”Team Romania” s-a întors în țară: sportivii români și-au încheiat parcursul olimpic de la Paris 2024, iar așteptările sunt uriașe pentru LA 2028

Sursă foto: București FM

Jocurile Olimpice de la Paris, ediția 2024, s-au încheiat, iar România s-a clasat pe locul al 23-lea în ierarhia finală a medaliilor obținute, cu nouă distincții cucerite în total. De la ediția din 2008, de la Beijing, delegația țării noastre nu mai obținuse un asemenea număr de medalii.

Ultimii sportivi ai ”Team Romania” au revenit din capitala franceză, iar primirea lor a avut loc la ”Salonul Oficial” de la Aeroportul Internațional ”Henri Coandă”, acolo unde fuseseră primiți și restul componenților ai reprezentativei noastre.

În frunte cu loturile de la kaiac-canoe, atletism, haltere, scrimă, lupte, dar și polo, sportivii români au fost însoțiți de oficiali ai celor două instituții de remarcă specializate în acest domeniu, precum Elisabeta Lipă, Mihai Covaliu, dar și George Boroi. După ce aeronava care i-a adus pe toți acești componenți ai ”Team Romania” în țară a aterizat, apropiați ai familiilor sau persoane din federații multiple au oferit buchete de flori celor așteptați, iar, mai apoi, a urmat o conferință de presă susținută în fața participanților la eveniment.

Mai întâi, medaliata cu argint în finala de haltere, categoria 49 de kilograme, feminin, și vicecampioana olimpică, Mihaela-Valentina Cambei, a vorbit la microfon despre experiența trăită la Paris, acolo unde, pe lângă distincția cucerită și locul pe podium adjudecat, a fost desemnată portdrapel al statului nostru. Halterofila a transmis câtă bucurie, onoare și mândrie resimte după cele reușite în capitala din Hexagon, dar și ce înseamnă medalia pentru aceasta:

Mă bucur că am reuşit să aduc această medalie României şi clubului meu CSM Oneşti pentru că o merităm din plin. Ne dorim la cât mai multe rezultate.

Pregătim Los Angeles 2028 pentru că suntem încă tineri şi cred că putem să aducem mult mai multe medalii la următorul ciclu. Am fost foarte bucuroasă şi mândră să pot duce aseară portdrapelul la ceremonia de închidere.

Am simţit aceleaşi sentimente de pe podiumul olimpic, acolo unde am fost şi premiată cu medalia de argint. A fost ceva unic şi cred că va rămâne ceva unic.

Vreau să le mulţumesc tuturor oamenilor care au fost alături de noi. Vreau să mulţumesc familiei mele care mi-a dat viaţă”, a declarat sportiva din România care a fost aproape de a cuceri medalia de aur, dar un singur kilogram a făcut diferența între aceasta și chinezoaica ce și-a păstrat titlul olimpic.

Președintele COSR, Mihai Covaliu, a vorbit despre situația românilor de la această ediție olimpică și a felicitat participanții, dar a punctat că performanțele puteau fi mult mai strălucite decât au fost. Totuși, fostul scrimer român a subliniat ce se va întâmpla cu medalia de bronz recuperată de Ana-Maria Bărbosu, dar a și anticipat următoarea ediție olimpică:

Ne bucurăm că am ajuns acasă, avem rezultate foarte bune, care puteau fi şi mai bune. Am avut locuri 4 care puteau fi medalii şi medalii de argint care puteau fi de aur. Locul pe care România l-a ocupat în clasamentul pe naţiuni, poziţia 23, ne dă încredere că ceea ce am început şi construit până acum stă pe o bază solidă.

Canotajul a confirmat, aveam aşteptările cele mai mari. Merită aplauze. Felicitări nataţiei, am văzut acolo că există un foarte mare potenţial şi într-adevăr este nevoie de infrastructură. La haltere există potenţial, fetele sunt tinere, sunt pe un drum bun.

Mă bucur că gimnastica noastră a fost din nou în finala olimpică după 12 ani. Gimnastele noastre s-au întrecut de la egal la egal cu cele mai bune din lume, iar medalia pe care România a primit-o este pe deplin meritată. Va ajunge foarte curând în România și sportiva va intra în posesia ei”, a precizat liderul forului prezidențial al Comitetului Olimpic și Sportiv Român, în timpul conferinței de presă de la ”Salonul Oficial”.

O altă persoană din cadrul oficial care a comentat cele petrecute la Olimpiada din capitala franceză a fost președintele Agenției Naționale pentru Sport, Elisabeta Lipă. Pe lângă recunoștința afișată față de reprezentanții ”Team Romania” care au obținut performanțe uriașe la Paris 2024, fosta canotoare a glumit cu Mihaela-Valentina Cambei:

Putem face Los Angeles-ul să fie mult mai bun”. Ea a avut un mesaj şi pentru Federaţia Română de Gimnastică, cea care a luptat şi a avut câştig de cauză în cele din urmă în ceea ce priveşte medalia de bronz a Anei Bărbosu.

Felicitări, dragi sportivi şi antrenori.Nu mereu ne iese, dar de fiecare dată învăţăm. Sunt convinsă că pentru JO-2028 veţi reveni mai puternici şi cu o ambiţie mai mare. Felicitări celor care au câştigat, mult succes celor care nu au găsit drumul spre înalta performanţă la Paris, dar sunt convinsă că putem face Los Angeles-ul să fie mult mai bun.

Ne putem bucura pentru un loc 23 în clasamentul pe naţiuni. Felicitări şi FRG, sportivele noastre Ana şi Sabrina, au concurat exemplar, nu avem ce să le reproşăm, dar nu întotdeauna Cel de Sus ţine cu noi. Aveţi încredere în voi, dragi sportivi, cu determinare şi ambiţie, nu aveţi cum să reuşiţi.Pentru unii am plâns, pentru unii ne-am bucurat, aşa este sportul, unul câştigă, altul pierde, dar pe toţi vă iubim”, a spus Elisabeta Lipă, în cadrul aceluiași eveniment.

Ediția Jocurilor Olimpice cu numărul 34 va avea loc în Statele Unite ale Americii, iar Los Angeles a fost ales orașul ce va găzdui viitoarea competiție de anvergură din lumea sportului. În timpul ceremoniei de închidere a întrecerii olimpice de la Paris, steagul olimpic a fost transferat prin intermediul actorului american, Tom Cruise, într-un moment spectaculos, dinspre Europa spre America de Nord.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.