Banca Locală de Alimente Sector 6 a fost înființată oficial!
Articol de Sabina Lapadatescu, 14 septembrie 2024, 13:22
Prima Bancă de Alimente deschisă de o autoritate publică din România a fost înființată oficial pe 12 septembrie, în urma aprobării proiectului de către Consiliul Local Sector 6. Această instituție publică, cu personalitate juridică, va funcționa sub coordonarea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Sector 6.
Procesul legal de înființare s-a finalizat, iar banca de alimente este acum funcțională. Urmează să se facă angajări de personal și să se instaleze mobilierul necesar. Potrivit DGASPC Sector 6, banca că va fi complet operațională începând cu luna octombrie.
Proiectul va crea aproximativ 70 de locuri de muncă, atât în cadrul Băncii de Alimente Sector 6, cât și al cantinei sociale adiacente. Se vor angaja bucătari, șoferi, muncitori calificați pentru manipularea și livrarea produselor, precum și specialiști în logistică. Pentru detalii privind oportunitățile de angajare, cei interesați pot accesa secțiunea „Posturi vacante și concursuri” de pe pagina DGASPC Sector 6.
Banca Locală de Alimente Sector 6 este situată pe Calea Giulești 236, în aceeași locație cu noua cantină socială. Acest proiect unic la nivel național, sub forma unui concept integrat 2 în 1, va sprijini aproximativ 20.000 de persoane vulnerabile, printre care se numără vârstnici cu pensii mici, familii monoparentale, familii numeroase și șomeri, mai precizează DGASPC Sector 6.
Rolul Băncii de Alimente
Banca va colecta produse alimentare necomercializate, dar încă în perioada de valabilitate, de la marii retaileri, producători și distribuitori. Acestea vor fi pregătite și distribuite persoanelor defavorizate, fie direct la domiciliu, fie prin intermediul celor trei cantine sociale din Sectorul 6, dintre care două funcționează în parteneriat public-privat.
DGASPC Sector 6 este inclusă în lista operatorilor autorizați să primească donații, iar Banca de Alimente va funcționa, de asemenea, ca operator receptor, având dreptul să colecteze, depoziteze și distribuie produse alimentare nevândute sau neconsumate.
Beneficiile proiectului:
- Combaterea risipei alimentare;
- Reducerea costurilor de asistență socială în Sectorul 6;
- Asigurarea zilnică a hranei calde și sănătoase pentru aproximativ 1.000 de copii din programul „Școală după Școală”;
- Crearea de locuri de muncă noi, inclusiv pentru persoane din medii defavorizate, care vor beneficia de programe de formare profesională;
- Avantaje pentru operatorii economici care pot deduce cheltuielile aferente alimentelor donate către banca de alimente.