Proprietarii de terenuri din Sectorul 3, sfătuiți să scape de ambroziei
Articol de bucurestifm, 28 august 2024, 11:49
Din luna mai până în prezent un numǎr de 263 de somații au fost trimise proprietarilor de terenuri din Sectorul 3, unde a fost identificată ambrozia.
În conformitate cu Legea nr. 62/2018, recent actualizată, focarele de infestare cu ambrozie trebuie eliminate de pe terenuri pe tot parcursul anului.
Primăria Sectorului 3 a solicitat proprietarilor sau deținătorilor de terenuri și beneficiarilor lucrărilor de construcții pe ale căror suprafețe au fost depistate focare de infestare, să ia măsuri pentru combaterea ambroziei.
Proprietarii sau deţinătorii de terenuri au obligaţia să desfăşoare lucrări de prevenire, combatere şi distrugere a buruienii ambrozia, pentru evitarea instalării şi răspândirii vegetaţiei invazive şi eliminarea ei în cazul prezenţei pe terenurile intravilane sau extravilane.
Ce se întâmplă în etapa de somație, respectiv avertisment
Conform legislației în vigoare, Poliția Locală identifică anual terenurile pe care se dezvoltă ambrozia, urmând ca proprietarii să fie notificați cu privire la obligațiile care le revin pentru îndepărtarea acesteia.
Primăria Sectorului 3 poate efectua lucrările de combatere a ambroziei acolo unde proprietarii de terenuri nu au făcut acest lucru nici în perioada de înflorire a plantei, nici în intervalul de 15 zile de la transmiterea unui avertisment scris.
Pȃnǎ la acestǎ datǎ au fost aplicate un numǎr de 66 avertismente.
Lucrările se vor efectua în numele și pe cheltuiala proprietarilor, notificați în prealabil, în limita fondurilor aprobate anual, cu condiția constituirii dreptului de creanță și a recuperării cheltuielilor, în condițiile legii.
Ce amenzi riscă proprietarii de terenuri care nu îndepărtează ambrozia
În eventualitatea în care se constată că nu au fost luate măsurile necesare pentru prevenirea, combaterea şi distrugerea acestei buruieni, se aplică amendă contravenţională de la 1.000 lei la 5.000 lei în cazul persoanelor fizice, respectiv de la 10.000 lei la 20.000 lei, în cazul persoanelor juridice.