WTA Țiriac Foundation Trophy, ziua cinci: două românce ajung în ”careul de ași” al competiției bucureștene, după două sferturi de finală diametral opuse. Rezultatul care a uimit pe toată lumea, dar și situația de la dublu

Sursă foto: Facebook - WTA Țiriac Foundation Trophy

Ziua de vineri de la WTA Țiriac Foundation Trophy a fost dedicată sferturilor de finală de pe tabloul principal de simplu și semifinalelor de pe tabloul principal de dublu. Partida care a deschis „balul” a fost cea dintre Ekaterine Gorgodze, din Georgia, respectiv, Marie Benoit, reprezentând Belgia.

Aflată într-o formă senzațională pe parcursul acestui turneu din Capitală, sportiva din țara caucaziană a trecut de adversara sa mult mai facil decât preconiza orice specialist. În setul inaugural al confruntării, primul break a fost bifat de Ekaterine Gorgodze, aflată la peste 200 de poziții în spatele oponentei sale. Aceasta a condus cu scorul de 4-1 și 5-2, reușind să încheie socoteala acestei manșe la patru game-uri diferență și să treacă în față pe tabelă.

Fiind considerată outsider-ul acestui duel, având în vedere poziționarea în clasamentul WTA, georgianca și-a prelungit seria grozavă și a luat startul serios în actul cu numărul doi. 3-0 afișa scorul din acest început de set, moment în care Marie Benoit greșea enorm cu primul serviciu, dar comitea și multe erori neforțate. Un singur game i-a „suflat” belgianca adversarei sale în acest act, dar după o oră și șapte minute de joc, Ekaterine Gorgodze a izbutit să obțină calificarea în semifinalele întrecerii de pe zgura din Capitală.

Acolo, reprezentanta statului caucazian o va întâlni pe jucătoarea din România, Miriam Bulgaru. Clasată în afara primelor 200 de poziții din lume, sportiva din țara noastră a disputat un meci în compania rusoaicei, Alevtina Ibragimova. Miriam Bulgaru pleca drept favorită în a se impune în această partidă și a reușit să își respecte acest statut.

Actul primar al duelului de la „Centrul Național de Tenis” a fost unul dirijat în majoritatea timpului, din punct de vedere al derulării punctelor, de româncă. Miriam Bulgaru a obținut un break în primul game, dar cele două jucătoare au continuat să cedeze pe propriile servicii.

Până la urmă, diferența din primul set s-a făcut la jumătatea sa, atunci când sportiva din țara noastră a confirmat avantajul creat și a mai pierdut un singur game până la finalul manșei. În actul al doilea s-a intrat cu scorul de 6-2 bifat în prima parte a jocului în favoarea reprezentantei noastre, iar setul secund a fost identic cu primul ca rezultat, dar nu și ca desfășurare.

Miriam Bulgaru a câștigat pe serviciul advers, dar, imediat, adversara a revenit. După aceea, scenariul s-a repetat, iar echilibrul se menținea. Totuși, un game solid la retur a făcut diferența, iar până la sfârșitul manșei, românca a rămas concentrată și a fost de nedepășit. Aceasta a ajuns în „careul de ași” de la întrecerea din București, grație unei victorii izbutite într-o oră și 23 de minute de joc.

Pe partea cealaltă a tabloului, principala creditată cu șanse la cucerirea titlului de pe zgura din Capitală, Maria Carle, a părăsit turneul. Argentinianca, numărul 81 în lume, a făcut un prim set foarte bun, dar la fel s-a întâmplat și în cazul oponentei sale din Liechtenstein, Kathinka Von Deichmann.

Pentru că nimic nu putea să le despartă pe cele două jucătoare, totul s-a decis într-un tie-break. Acolo, mult mai răbdătoare și eficientă pe serviciul advers a fost sportiva ce pleca cu șansa a doua la calificarea în semifinalele. Kathinka Von Deichmann și-a adjudecat manșa inițială cu scorul de 7-6 (7-4), iar sud-americanca se vedea nevoită să își ridice nivelul de joc în setul doi.

Actul secund a debutat cu un break bifat de adversara capului de serie numărul unu al competiției, pe care, însă, aceasta l-a pierdut ceva game-uri mai târziu. Argentinianca nu a putut să își impună stilul în fața sportivei din Liechtenstein, iar Kathinka Von Deichmann a profitat de perioada mai puțin strălucită prin care trecerea Maria Carle.

Pe final de meci, două break-uri au fost stabilite, unul de fiecare parte, iar victoria i-a revenit în minimum de seturi reprezentantei statului Liechtenstein, la capătul unui game extrem de lung. S-a încheiat 7-6 și 6-4 în favoarea numărului 199 în lume într-unul dintre cele mai disputate dueluri de la această ediție a WTA Țiriac Foundation Trophy, iar durata înfruntării a fost de două ore și șapte minute.

