WTA Țiriac Foundation Trophy, ziua 2: unele românce merg mai departe, altele părăsesc competiția, iar duelurile dintre jucătoarele noastre au fost unele pe cinste. Eliminări neașteptate pe tabloul principal al turneului din Capitală

Sursă foto: Facebook - WTA Țiriac Foundation Trophy

A doua zi a turneului bucureștean de tenis a debutat cu un meci de calitate realizat de una dintre reprezentantele României. Ocupanta locului 202, Miriam Bulgaru, trebuia să joace împotriva elvețiencei Simona Waltert, dar potențiala sa adversară nu a trecut de runda calificărilor.

În aceste condițji, italianca Nicole Fossa Huergo a fost oponenta jucătoarei din țara noastră. Miriam Bulgaru a fost mult mai bună la capitolul rapiditate și mobilitate în teren, iar aceasta și-a adjudecat setul întâi mult mai confortabil decât s-ar fi așteptat. Poziționată pe treapta cu numărul 351, italianca a izbutit să câștige un singur game în actul inaugural, iar succesul din prima parte a confruntării a fost unul facil pentru sportiva în vârstă de 25 de ani.

În al doilea set, situația nu s-a schimbat dramatic, deoarece Miriam Bulgaru a menținut un nivel ridicat de joc și a concretizat șansele care au apărut pe parcursul actului. După o oră și 11 minute trecute de la startul înfruntării, românca s-a impus cu scorul de 6-1, 6-3 și a progresat în etapa optimilor de finală ale întrecerii bucureștene.

În cel de-al doilea duel programat în această zi de la WTA Țiriac Foundation Trophy, rusoaica Alina Charaeva, venită din calificări, a surprins pe toată lumea, după ce a scos-o din cărți pe favorita numărul opt a competiției. Poloneza, Katarzyna Kawa, nu a avut replică în fața adversarei sale, după ce primul set a fost trecut în cont de rusoaică la 0.

Actul secund al înfruntării din Capitală a fost unul mult mai strâns, iar jucătoare din Polonia a încercat să contracareze stilul ofensiv al oponentei. Totuși, situația s-a modificat pe final de act, atunci când rusoaica a mai obținut un break pe care l-a convertit, iar victoria a fost asigurată în minimum de seturi.

Un al treilea joc al zilei de la turneul bucureștean a implicat o bătălie crâncenă pentru calificarea în faza următoare a competiției care a fost mult mai vizibilă în setul secund. Marie Benoit, reprezentând Belgia, a înfruntat-o pe elvețianca Leonie Kung, provenită din calificări. În actul de debut al duelului de pe terenul șase, belgianca nu a întâmpinat mari dificultăți, ba chiar a câștigat de trei ori pe serviciul sportivei aflată de partea cealaltă a fileului.

Scorul final al setului cu numărul unu a fost de 6-2 în favoarea Mariei Benoit, care a cedat într-o ocazie, la rândul ei, pe propriul serviciu, dar care s-a mobilizat rapid și a confirmat forma de excepție afișată în această parte a întâlnirii. În al doilea act, contextul a fost unul cu totul și cu totul diferit, pentru că elvețianca a riscat mai mult și a intrat mult mai bine în teren, lovind lung.

La un moment dat, aceasta conducea cu scorul de 4-0, fiind mult mai hotărâtă în execuții, iar tabela era una neobișnuită la acel moment, mai ales că discutam despre o sportivă ce a trecut prin faza preliminară a turneului. Totuși, experiența și abilitatea de a stăpâni momente complicate au dus la o revenire senzațională reușită de belgiancă. Setul doi a ajuns într-un tie-break, acolo unde lupta a fost una incredibilă.

Niciuna dintre cele două jucătoare nu a renunțat ușor, iar prelungirile setului au ajuns până la scorul de 10-10, după multe întoarceri de rezultat. La acel moment, precipitarea din jocul elvețiencei și-a spus cuvântul, astfel că Marie Benoit a avut drum liber spre confirmarea mini-break-ului obținut. S-a încheiat 6-2, 7-6, după un meci maraton care a durat mai bine de două ore.

Partida autentic românească dintre Patricia-Maria Țig și Irina Bara a durat o oră și 30 de minute, după un joc solid arătat de cea mai slab clasată în ierarhia WTA. Numărul 300 din lume a controlat în totalitate acest duel, iar primul set a fost câștigat cu scorul de 6-1, după trei break-uri adjudecate.

