UEFA Nations League: 6 din 6 pentru Mircea Lucescu, iar România ”răpune” cu greu naționala lituaniană, mulțumită unui final de meci electrizant, cu un gol anulat, altul validat, dar și un penalty acordat

Sursă foto: Facebook - Echipa națională de fotbal a României

Naționala de fotbal a României a avut de jucat în compania selecționatei din Lituania în etapa secundă din noua ediție de UEFA Nations League, din grupa C. ”Tricolorii” veneau după un succes consistent obținut pe terenul celor de la Kosovo, scor 3-0, pe când adversarii din țările baltice pierduseră pe teren propriu, cu scorul de 0-1 în fața Ciprului.

O singură modificare a efectuat selecționerul Mircea Lucescu în primul 11 al naționalei țării noastre, comparativ cu duelul de la Priștina. Schimbarea a fost produsă la nivelul goalkeeper-ului, acolo unde Florin Niță a fost înlocuit cu portarul de bază al celor de la FCSB, Ștefan Târnovanu. Înainte de confruntarea directă cu lituanienii, fotbaliștii români câștigaseră nouă din cele 10 partide, în timp ce un alt joc le-a aparținut balticilor.

După numai patru minute de joc, o pasă în centru a lui Dennis Man l-a lăsat liber pe Nicolae Stanciu care a avut timp să gândească faza. Căpitanul selecționatei noastre a găsit o pasă filtrantă pentru Valentin Mihăilă, care s-a demarcat foarte bine. Extrema stângă a celor de la Parma a preluat excelent balonul, a intrat în careu și a finalizat cu un șut precis la colțul lung. 1-0 pentru ”tricolori” la prima ocazie a partidei din UEFA Nations League.

După ratările colosale din meciul de la Kosovo, Valentin Mihăilă a fost mult mai eficient la finalizare în debutul confruntării cu Lituania, după un joc de posesie de calitate al elevilor antrenați de Mircea Lucescu. Prima fază periculoasă a adversarilor a fost consemnată la mijlocul reprizei întâi, după o perioadă în care cele două naționale s-au tatonat. O încercare de centrare a unui fotbalist lituanian a fost respinsă în corner de Andrei Rațiu, iar faza a născut un contraatac eșuat pentru România.

O aruncare de la margine a adversarilor a adus și primul șut cadrat al reprezentativei din Țările Baltice. O minge respinsă inițial de Radu Drăgușin a ajuns în gheata căpitanului Justas Lasickas care a reluat din prima, dar de sub bara transversală, Ștefan Târnovanu a reușit să pareze formidabil execuția oponentului său, iar tabela a rămas nemișcată.

La capătul primei jumătăți de oră trecute de la ora startului de joc, Ștefan Târnovanu s-a remarcat încă o dată grație unei duble-parade de succes. Portarul celor de la FCSB a intervenit, pentru prima dată, la o minge șutată de Artur Dolznikov, care a intrat în centru și a trimis la colțul lung, iar, mai apoi, din câțiva metri, Armandas Kucys l-a luat și el la țintă pe tânărul jucător al naționalei.

Pe următoarele atacuri poziționale, selecționata țării noastre a ratat de două ori, mai întâi, prin Dennis Man, care nu și-a făcut corespunzător pașii pentru a finaliza. După aceea, la capătul unor combinații reușite în careul advers, Denis Drăguș a trimis la colțul lung, dar balonul a trecut la câțiva centimetri pe lângă plasa porții apărate de Edvinas Gertmonas, goalkeeper care evoluează în Superligă, pentru U Cluj.

Lituanienii au egalat cu 12 minute înainte de sfârșitul primei părți, atunci când după o greșeală letală comisă de Valentin Mihăilă, care a așteptat inexplicabil ca balonul să ajungă la el, după o pasă a lui Nicolae Stanciu, Armandas Kucys a punctat din apropiere. O pasă cu călcâiul a unui coechipier l-a lăsat în spațiu liber pe atacantul central al lituanienilor care a șutat tare și nu i-a oferit mari speranțe lui Ștefan Târnovanu. 1-1 arăta tabela de marcaj.

