WTA Țiriac Foundation Trophy, ziua a patra: Rezultat neașteptat pe tabloul de simplu între două sportive din țara noastră, în timp ce o alta s-a calificat în sferturi. Meciurile de la dublu au fost extrem de disputate

Sursă foto: Facebook - WTA Țiriac Foundation Trophy

A patra zi din cadrul întrecerii de pe zgura bucureșteană a luat startul prin meciul de dublu din turul întâi, acolo unde perechea formată din sportivele românce, Ilinca Amariei și Mara Gae, a înfruntat cuplul compus din Darja Semenistaja, din Letonia, respectiv, Carole Monnet, din Franța. Favorite în a se impune erau adversarele reprezentantelor noastre, iar acest aspect a fost confirmat, după victoria în minimum de seturi a jucătoarei din Țara Baltică și a celei din Hexagon.

În primul set al partidei, serviciul a fost pierdut de jucătoarele de tenis din România încă din primul game, iar oponentele au convertit oportunitatea creată. Mai apoi, letona și franțuzoaica au cedat, la rândul lor, pe propriul serviciu, dar actul a fost adjudecat, într-un final, de Semenistaja și Monnet, cu scorul de 6-3.

Al doilea act al întâlnirii a debutat cu un echilibru general impus de serviciile consistente și care au insuflat certitudine în execuții. Deblocarea a venit în al șaptelea game, atunci când româncele au obținut un break, dar acesta nu a putut fi confirmat imediat după aceea. La momentul servirii pentru a trimite manșa în prelungiri, Ilinca Amariei, ocupanta locului 357 în lume și Mara Gae, aflată pe poziția 1083 în ierarhia mondială, au clacat, iar adversarele milt mai experimentate au profitat.

Daria Semenistaja și Carole Monnet au încheiat socoteala duelului în două seturi, cu scorul de 6-3, 6-4, în puțin peste o oră de joc și au atins faza semifinalelor de pe tabloul de dublu. Un alt joc de dublu s-a disputat pe terenul șase de la „Centrul Național de Tenis”, din Capitală, acolo unde setul decisiv a fost unul extrem de încins.

Perechea alcătuită din Ekaterina Makarova, din Rusia, și Maria Mateas, românca ce reprezintă SUA la WTA Țiriac Foundation Trophy, a dat piept cu cuplul format din Amina Anshba, din Rusia, respectiv, elvețianca Conny Perrin. O oră și jumătate a durat confruntarea, iar primul set a fost mult mai bun pentru outsider-ele de la competiția din Capitală.

Ekaterina Makarova și Maria Mateas au bifat un break în startul meciului, pe care l-au pierdut câteva game-uri mai târziu. Totuși, în game-ul următor, rusoaica și americanca au produs un nou joc de retur imbatabil, iar după ce au confirmat break-ul, au terminat setul cu încă un triumf pe serviciul oponentelor. Conducând cu 1-0 la general, cuplul de dublu care o implică și pe sportiva născută în România a pierdut controlul la jumătatea actului secund.

Până atunci, s-a mers cap la cap cu serviciul, dar favoritele numărul doi de la turneul finanțat de fostul tenismen de performanță, Ion Țiriac, au reușit o serie de patru game-uri, printre care, două break-uri cruciale. Situația s-a egalat, iar setul cu numărul trei care avea să hotărască triumfătoarele a fost unul dramatic. Tie-break-ul extins al înfruntării a adus mini-break-uri multiple, dar și alte trei mingi de meci salvate de ambele tabere.

Totuși, experiența și răbdarea mai mare au făcut ca Ekaterina Makarova și Maria Mateas să acceseze faza semifinalelor, cu scorul de 12-10. Cele două sportive au produs surpriza pe tabloul principal de dublu, eliminând cuplul cap de serie numărul doi, dar respectându-și poziționările din clasamentul general feminin, care sunt superioare celor deținute de adversarele lor. În careul de ași, cele două jucătoare de tenis vor da peste perechea formată din Carole Monnet și Daria Semenistaja.

Pe tabloul de simplu, Miriam Bulgaru a întâlnit-o pe sârboaica Dejana Radanovic, pe terenul central, într-un meci care s-a jucat simultan cu un altul de pe terenul cu numărul șase. Sportiva din țara noastră, aflată cu 43 de locuri în fața oponentei sale, pleca cu prima șansă la calificare. În primul set, balanța s-a rupt în al patrulea game, atunci când sârboaica s-a distanțat pe tabelă.

Totuși, Miriam Bulgaru a recuperat imediat deficitul, iar, mai apoi, după ce ambele participante la turneul din Capitală și-au menținut serviciile, un break reușit de româncă a fost suficient pentru a trece în avantaj la general. Aceasta a triumfat cu scorul de 6-4 în actul inaugural, iar setul al doilea a decurs în același mod. După o serie de break-uri bifate de ambele părți, vigilența și latura mai ofensivă afișate de Miriam Bulgaru au valorat cât câștigarea unui set.

Jucătoarea aflată pe locul 202 în lume s-a impus în minimum de seturi într-un duel intens care a durat peste 2 ore și a obținut calificarea în sferturile de finală ale întrecerii de pe zgura bucureșteană. Reprezentând statul georgian la această competiție, Ekaterine Gorgodze a oferit o demonstrație de forță și abilitate de revenire în confruntarea pe care a avut-o de jucat contra ibericei Aliona Bolsova Zadoinov.

