, respectiv două de bronz, terminând această competiție pe locul 23 în clasamentul pe medalii, comparativ cu locul 46, din urmă cu trei ani, de la ediția de la Tokyo.
Pe lângă cele 9 medalii, românii au înregistrat alte patru clasări lângă podium, pe locul al patrulea, la patru rame feminin (Adriana Adam, Maria Lehaci, Magdalena Rusu şi Amalia Bereş), dublu rame masculin (Florin Arteni, Florin Lehaci) şi prin gimnasta Sabrina Maneca Voinea (sol).
Pe locul cinci s-au situat echipajele de patru rame masculin (Ştefan Berariu, Sergiu Bejan, Andrei Mândrilă, Ciprian Tudosă) şi 8+1 masculin (Mihăiţă Ţigănescu, Laurenţiu Danciu, Bogdan Băitoc, Constantin Adam, Marius Cozmiuc, Mugurel Semciuc, Florin Arteni, Florin Lehaci şi Adrian Munteanu), precum şi perechea Ovidiu Ionescu/Bernadette Szocs (dublu mixt).
Românii nu au avut nicio clasare pe locul şase, în timp ce pe locul şapte au încheiat atletele Delvine Relin Meringor (maraton) şi Alina Rotaru-Kottmann (lungime), Mihai Chiruţă la simplu vâsle masculin, echipajul de patru vâsle feminin (Mădălina Moroşan, Emanuela Ciotău, Alexandra Ungureanu şi Patricia Cireş) şi echipa feminină de gimnastică artistică (Ana Maria Bărbosu, Sabrina Maneca Voinea, Lilia Cosman, Amalia Ghigoarţă, Andreea Preda).
Gimnasta Sabrina Maneca Voinea s-a clasat pe locul 8, la bârnă.
Pe locul al nouălea s-au înregistrat cele mai multe clasări: atleta Bianca Ghelber (aruncarea ciocanului), pugilista Lăcrămioara Perijoc (cat. 54 kg), canoiştii Cătălin Chirilă (C1 – 1.000 m) şi Ilie Sprîncean, Oleg Nuţă (C2 – 500 m), echipajul de patru vâsle masculin (Leontin Nuţescu, Andrei Lungu, Florin Horodişteanu, Ioan Prundeanu), luptătorii Răzvan Arnăut (lupte greco-romane, cat. 60 kg), Andreea Beatrice Ana (lupte libere, cat. 53 kg), judoka Alex Creţ (cat. 90 kg), echipa feminină de tenis de masă (Bernadette Szocs, Elizabeta Samara, Adina Diaconu; Andreea Dragoman, rezervă), jucătoarea de tenis de masă Bernadette Szocs (simplu feminin), arcaşa Mădălina Amăistroaie (individual feminin).
Atleta Andreea Taloş s-a clasat pe 10 la triplusalt. Team România a fost formată din 106 sportivi, care au evoluat la Jocurile Olimpice la 18 discipline sportive.