Balkanik Festival – Home of World Music – în perioada 6 – 8 septembrie, în Grădina Uranus din Capitală

Balkanik Festival/ facebok

Grădina Uranus din Bucureşti va găzdui, în perioada 6 – 8 septembrie, Balkanik Festival – Home of World Music, „un muzeu viu al reinterpretării, diversităţii şi descoperirilor”.

Timp de trei zile şi trei nopţi, grădina istorică din centrul Bucureştiului devine gazda unor concerte live, târguri artizanale, demonstraţii de meşteşuguri, dezbateri, seturi DJ, jam sessions, expoziţii, video mapping pe turnul de apă, ateliere şi activităţi dedicate copiilor, tinerilor şi adulţilor.

La cea de-a XI-a ediţie a Balkanik Festival, fueled by OSCAR Downstream, Grădina Uranus devine un spaţiu al descoperirilor, în care vechiul şi noul, tradiţia şi inovaţia se întâlnesc într-un peisaj armonios. Meşteşugarii, ce vor putea fi întâlniţi la festival, cu demonstraţii, ateliere şi produse artizanale de luat acasă, vor oferi publicului o experienţă autentică şi inspirată din rădăcinile culturii noastre diverse, transmit organizatorii.

Printre aceşti maeştri ai tradiţiei se numără Dumitru Muruzuc din Republica Moldova care, alături de soţia sa, păstrează vii secretele cioplirii lemnului, broderiei şi împletitului.

De asemenea, tânărul Miron Cosmin Georgian din Vrancea demonstrează cum pasiunea pentru ţesut poate renaşte în fiecare generaţie. Tot în această linie a tradiţiei se află şi Nicoleta Uţa, din Argeş, care şi-a dedicat viaţa păstrării şi transmiterii mai departe a cusăturilor tradiţionale, inspirată fiind de costumul popular primit de la bunica sa.

Nu lipsesc din peisaj nici olăritul, reprezentat cu măiestrie de Mihaela Pleşea, o tânără din Braniştea care, de la vârsta de 7 ani, a ales să continue tradiţia olăritului, găsindu-şi inspiraţia în roata de olărit şi în meşterii care i-au ghidat primii paşi.

Un alt meşteşug rar întâlnit este cel al prelucrării metalelor, reprezentat de Victor Clopotar, din Sibiu, care transformă cuprul, alama şi argintul în obiecte de uz casnic şi decorativ, respectând tehnici tradiţionale transmise din generaţie în generaţie.

Într-un atelier unic de bijuterii, Monica Iacovenco şi Icrus Florea explorează graniţele artei tradiţionale, combinând pasiunea pentru argint cu dorinţa de a crea piese inovatoare, care spun o poveste dincolo de valoarea materialelor din care sunt făcute.

Cosmin Ciobanu, absolvent al Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, aduce la Balkanik Festival bijuterii cu motive de inspiraţie antică şi etnică şi accesorii din piele realizate cu multă migală şi meşteşug.

Grădina Uranus se deschide o dată pe an pentru public, cu prilejul Balkanik Festival, ocazie cu care participanţii pot vedea de aproape vestitul castel de apă, monument istoric proiectat de Anghel Saligny, unul dintre primele din Bucureşti, construit la finalul secol XIX, în anul 1899. Turnul va fi însufleţit şi pus în valoare la această ediţie de video mapping, cu animaţii realizate de artistul Adistu, cu sprijinul Epson, lider mondial în domeniul videoproiectoarelor. Animaţiile proiectate pe turn pornesc de la elemente ale naturii, floră, elemente cereşti. Adistu este un artist digital ce activează în diferite medii: animaţie şi grafică AI/ 3D/ procedurală/ fractală pentru video-mapping, performance video, VFX, videoclipuri, video art, instalaţii multimedia şi artă digitală printată.

Festivalul îşi deschide porţile vineri, 6 septembrie, de la ora 16.00. Sâmbătă şi duminică programul începe de la ora 12.,00.

Concertele live ale festivalului vor fi susţinute pe 6 septembrie de Rumeliko (Grecia-România), Dikanda (Polonia) şi Fanfara Ciocârlia (România).

În cea de-a doua zi, pe scenă vor urca Phuripe (ex-Ternipe, Ungaria), Kermesz A L’Est (Belgia) şi Shantel & Bucovina Club Soundsystem (Germania), iar pe 8 septembrie vor concerta Mădălina Pavăl Orchestra (România), Collectif Medz Bazar (Armenia-Franţa) şi BaBa ZuLa (Turcia).

Detalii despre concertele live gasiti AICI

Abonamentele şi biletele pe zile pot fi achiziţionate pe www.balkanikfestival.ro/tickets2024

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.