În actul de debut al meciului care a avut loc pe terenul șase, spanioloaica a returnat impecabil încă din startul duelului, iar după ce a bifat un break, a rămas la cârma jocului. Pe finalul setului, georgianca a tras speranțe că poate reveni pe tabelă, pentru că a triumfat pe serviciul advers, dar imediat după, Aliona Bolsova Zadoinov s-a concentrat și s-a văzut în situația de servi pentru a trece în avantaj la general.

6-4 pentru iberică a fost scorul din manșa întâi, iar a doua parte a jocului a fost una ce i-a aparținut în totalitate Ekaterinei Gorgodze. Jucătoarea din țara caucaziană a fost mult mai precisă în preajma fileului și a intrat mai decisă în execuții. Aceasta a condus cu 3-0 și 4-1 la un moment dat, iar în ultimul game de serviciu al ibericei, georgianca a dat totul pentru a se impune mai rapid. Egalând contextul la general, actul decisiv a fost unul plin de dramatism.

În al treilea set, desprinderea i-a survenit tot georgiencei care avea moralul mult mai ridicat, după partea a doua a partidei. 3-1 și 5-1 a arătat tabela pentru Ekaterine Gorgodze, nu înainte ca Aliona Bolsova Zadoinov să recupereze două break-uri. Însă, la momentul servirii pentru a restabili echilibrul din teren, aceasta a cedat, iar succesul i-a revenit sportivei de pe treapta cu numărul 426. Ekaterine Gorgodze a mers mai departe în sferturile de finală de la WTA Țiriac Foundation Trophy.

Același lucru a fost reușit mult mai ușor decât se aștepta de către Annouk Koevermans, care ar fi trebuit să se dueleze cu jucătoarea din România, Anca Todoni. După ce obținuse „biletele” pentru optimile de finală grație unei victorii izbutite împotriva Georgiei Crăciun, batava se pregătea de un nou duel cu o româncă.

Anca Todoni trecuse în runda inaugurală de slovena Dalila Jakupovic, dar în timpul meciului, aceasta a cerut de câteva ori intervenția medicilor, din cauza durerii resimțite în zona umărului drept. Sportiva din țara noastră a jucat cu un bandaj în partea corpului unde întâmpina probleme medicale, dar, chiar și așa, se calificase mai departe.

Fiind favorită înainte de ora startului partidei cu jucătoarea batavă, luând în considerare pozițiile din ierarhia generală feminină, Anca Todoni a fost nevoită să își anunțe abandonul. Jucătoarea din România s-a antrenat cu dureri la umăr, dar nu a dorit să forțeze nimic. În aceste condiții, Annouk Koevermans prinde următoarea fază a competiției din Capitală.

Perechea de dublu cotată cu prima șansă la victorie, formată din Francisca Jorge și Anna Siskova, a trecut de cuplul Despina Papamichail și Simona Waltert. Portugheza și cehoaica le-au învins pe grecoaică și pe elvețiancă în două seturi diferite. Scorul final al întâlnirii cu o durată de aproximativ două ore de joc a fost de 6-3 și 7-6.

În actul de debut al înfruntării, primele favorite ale competiției bucureștene de pe tabloul de dublu au punctat rapid un break pe care l-au fructificat. Ulterior, serviciul acestora a fost câștigat de outsidere, care, însă, imediat după aceea, au pierdut ușor pe propriul serviciu.

Până la sfârșitul manșei cu numărul unu, Francisca Jorge și Anna Siskova au fost de netrecut, astfel că acestea, mulțumită unei serii pozitive de trei game-uri consecutive, au obținut un avantaj la general. În al doilea act, două break-uri au fost consemnate, câte unul de fiecare parte. Mai apoi, în cele ce au urmat, echilibrul a persistat, până în momentul în care favoritele au cedat.

Totuși, avantajul nu a fost manageriat corespunzător de oponente și totul avea să se decidă într-un tie-break. Acolo, cinci mini-break-uri au fost bifate, iar partida a mers în direcția potrivită pentru Francisca Jorge și Anna Siskova. Acestea s-au calificat în semifinalele întrecerii de dublu, acolo unde vor da peste Aliona Bolsova Zadoinov și Katarzyna Kawa.

Duelul autentic românesc de pe tabloul de simplu dintre Irina Begu și Patricia Maria Țig s-a terminat cu o surpriză, deoarece favorita numărul trei a competiției a fost eliminată de la turneul patronat de Ion Țiriac. La cel de-al doilea meci direct dintre cele două jucătoare, după cel din 2012, disputat tot la WTA Țiriac Foundation Trophy, primul set a fost dominat de outsider.

Patricia Maria Țig, poziționată pe locul 300 în ierarhia mondială, a avut la un moment dat 3-0 pe tabelă, iar după un game infernal, scorul a devenit 4-2 în favoarea acestei sportive din România. În ultimele game-uri ale actului întâi au fost adjudecate de adversara Irinei Begu care a condus la general. În al doilea set, Irina Begu a bifat un break, dar aceasta nu și-a putut converti avantajul. Mai apoi, s-a mers cap la cap cu serviciul până la ultimul game de pe serviciul favoritei numărul trei a competiției.

Patricia Maria Țig a obținut un break crucial pe care l-a confirmat și a izbutit să își ia revanșa în fața oponentei din România. Aceasta a bifat calificarea în sferturile de finală ale întrecerii de pe zgura bucureșteană.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.