VIDEO: Diferențele nu trebuie să ne despartă, chiar pot să ne unească!

„Special Champions”, programul de incluziune specială prin sport adresat persoanelor cu deficiențe senzoriale, derulat de Asociația Kayak Champions vreme de un an, se apropie de final.

Raluca Mihăilă, PR-ul asociației, ne-a explicat astăzi „În Comunitate” de ce acest proiect a fost unul de succes, benefic, și care ar trebui multiplicat și în cadrul altor organizații din țară.

„…ne am propus să-i scoatem în față pe acești campioni speciali, copii cu deficiențe de auz și de vedere în diferite grade, și în special să le demonstrăm că pot fi campioni. Au fost la antrenamente de vâslit în caiac și în barca dragon; foarte importantă a fost și partea de socializare, și-au făcut prieteni noi, de asemenea au avut și ateliere despre ce înseamnă un stil de viață sănătos: nutriție, somn, mișcare… și cum putem să le adaptăm în funcție de specificul fiecăruia.”

Poate cel mai spectaculos moment pentru ei au fost sesiunile demonstrative de la Campionatul Național de Bărci Dragon, unde, în aplauzele publicului, și-au înfrânt teama, reticențele, au trecut peste barierele mentale și au văzut ce înseamnă să fii independent și învingător.

Copii începând din școala generală până la tineri de 18 ani au învățat că echipa are mult mai multă putere față de puterea ta individuală; barca înaintează doar dacă te sincronizezi și conlucrezi cu ceilalți colegi.
Sportul acesta îi ajută să-și dezvolte motricitatea, atenția, concentrarea.

Kayak Champions este o comunitate mare care își dorește ca ei, copiii și tinerii care fac performanță sau sport de agrement, „să vadă toate persoanele vulnerabile (din proiectele Asociației) și să ajungă să li se pară ceva normal, să nu le mai vadă dizabilitățile, să-i vadă ca pe niște sportivi obișnuiți, ca pe niște oameni obișnuiți. Și așa punem umărul să construim un viitor mai bun, mai incluziv. Nu doar prin vorbe, ci prin fapte!”

Inainte de instalarea sezonului rece, la începutul lunii octombrie, pe 5 și 6 octombrie, mai puteți urmări Campionatul Național de Caiac Maraton pentru echipele de performanță, la Bascov. Iar toți cei care își doresc să urce într un caiac sau într o barcă dragon, sunt invitați să acceseze www.kayakchampions.ro și să descopere la ce categorie pot să se înscrie.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.