”Bestiar. Bun de consum” – Ateliere multidisciplinare pentru adolescenți

„Bestiar. Bun de consum” deschide discuția despre tensiunea îngrijorătoare dintre nevoia adolescenților de individualitate și presiunea de a se conforma pe care o exercită societatea și prezența în mediul online, pe rețelele sociale.

Centrate pe descoperirea individualității și combaterea bullying-ului pe criterii fizice, atelierele își propun să încurajeze dezvoltarea creativității și sunt dedicate adolescenților din trupe de teatru din trei sectoare ale Bucureștiului (sectoarele 2, 4 și 6).

Proiectul derulat de Vanner Collective este co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului „București 565. Conexiuni urbane” 2024.

„Bestiar. Bun de consum” constă într-o cercetare în cadrul publicului țintă, prin focus-grupuri, în nouă sesiuni de ateliere de psiho-educație, corporalitate și explorare prin mijloace video, dedicate adolescenților, susținute de specialiști din domeniul sănătății mintale, coregrafiei și cinematografiei și în două reprezentații ale spectacolului performativ „Bestiar” la Teatrul Metropolis, în datele de 10 și 11 octombrie, dedicate publicului adolescent și urmate de Q&A-uri pe tema individualității și a afirmării de sine, moderate de specialist în domeniul sănătății mintale.

Atelierele vor fi susținute în București, la Teatrul Masca, pe 28 și 29 august pentru trupa de teatru de adolescenți Cuadro și pe 4 și 5 septembrie pentru adolescenții din comunitate, și pe 29 și 30 august în spațiul Asociației 4 Teen, pentru trupa de teatru 4 Teen. Trainerii sunt Silvia Ciubotaru – psiholog și psihoterapeut, coordonator al programului In a relationship al Fundației Friends For Friends și moderator Q&A, de Teodora Velescu – coregraf și performer de dans contemporan și clasic, doctorandă UNATC și de Tudor Platon – director de imagine și regizor.

Piesa de teatru „Bestiar”, scrisă de dramaturga Raluca Mănescu, aduce în atenția publicului patru animale de sacrificiu, alături de vocea naratorului, ca un simbol al comunității. Personajele umanizate ies din spațiul sigur al turmei, să privească dincolo de îngrădiri și să spargă stereotipurile care le sunt asociate raselor de care aparțin. Textul explorează profunzimile căutării de sine și a autenticității în fața conformismului și așteptărilor societale.

În echipa spectacolului  „Bestiar” se regăsesc artiștii:  Denisa Nicolae – direcție scenică, Ștef Chelaru – scenograf, Teodora Velescu – coregraf, Adrian Piciorea – sound design, Oana Pușcatu – pregătire muzicală, Alexandros Raptis – lighting design, Matei Bumbuț – fotograf

În distribuție sunt: Ana Vînău, Maruca Băiașu, Alex Iezdimir, Adelin Tudorache  și Răzvan Mîndruță.

„Bestiar. Bun de consum” își propune, prin intermediul acestor ateliere multidisciplinare și prin reprezentațiile spectacolului, să ridice gradul de conștientizare asupra fenomenului de uniformizare ce duce la pierderea individualității, susținut de unele modele din social media. Astfel, proiectul reprezintă atât o continuare la nivel conceptual a inițiativelor Vanner Collective din ultimii ani, cât și o dezvoltare a metodologiilor creative din teatrul independent românesc. Apropiindu-se de tineri, vorbind despre problemele lor specifice și intrând într-un dialog susținut, se creează noi contexte și subliniază relevanța spectacolului teatral pentru o nouă generație a publicului.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.