190 de muncitori fără forme legale depistaţi pe şantierul Autostrăzii A7

Sursa foto: Ministerul Muncii și Solidarității Sociale/facebook

Inspecţia Muncii, prin Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Buzău, a desfăşurat o serie de acţiuni de control pe parcursul mai multor zile pe şantierul Autostrăzii A7, în zona Stîlpu, pe lotul 3 al proiectului. Controlul a dus la identificarea a 190 de persoane care lucrau fără contract individual de muncă pentru o firmă înfiinţată în 2024.

„Cei care acceptă să lucreze fără forme legale trebuie să înţeleagă riscurile la care se expun, neavând acces la protecţia socială, pensie sau asigurări de sănătate. Vom intensifica verificările şi controalele pentru a proteja drepturile lucrătorilor şi a asigura respectarea legislaţiei în domeniul muncii”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale.

„În momentul verificărilor, lucrătorii care desfăşurau activităţi fără forme legale au încercat să fugă pe camp, fiind identificaţi ulterior de echipajele de jandarmi venite în sprijinul nostru. Aceste încălcări constituie o încălcare a prevederilor Codului Muncii, conform art. 15^1 privind munca nedeclarată. Pentru aceste nereguli, angajatorul a fost sancţionat cu o amendă în valoare de 200.000 de lei, maximumul prevăzut de lege”, a declarat Mihai Nicolae Ucă, inspector de stat general al Inspecţiei Muncii.

Pe lângă sancţiunea contravenţională s-au dispus măsuri obligatorii, printre care încheierea contractelor individuale de muncă şi înregistrarea acestora conform legii, precum şi plata contribuţiilor sociale şi a salariilor pentru perioada lucrată de angajaţi.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.