Primăria Sectorului 2 propune tarife majorate de Supercom cu aproape 8%
Articol de bucurestifm, 4 septembrie 2024, 17:20
Primăria Sectorului 2 propune tarife majorate de Supercom, prin indexare cu indicele preţurilor de consum comunicat de Institutul Naţional de Statistică pentru perioada de referinţă, februarie 2023 – aprilie 2024, ce a înregistrat o creştere de 7,78%, având în vedere că ultima modificare a tarifelor s-a făcut în 2021.
„Ultima modificare de tarife la serviciile de salubrizare în Sectorul 2 a avut loc în anul 2021, deci, acum trei ani şi şapte luni. Între timp, (…) situaţia economică a degenerat, în sensul că, din 2021 şi până în prezent, avem o inflaţie de peste 20%. La aceasta se adaugă o creştere a salariului minim, în 2022 şi în 2023, o creştere de două ori a pensiilor şi acum o recalculare a pensiilor. (…) Operatorul, conform Legii 101/2006 a salubrizării, are dreptul o dată pe an să ceară o modificare de tarife, în conformitate cu modificarea (…) indicelui de preţuri de consum pe care ni-l dă Institutul Naţional de Statistică şi inflaţie”, a declarat Dragoş Teodoreci, şeful Serviciului de Utilităţi Publice din cadrul Primăriei Sectorului 2, la şedinţa de dezbatere publică a proiectului de hotărâre privind tarifele pentru salubrizare.
La rândul său, Sorin Dumitraşcu, preşedintele unei asociaţii de proprietari, a punctat că majorarea acestor tarife nu se justifică şi că va ataca hotărârea de Consiliu Local, dacă va fi adoptată în forma propusă de autoritatea locală.
„N-am văzut în notele de fundamentare (…) cum a afectat inflaţia acest contract. (…) Inflaţia a fost pe produse de consum, nu pe motorină. Preţul la motorină e mai mult sau puţin constant”, i-a spus Sorin Dumitraşcu lui Dragoş Teodoreci.
Potrivit proiectului de hotărâre, se aprobă tarife aferente activităţilor serviciului de salubrizare ajustate de operatorul de salubrizare, prin indexare cu indicele total al preţurilor de consum comunicat de Institutul Naţional de Statistică, printre care se numără cel pentru activitatea de colectare separată şi transport al deşeurilor reciclabile de hârtie, metal, plastic şi sticlă din deşeurile municipale, care se aplică utilizatorilor persoane fizice şi membrilor asociaţiilor de proprietari/locatari, în valoare de 666,58 de lei/tonă fără TVA, respectiv 4,06 lei/persoană/lună fără TVA.
Pentru gestionarea serviciilor de salubrizare, pe lângă tariful pentru activitatea de colectare separată şi transport al deşeurilor reciclabile de hârtie, metal, plastic şi sticlă din deşeurile municipale, se adaugă costurile cu sortarea şi depozitarea deşeurilor, precum şi contribuţia pentru economia circulară.
Pentru implementarea şi dezvoltarea colectării separate a deşeurilor pe raza Sectorului 2 se subvenţionează parţial de la bugetul local valoarea tarifului, astfel încât, pentru colectarea separată, transport, sortare şi depozitare reziduuri la deşeurile reciclabile, utilizatorii casnici şi membrii
asociaţiilor de proprietari/locatari vor achita suma de 0,50 de lei/tonă fără TVA.
Printre tarifele prevăzute de proiectul de hotărâre se numără cel pentru activitatea de colectare separată şi transport al deşeurilor reciclabile similare de hârtie, metal, plastic şi sticlă din deşeurile municipale, care se aplică utilizatorilor non-casnici (persoane juridice), în valoare de 327,96 de lei/tonă fără TVA, respectiv 65,59 lei/mc fără TVA.