Irina Bara a început mult mai ofensiv actul al doilea al confruntării, dar precizia acestei sportive nu a fost deloc bună. Patricia-Maria Țig a avut un plasament grozav, iar loviturile sale au fost direcționate mult mai eficient decât ceea ce s-a întâmplat în cazul Irinei Bara. De asemenea, serviciul învingătoarei din acest meci a fost unul puternic și care a evidențiat siguranță în mișcare. Chiar dacă adversara Patriciei-Maria Țig s-a impus în două game-uri în acest set, cu unul mai mult decât în actul inaugural, victoria a fost consemnată cu 6-1, 6-2 în primul duel direct dintre cele două sportive.

Pe terenul șase din complexul de la „Centrul Național de Tenis”, outsider-ul din România, Maria Sara Popa a fost învinsă în trei seturi intense de principala favorită a turneului, Maria Carle. Argentinianca se află pe locul 81 în lume, în comparație cu treapta 404, ocupată de jucătoarea din țara noastră, în vârstă de 19 ani.

Partida a debutat cu un break izbutit de Maria Sara Popa pe care aceasta l-a fructificat, dar pe parcursul setului inaugural, sud-americanca a revenit și a anulat deficitul de trei game-uri regăsit pe tabelă. Pe final de act, Maria Carle a reacționat mai bine la punctele importante, astfel că a obținut două game-uri cruciale prin intermediul cărora a trecut în avantaj la general.

După 4-6 în setul de debut, Maria Sara Popa a decis să ofere profunzime loviturilor și să o preseze mai tare pe adversara sa. Actul al doilea a fost unul de bun augur pentru reprezentanta noastră, pentru că nu i-a oferit prea mari șanse la retur argentiniencei. Maria Carle a fost surclasată la capitolul agilitate, iar scorul avea să devină 1-1 la seturi. În ultima manșă, care, totodată, avea să fie cea decisivă, s-a intrat după un 6-3 bifat de sportiva româncă, iar moralul era de partea acesteia.

Situația nu a fost deloc simplă, pentru că Maria Carle a înclinat balanța de partea ei, iar break-ul obținut în startul setului părea să cântărească enorm.

Însă, Maria Sara Popa a dat dovadă de stăpânire de sine, iar aceasta a egalat scorul. Pe final de joc, un break a făcut diferența în favoarea jucătoarei cotată cu prima șansă la ridicarea trofeului deasupra capului.

Maria Carle a progresat în runda următoare, acolo unde va da peste Francisca Jorge, din Portugalia. Un alt joc al acestei zile de la întrecerea de pe zgura bucureșteană a fost cel dintre Carole Monnet și Alevtina Ibragimova. Franțuzoaica era dată drept favorită înainte de începutul meciului, iar acest lucru a fost confirmat de imaginea pozitivă arătată în setul de debut.

6-4 a fost pentru sportiva din Hexagon în actul întâi, pentru ca scenariul să se repete în setul al doilea, dar în sens opus. Rusoaica a oferit o replică pe măsură și a strâns partida. În al treilea set, un abandon anunțat de către Carole Monnet a făcut ca adversara sa să se califice mai departe, după ce, oricum, conducea la patru game-uri distanță.

Cotată cu a cincea șansă la trofeul pus în joc, sportiva din România, Anca Todoni, a învins-o în două seturi pe slovena, Dalila Jakupovic. Aflată pe locul 132 în clasamentul general feminin, una dintre reprezentantele țării noastre a evoluat în compania unei jucătoare care este la peste 100 de trepte distanță în ierarhia WTA.

La cel de-al doilea joc direct dintre aceste sportive, după ce în luna ianuarie a acestui an, slovena a avut câștig de cauză, Anca Todoni a debutat mult mai bine. Românca a obținut un break pe care nu l-a putut transforma corespunzător, astfel că egalitatea încă persista. Înspre finalul actului inaugural, Dalila Jakupovic s-a desprins și a servit pentru a închide setul în două rânduri, dar sportiva din România s-a ținut tare.

Aceasta a egalat situația, ba chiar mai mult de atât, a câștigat la retur, iar această performanță i-a permis să termine victorioasă actul de debut. În al doilea set, balansul a fost mult mai mare, iar diferența s-a văzut pe final, atunci când Anca Todoni a convertit un break, iar imediat după s-a mai impus o dată la retur. Meciul s-a sfârșit în minimum de seturi cu scorul de 7-5, 6-3, iar favorita a cincea își continuă traseul spre titlul de la București.