Cu cinci minute înainte de finalul primei reprize, o eroare mare produsă la construcție de oaspeți i-a oferit oportunitatea lui Valentin Mihăilă să preia și să își aranjeze mingea pentru un șut de la distanță. Marcatorul primului gol al partidei s-a lăsat pe spate în momentul finalizării, iar execuția sa a fost una dezastruoasă, fără să îi fi pus vreo problemă goalkeeper-ului advers.

În partea a doua, jocul a început cu un fault dur comis de unul dintre apărătorii oaspeților care, de altfel, a și încasat un cartonaș galben pentru intrarea sa asupra lui Nicolae Stanciu. Căpitanul lituanienilor a fost, la rândul său, avertizat, în minutul 53, atunci când a intrat periculos cu talpa asupra lui Marius Marin. La 10 minute distanță trecute de la reluarea partidei, selecționerul Mircea Lucescu a apelat la serviciile fotbalistului de la FCSB, Darius Olaru, care i-a luat locul lui Marius Marin, și care s-a aflat la primele minute din această dublă din UEFA Nations League.

Lituanienii au fost primii care au irosit o șansă serioasă în actul secund, atunci când o lovitură liberă de la aproximativ 20 de metri, din lateral, l-a pus la mare încercare pe Ștefan Târnovanu. Portarul campioanei României a fost la post și a respins mingea expediată de un fotbalist advers. În minutul 61, o gafă uriașă a lui Andrei Rațiu l-a lăsat într-o poziție favorabilă pe marcatorul golului egalizator, dar lituanianul nu a putut cadra execuția sa, astfel că balonul a trecut cu mult pe lângă buturile ”tricolore”.

Cu 25 de minute înainte de finalul partidei, Valentin Mihăilă a primit un cartonaș galben, după o intervenție la sacrificiu pe care a avut-o asupra căpitanului naționalei din Țările Baltice. În minutul 68 al partidei, după o aruncare de la margine bine bătută, Darius Olaru a ales să șuteze din prima, iar voleul său a prins spațiul porții adverse, dar a fost prins cu ușurință de goalkeeper-ul lituanian.

Cu un sfert de oră înainte de capătul partidei din ”Ghencea”, noul intrat, Ianis Hagi, a șutat primejdios spre poarta baltică. Fotbalistul de la Rangers și-a făcut balonul spre interior, dar execuția sa a fost parată în doi timpi de omul celor de la U Cluj. La faza imediat următoare, un contraatac al lituanienilor a dus la marcarea celui de-al doilea gol, după ce portarul naționalei României nu a putut reține complet balonul. Totuși, după consultarea arbitrajului video, reușita oponenților ”tricolorilor” a fost anulată pe motiv de fault în atac.

Ianis Hagi a căzut în careu în minutul 84 al duelului din Capitală, iar după ce i s-a raportat din cabina VAR, arbitrul partidei a dictat lovitură de la 11 metri pentru naționala țării noastre. La fel ca în meciul cu Kosovo, responsabilul cu executarea penalty-ului a fost Răzvan Marin. Mijlocașul central al celor de la Empoli a transformat lovitura de pedeapsă, iar ”tricolorii” erau în avantaj cu trei minute înainte de expirarea timpului regulamentar. 2-1 arăta tabela de pe arena ”Steaua”, iar tribunele erau în delir.

În minutele adiționale, o combinație de excepție reușită între Alexandru Mitriță și Denis Alibec l-a lăsat pe jucătorul celor de la Universitatea Craiova singur cu portarul. Cei doi și-au pasat unul celuilalt, iar cel care a evoluat și în campionatul american a marcat cu un șut pe jos, pe lângă portarul advers. 3-1 pentru naționala noastră care s-a detașat la două goluri avans pe tabelă.

Datorită acestui succes obținut pe final de meci, naționala țării noastre se situează în vârful clasamentului grupei C din UEFA Nations League, cu șase puncte, având un avans de trei puncte față de Kosovo, care a învins în Cipru. Pentru Mircea Lucescu a fost prima victorie înregistrată pe teren propriu de când a preluat din nou selecționata țării noastre.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.