Salonul Imobiliar Bucuresti, in acest weekend, la Palatul Parlamentului

Foto: Primaria sectorului 3 /facebook

Salonul Imobiliar Bucuresti are loc in acest weekend, la Palatul Parlamentului,

Evenimentul gazduieste zeci de firme si banci implicate in constructia de locuinte si se desfasoara pe fondul cresterii preturilor la apartamente, in Romania, intr-un ritm mai alert decat media intregii Uniuni Europene.

Potrivit un reprezentant al BNR, Florin Dragu, la noi, scumpirea de 5,5% inregistrata in primul trimestru al anului a fost determinata, pe de o parte, de costurile mai mari de construcție, iar pe de alta parte de cererea in creștere. Cu toate acestea, sunt state din regiune precum Polonia sau Bulgaria, unde ritmul anual de majorare a prețurilor la apartamente a fost 16, respectiv 18%, dupa cum a explicat reprezentantul Bancii Naționale.

,, Pe partea de cerere vedem o dinamica ascendenta, in principal determinata de evoluțiile salariale. Caștigul salarial mediu net a crescut in termeni anuali cu circa 13%. Vedem și un interes in creștere, masurat prin cautarile de apartamente de vanzare. – aici, undeva, ritmul este de 14%, iar pe partea de tranzacții numarul acestora la nivel național s-a majorat cu 11% tot in termenii anuali.”

Florin Dragu a vorbit și despre așa-numita rata de deținere a locuinței in Romania, care este cea mai ridicata la nivel european. Astfel, 96% din populație deține in proprietate o locuința, raportat la o medie de 69% in spațiul comunitar.

În schimb, la noi doar 2% au in derulare un credit ipotecar, fața de 25% media Uniunii Europene.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.