Dezastru pe litoral!

Sursa foto: radioconstanta.ro

Este in continuare pericol de inundații in județul Constanța, dupa ce ploile din ultimele zile au devastat litoralul, iar precipitațiile nu se opresc!

Cel puțin pana la ora 10:00 este cod portocaliu, iar cantitațile de apa pot depași 40-50 de litri pe metrul patrat. Pe rauri mici din jumatatea de sud a județului sunt coduri roșii și portocalii, pana duminica dupa-amiaza.

Hidrologii avertizeaza ca se pot produce viiturii rapide, cu posibile efecte severe de inundații locale pe cursurile de apa din apropierea Canalului Dunare-Marea Neagra.

Sistemul de canalizare din Constanta nu a facut fața ploilor. Cantitatea de apa a fost mult prea mare pentru a fi preluata, in condițiile in care au fost zone unde au cazut și 200 de litri pe metrul patrat.   Irina Oprea, purtatorul de cuvant al Regiei de Apa Constanța:

,,Cand ploua foarte mult in perioada relativ scurta de timp, cantitatea de apa acumulata la nivelul tramei stradale depașește capacitatea de colectare a sistemului, acesta fiind proiectat pentru preluarea unor cantitați mult mai mici de apa. Nicaieri in lume nu se construiesc sisteme de preluare care sa faca fața in situații de acest gen care nu se intalnesc in permanența. De asta avem inundații peste tot, fie ca vorbim de mari orașe, cum ar fi Paris sau New York, considerate de altfel un varf al civilizației.”

Toata zona de litoral este sub avertizari de ploi torențiale; cea din Constanța este pana la 10:00 sub cod portocaliu, iar cea din Tulcea sub cod galben pana la aceeași ora. În sudul litoralului au cazut și peste 200 de litri pe metrul patrat – cat intr-o jumatate de an in mod normal.

Agigea, Tuzla, Venus, Saturn, Mangalia și Vama Veche sunt printre cele mai afectate stațiuni.

În Mangalia, apa a ajuns pe unele strazi pana la geamurile mașinilor, iar in Vama Veche șuvoaiele au rupt plaja in doua, au rasturnat mașini și au distrus terase. În total, 17 hoteluri și pensiuni de la mare au fost inundate. Peste 800 de apeluri au primit pompierii de la ISU Dobrogea de la oameni care cereau ajutor, iar in 24 de ore ei au salvat 61 de persoane din calea apelor.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.