31 august – Ziua Limbii Române

sursa foto: comunicat de pesa

Ziua Limbii Române este sărbătorită în fiecare an la 31 august, fiind instituită prin Legea 53/2013.

Ziua Limbii Române se sărbătoreşte în Republica Moldova începând din anul 1990.
Limba română este limbă oficială, începând de anul trecut, şi în Republica Moldova, odată cu promulgarea legii care înlocuieşte sintagma „limba moldovenească” cu „limba română” de către Preşedintele Maia Sandu.

Evenimente dedicate Zilei Limbii Române

  • În București, la Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR), sâmbătă, de la ora 13:00, de Ziua Limbii Române, va exista dezbaterea „Dicționarul TEZAUR al limbii române” la care vor participa: Gheorghe Chivu (membru titular al Academiei Române) Rodica Zafiu (prof.univ.dr. membru coresponedent al Academiei Române, Cristian Moroianu (profesor universitar), Ioan Cristescu (prof.univ, directorul general al MNRL).
Dicționarul limbii române se află permanent la sediul muzeului și poate fi consultat de vizitatori în timpul programului de lucru.
Tot în cadrul evenimentului de la MNLR vor mai participa și studenți de la Facultatea de Arte a Universității Hyperion, care vor interpreta poeme ale mai multor autori români comemorați ori aniversați în acest an, printre care Anton Pan, Alexandru Macedonski, Nina Cassian și mulți alții.
  • În cadrul evenimentului „Străzi deschise”, cu ocazia celebrării Zilei Limbii Române, sâmbătă, 31 august, Fundaţia Culturală ‘Augustin Buzura’, prin revista Cultura, în parteneriat cu Clubul Ilustratorilor, organizează iniţiativa Vederi literare în cadrul proiectului 5 minute de literatură. Astfel, participanţii sunt invitaţi la standul dedicat din zona Statuii Iuliu Maniu, în intervalul 18,00 – 20,00, să transmită mesaje celor dragi pe cărţile poştale puse la dispoziţie de organizatori, care vor fi expediate, în numele lor, gratuit, oriunde în ţară.

Mai multe evenimente vor fi organizate cu ocazia Zilei Limbii Române şi în Republica Moldova, la institutele culturale române din lume, precum cele din Chişinău, Viena şi Tel Aviv, transmite ICR.

Este vorba de lecturi publice, expoziţii de artă, proiecţii de filme, recitaluri muzicale şi dezbateri literare, toate menite să promoveze limba română în diverse colţuri ale lumii şi să consolideze legăturile culturale dintre România şi comunităţile sale din diaspora.

La Salonul Internaţional de Carte Bookfest Chişinău (28 august – 1 septembrie 2024), la standul Editurii ICR este prezentată o ofertă consistentă de titluri de referinţă din domeniile literaturii, criticii literare, istoriei şi artelor.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.