Într-un alt duel de la WTA Țiriac Foundation Trophy, sârboaica Dejana Radanovic, ierarhizată pe locul 245 în clasamentul lumii, a trecut în două seturi de adversara sa, Justina Mikulskyte, din Lituania. Actul întâi a mers în tie-break, după un echilibru fabulos. Lituanianca a cedat la două puncte, iar în setul al doilea, disputa a fost la fel de intensă.

Justina Mikulskyte a stat aproape de oponenta sa, dar aceasta nu s-a putut orienta suficient de tare. Sârboaica a fost mult mai precaută, dar și precisă în momentele cheie ale partidei, iar victoria a fost consemnată în două seturi, 7-6, 6-4. Dejana Radanovic merge în optimile de finală de la WTA Țiriac Foundation Trophy.

Cea mai mare surpriză a competiției din Capitală de până acum a fost produsă în ceea ce o privește pe cea care era văzută drept favorită numărul patru la cucerirea titlului. Letona, Darja Semenistaja, a suferit un eșec usturător în compania unei iberice aflate în afara primelor 500 de poziții din clasamentul WTA.

Chiar dacă în primul act, letona a controlat desfășurarea evenimentelor și a obținut un break valoros, reușind să își depășească adversara cu scorul de 6-3, setul al doilea a fost unul în care rolurile s-au inversat. Spanioloaica a fost mult mai decisă în strategia pe care a dorit să o implementeze, iar scorul de 6-3 i-a permis să trimită confruntarea într-o manșă a treia.

Actul decisiv a fost unul în care letona a căzut din punct de vedere psihic, iar iberica a prins curaj cu fiecare schimb în parte. Bolsova Zadoinov a condus partida, iar diferența de cinci game-uri stabilită între aceasta și oponenta sa a fost suficientă pentru ca iberica să progreseze în optimi, în timp ce un alt cap de serie a ieșit din întrecere.

Într-o altă înfruntare autentic românească de pe terenul central, Irina Begu și Cristina Dinu s-au duelat pentru prima dată în circuitul feminin. Favorită numărul trei la această competiție, Irina Begu venea după cucerirea titlului de la Montreux, din Elveția. Clasată pe locul al 107-lea în ierarhia mondială, românca a început partida într-un mod eficient și plin de încredere.

Cristina Dinu a lovit mult prea scurt în primul act, iar adversara sa a bifat orice oportunitate care s-a ivit pentru a ataca spațiile libere. Setul inaugural a fost câștigat de Irina Begu în 28 de minute cu scorul de 6-2, fiind extrem de puternică pe propriul serviciu. Al doilea act a fost unul de coșmar pentru Cristina Dinu care a resimțit cum problemele medicale apărute în primul set s-au intensificat.

Din această cauză, jocul pe rever și pe forehand al jucătoarei din țara noastră nu a mai funcționat deloc, iar atunci când a observat cum nici serviciul nu mai prinde terenul sau nu mai are viteză, outsider-ul a hotărât să declare abandon. Cristina Dinu s-a retras după 48 de minute de joc, deși echipa medicală i-a administrat un tratament. Irina Begu s-a calificat în optimile de finală de la WTA Țiriac Foundation Trophy.

Meciul prin care ziua a doua a competiției bucureștene s-a terminat a fost unul de trei seturi care s-a încheiat cu nocturna aprinsă. Georgianca Ekaterine Gorgodze a dat peste elvețianca Simona Waltert în turul întâi. Poziționată pe treapta cu numărul 426, reprezentanta țării caucaziene a fost mai directă și penetrantă în execuții în primul set.

Scorul final al actului inaugural a fost de 6-4 în dreptul georgiencei care a obținut un game crucial pe ultima turnantă ce i-a fost îndeajuns pentru a trece în față pe tabela de marcaj, după ce a confirmat forma bună care o caracterizează. Al doilea act al duelului de pe terenul șase a fost unul în care Simona Waltert s-a trezit la realitate și a furnizat momente calitative de joc.

Sportiva din Țara Cantoanelor a condus cu 3-1 la un moment dat, dar adversara sa a revenit în meci. Totuși, în ultimul game de le serviciul jucătoarei din Georgia, elvețianca a returnat grozav și s-a văzut în situația de a servi pentru a se impune în acest set. După ce a stabilit rezultatul de 6-3 în actul secund, totul s-a decis într-o ultimă manșă, în care evenimentele au decurs balansat.

După trei servicii pierdute, în total, diferența avea să fie făcută pe final, atunci când georgianca a riscat mai mult. Aceasta a închis confruntarea cu scorul de 6-4 și s-a calificat în runda următoare.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.