Ordine de evacuare pentru mai multe localităţi din apropiere de Atena din cauza incendiilor puternice

Foto: IGSU - Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Romania/ facebook

Protecţia Civilă elenă a ordonat luni evacuarea mai multor localităţi de la periferia nord-estică a Atenei, ameninţate de un incendiu violent care a izbucnit duminică şi care ia amploare, informează AFP, citată de Agerpres.

„Incendiu de pădure în apropiere. Urmaţi instrucţiunile autorităţilor”, a scris Protecţia Civilă în mesajele text trimise tuturor persoanelor aflate în regiunea afectată, împreună cu indicaţii privind procedura de evacuare.

Incendiul a dus la evacuarea, duminică seara, a oraşului istoric Marathon, cu populaţie de peste 7.000 de locuitori, aflat la 40 kilometri nord-est de Atena.

Cel puţin alte cinci localităţi au fost evacuate la primele ore ale dimineţii, la fel ca şi două spitale, unul pediatric şi celălalt militar, în Penteli, la aproximativ 15 kilometri nord-est de capitală.

Autorităţile elene au deschis stadionul olimpic OAKA, aflat în nordul Atenei, pentru a găzdui miile de persoane strămutate.

„Toate forţele Protecţiei Civile au depus eforturi toată noaptea şi, în pofida eforturilor supraomeneşti, incendiul continuă să se extindă foarte rapid şi se îndreaptă spre Penteli”, a explicat Vassilis Vathrakogiannis, purtătorul de cuvânt al pompierilor, în cadrul unui briefing de presă.

În total, au fost mobilizaţi 510 pompieri şi 152 de vehicule, iar 29 de avioane au survolat zona încă din zori, a adăugat el.

Până duminică după-amiază, pompierii reuşiseră să controleze 33 din cele 40 de incendii izbucnite în ultimele 24 de ore.

Si pompierii români participă la stingerea incendiilor din Grecia în zonele puternic afectate de arderile necontrolate de vegetaţie uscată şi pădure.

Prognoza de risc pentru luni rămâne la nivelul „extrem de ridicat”, conform autorităţilor elene. Harta riscului de incendiu publicată de Secretariatului General pentru Protecţie Civilă arată că zona în care modulul îşi desfăşoară activitatea este încadrată la acelaşi nivel de risc.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.