Pe tabloul principal de dublu, o altă surpriză a fost conturată, deoarece capii de serie numărul unu, Francisca Jorge și Anna Siskova au fost învinși de spanioloaica, Aliona Bolsova Zadoinov și poloneza, Katarzyna Kawa. Partida s-a decis în maxi tie-break, după nu mai mult, nici mai puțin de o oră și jumătate de joc intens.

În actul inaugural al meciului ce s-a desfășurat pe terenul șase, totul a fost la discreția favoritelor la calificarea în ultimul act. După un început mai ezitant, lusitana și cehoaica au pus stăpânire pe felul în care a curs duelul, iar cele trei break-uri reușite au fost îndeajuns de multe pentru a termina victorioase cu scorul de 6-2.

Totuși, balanța a fost echilibrată în al doilea set al confruntării de la „Centrul Național de Tenis”. Chiar dacă totul părea că merge tot în direcția aceleiași perechi de dublu, ca urmare a desprinderii în al patrulea game, o „remontada” de excepție a fost izbutită de oponentele acestui cuplu. După o serie de break-uri bifate de o parte și de cealaltă, iberica și jucătoarea din Polonia au trecut în față la retur și au confirmat performanța, trimițând duelul în maxi tie-break.

Acolo, o serie de patru puncte la rând a fost elementul ce a îndreptat partida spre cuplul considerat outsider. Meciul s-a terminat la o diferență de cinci puncte în favoarea Alionei Bolsova Zadoinov și Katarzynei Kawa care au obținut calificarea în ultimul act de la competiția din Capitală.

Un alt joc de pe tabloul principal de dublu a fost cel dintre Carole Monnet și Daria Semenistaja, respectiv, perechea alcătuită din Ekaterina Makarova și Maria Mateas. Franțuzoaica și letona plecau cu prima șansă la victorie, raportându-ne la ultimele meciuri disputate.

În actul de deschidere al confruntării, punctele au fost extrem de împărțite, iar cele două cupluri de dublu cu greu au putut fi departajate. Chiar dacă rusoaica și americanca au condus cu două break-uri în față, acestea au pierdut de sub control desfășurarea partidei și au fost egalate. Intrându-se în prelungirile actului inaugural, mult mai montate și bine pregătite tactic au fost Carole Monnet și Daria Semenistaja.

După ce setul cu numărul unu le-a revenit acestora cu scorul de 7-5, în manșa secundă situația a fost una modificată. De această dată, învingătoarele din primul set au avut un avantaj de două game-uri pe care nu l-au gestionat în cel mai potrivit mod. Adversarele au revenit și, în ciuda echilibrului din teren, au punctat pe final și au trimis duelul în setul decisiv.

În al treilea act, care a constat într-un maxi tie-break, câștig de cauză au avut sportiva din Hexagon și cea din Țările Baltice. Acestea au condus cu 5-3 și 8-4 la un moment dat, iar până la terminarea acestei părți a meciului, diferența de puncte a fost de trei puncte. Calificarea în ultimul act le-a revenit lui Carole Monnet și Daria Semenistaja, confruntare care va avea loc sâmbătă, 14 septembrie, pe terenul central, în a doua parte a zilei.

La simplu, ultimul sfert de finală a implicat o altă jucătoare româncă, Patricia Maria Țig, care a înfruntat-o pe olandeza Annouk Koevermans. După ce a eliminat-o pe Irina Begu în optimile de finală, iar după ce batava a profitat de abandonul unei alte sportive din țara noastră, duelul a început mult mai bine pentru a 300-a clasată în ierarhia mondială.

Patricia Maria Țig a reușit un break și s-a desprins pe tabelă, iar până la sfârșitul actului inaugural, a fost de neoprit. Olandeza nu a putut oferi o replică pe măsură, iar românca a obținut primul set. În al doilea act, la un moment dat, nefiind complet atentă la jocul de picioare, una dintre reprezentantele țării noastre a călcat strâmb și s-a lovit la gleznă.

Totuși, după o pauză medicală luată în care a fost bandajată de fizioterapeut și a primit tratamentul necesar, Patricia Maria Țig a continuat partida, dar la un nivel mai scăzut. Această diminuare a intensității a fost vizibilă în desfășurarea confruntării, pentru că olandeza a intrat în teren și a dictat punctele. S-a ajuns în set decisiv după stabilirea scorului de 6-3 în favoarea batavei, iar în actul al treilea, lupta a fost una acerbă.

Patricia Maria Țig s-a concentrat enorm la retur și a uitat de durerea din zona gleznei, dar meciul a fost întrerupt ca urmare a vremii neprielnice. În cele din urmă, după o serie de break-uri și răsturnări de situație, victoria a fost consemnată de jucătoarea din România, care atinge faza semifinalelor. Acolo, a 300-a poziționată în clasamentul general feminin va da peste Kathinka Von Deichmann, din Liechtenstein.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.